Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 24. 2. 2011.

| Društvo

Spor oko deponije u Pirotu

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti

PIROT - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić posetio je Pirot kako bi, između ostalog, posredovao i u sporu koje 4 opštine pirotskog okruga imaju oko upravljanja regionalnom saniternom deponijom.

- Mi ovde imamo neverovatnu srpsku priču. Najmodernija sanitarna deponija je završena, ali još ne radi jer opštine ne mogu da se dogovore ko će njome gazdovati. Kada deponija počne da radi od nje će svi imati koristi jer je iznos smeća i recikliranje svuda u svetu veliki biznis. Ja sam ovde da kažem da tako ne može i da ce država uraditi sve kako bi se svi problem prevazišli – rekao je Dulić prilikom obilaska deponije.

On je najavio da će država pomoći svim opštinama koje žele da sarađuju, ali sankcije za one koji odbijaju da učestvuju u rešavanju problema. Prema njegovim rečima treba očekivati da će već za nekoliko dana početi da se zatvaraju lokalna smetlišta u svim opštinama kao dodatni vid pritiska.

- Što se mene tiče, objekat je završen i prilikom izgradnje ispoštovani su svi svetski standardi. Opština Pirot može da počne da koristi deponiju već sutra, ali bi bilo dobro da se uključe i ostale lokalne samouprave - kaže Dulić.

Regionalna sanitarna deponija je jedan od najvećih projekata u Pirotskom upravnom okrugu. Za njenu izgradnju 3,5 miliona evra nabavljeno je preko donacije EU, dok je još million pribavljeno od Eko fonda. Do problema je došlo jer ostale opštine, pre svega Bela Palanka, nisu želele da u osnivački kapital uđe i 500.000 evra koje je uložila pirotska lokalna samouprava.

- Mi ne možemo da idemo na štetu građana Pirota. Napravili smo dosta ustupaka i očekujem da će deponija početi uskoro da radi - kaže predsednik opšstine Pirot Vladan Vasić.

Predsednik opštine Babušnica Zlatko Aleksić kaže da je sa opštinom Pirot izgladio sve nesuglasice i da će on sigurno potpisati sporazum. Sa druge strane, predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković kaže da je postignut pomak, ali da konačan dogovor još nije postignut iako je na sastanku bilo konkretnih predloga koji idu ka rešenju.

Oliver Dulić je pored deponije posetio i gradilište za izgradnju zatvorenog bazena koji je nazvao ‘’kapitalnim projektom’’.

- Pirotska samouprava je donela odlicnu odluku kada je rešila da uđe u partnerstvo sa državom oko izgradnje zatvorenog bazena. Deca u Pirotu moraju da imaju iste uslove kao i njihovi vršnjaci u velikim gradovima. Pored toga, ovo je jedan od načina da se uposli domaća građevinska operativa - kaže Dulić.

Projekat izgradnje zatvorenog bazena u Pirotu vredan je 4 miliona evra. Po 50% sredstava obezbeđuju opština Pirot i Republika Srbija.

Odgovarajući na tvrdnju Zorana Ostojica da trasa Koridora 10 kroz opštinu Pirot nije još sigurna, Dulić je rekao da je to marketinška izjava.

- Nema nikakve promene trase Koridora 10. Dolinska varijanta autoputa kroz opštinu Pirot je neminovnost i svako ko tvrdi drugačije, pokušava da dođe do jeftinih političkih poena – kaze Dulić.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: