Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 10. 4. 2017.

| Društvo

Spomenik u Jagodin-mali zatrpan đubretom, iz Zavoda za zaštitu spomenika ćute

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Kutija od pizze
Bazilika datira iz 5. veka; Foto: JV

Iako je pre 16 vekova u starom Naisu, koji je bio snažan verski centar, bazilika na ulazu u Jagodin-malu bila religijski važan objekat, danas, sudeći po đubretu koje se u njoj nalazi, služi kao smećara stanovnicima ovog dela grada. Iz Zavoda za zaštitu spomenika ne odgovaraju na pitanja zbog čega je bazilika u ovakvom stanju i ko je dužan da je očisti.

Uprkos tome što je pokrivena i ograđena rešetkama, ranohrišćanska bazilika sa martirijumom koja datira iz 5. veka je puna plastičnih kesa, flaša, stakla, stare obuće, odeće, kartonskih kutija, a u njoj se čak nalazi nekoliko komada kabastog otpada. Takođe, u neposrednoj blizini ovog spomenika su parkirani i automobili, što bi bio još jedan problem ukoliko bi zainteresovani turisti želeli da vide ovaj spomenik. Smeće unutar spomenika Foto: JV

Sudeći po svemu ovome, ni građani, a ni niški Zavod za zaštitu spomenika kulture nisu mnogo zainteresovani za ovo istorijsko nasleđe. Iz Zavoda već skoro nedelju dana ne odgovaraju na novinarska pitanja, koje je direktorka ove ustanove Elena Vasić Petrović zahtevala da budu poslata mejlom. Zbog toga je i dalje nepoznato zbog čega je spomenik u ovakvom stanju.

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja navodi se da “Zavod vrši delatnost zaštite, korišćenja i prezentacije spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta, kao nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline, kao i dobara koja uživaju prethodnu zaštitu”.

Međutim, osim što iz Zavoda ne daju odgovore na pitanja o stanju spomenika u Jagodin-mali, novinarima Južnih vesti nije dostavljena ni informacija o projektu uređena spoljašnosti Tvrđave, o kome je bilo reči na Gradskom veću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    09:45 // 11. 4. 2017.

    Nije nista cudno,nama je vazno samo da se najedemo,napijemo i da posle to negde izlucimo!
    Kulturno-istorijska bastina propada,zabokrecina sve prikrila!
    Na pozicije odgovornih stavljaju se apartcici i vazno im je budzetsku platu da prime.
    Pitajte Gradonacelnika ili reserno zaduzenu vecnicu sta predstavlja ova bazilika,iz kojeg je doba,kakav znacaj za Nis ima-pojma nemaju ni gde se nalazi!

  • Nis nema svoj stari grad. Zasto?

    19:06 // 10. 4. 2017.

    Шта је са радовима на зидинама Тврђаве које је грађанима презентовано као потпуна рестаурација и заштита зидина Тврђаве, а то не изгледа ни тада ни сада тако детаљно урађено. Радови су изведени пре од прилике 5-6 година, а надзор је водио Завод за заштиту споменика културе. Њихова оригинална решења могу се видети на згради јеврејског тговца Мевораха, и ћутању у погледу нове намене Инжињеријске ка

  • Наравно, нико није одговоран. Онда следи награда?!

    18:59 // 10. 4. 2017.

    Како професионално раде тако су "сачували" и стари иконостас нишке Саборне цркве који је изгорео у катастрофалном пожару, а требали су кроз надзор да се брину о заштићеном културнм добру тј. од прашине, евентуалног механичког оштећења приликом извођења грађевинских и осталих занатских радова и на крају од пожара да демонтирају иконе са иконостаса на сигурно место и након радова врате их.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: