Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 9. 3. 2018.

| Društvo

Spomenik ratnicima na Vojničkom groblju - predlog gradskog Saveta

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
vojnicko groblje
Na ovom groblju leže ratnici iz balkanskih, Prvog, pa i Drugog svetskog rata; foto: V. M.

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša predložiće da se na Vojničkom groblju u naselju Delijski vis podigne spomen-obeležje poginulim srpskim ratnicima koji su tu sahranjeni, a da li će to biti realizovano zavisiće od procene stručnjaka i odluke gradske vlasti.

Na drugoj sednici Saveta koji je formiran pre nekoliko meseci, usvojena je inicijativa Društva za negovanje slobodarskih tradicija da se podigne spomenik srpskim vojnicima na groblju gde spomen-obeležje imaju nemački i engleski ratnici, ali ne i Srbi.

Predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo Ivan Redi kaže da se podizanje ovog spomenika uklapa u ovogodišnju misiju Saveta, a to je kultura pamćenja.

Dogovorili smo se da predložimo da se to obeležje podigne u ovoj godini, kada se obeležava 100-godišnjica primirja u Prvom svetskom ratu. Pravi je trenutak. Ne mora to ništa spektakularno da bude, u skladu sa mogućnostima, ali da se sa pijetitetom podigne nešto i obeleži godišnjica - objašnjava Redi.

Iako je na Vojničkom groblju sahranjeno oko 3.000 Srba, prema podacima istoričara Aleksandra Dinčića, srpski stradalnici sada počivaju ispod 16 mermernih ploča, a svega desetak poznato je imenom i prezimenom. Na njemu leže ratnici iz balkanskih, Prvog, pa i Drugog svetskog rata.

Na dnevnom redu Saveta za kulturno stvaraštvo našao se i predlog da se u selu Miljkovac podigne spomenik poginulim ratnicima u bunama i oslobodilačkim ratovima, ali o tome nije doneta odluka.

Ima puno sela, ne zna se kakva je situacija i gde ima spomenika, pa ćemo od Zavoda za zaštitu spomenika tražiti spisak spomen-obeležja. Tražimo da se uvede red u taj postupak i da imamo ažurirane podatke - objašnjava Ivan Redi.


Nagrade Bata Anastasijević, Taritaš i Jeronimova?

Savetu je predloženo da se ustanove i nagrada koje će nositi imena trojice eminentnih Nišlija. Postoji inicijativa o formiranju nagrade za džez muziku Bratislav Bata Anastasijević, za organizaciju kulturnih manifestacija Srećko Taritaš i Jeronimova nagrada za delovanje u bibliotekarstvu.

Ivan Redi objašnjava da Savet ni o njima nije mogao da donese konačnu odluku “jer je bilo mnogo otvorenih pitanja”.

Postoji veliki broj nagrada koje se dodeljuju, neke su se nekad dodeljivale, a sada ne. I tu mora da se uvede red, da se zna koje sve postoje, ko su sve dobitnici. Napravićemo analizu i onda shodno tome doneti odluke - objašnjava Redi.

Predloge za ove nagrade Savetu su dala udruženja građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    13:05 // 10. 3. 2018.

    Večna im slava i HVALA! Ali ljudi moji dokle ćemo se vraćati u prošlost i pričati samo o pokojnicima? Živimo u nuetu...mlade generacije propuštamo i gubimo a oni su budućnost ove zemlje. Ne potencirajte više toliko tu istoriju i ratove,to nije prosperiret.

  • Arhitekta

    12:36 // 10. 3. 2018.

    Savet za kulturu cine partijski poslusnici i neostvareni metuzalemi. Predlozi su im nekreativni, neodrzivi i bez ikakve korelacije sa potrebama gradjana. Postavljene su cesme, platani u Davidovoj obuceni u krpe- sve je to znatno poboljsalo standard Nislija. Sad nam samo jos novi spomenici nedostaju. Memorijali penozosima koji odlucuju o kulturi. Bljuc, bljuc drage kolege, bljuc.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: