Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 13. 6. 2017.

| Društvo

Sporan izbor članova saveta kulturnih manifestacija u Nišu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Horske svečanosti
Nisu na plaćenim funkcijama, ali imaju pravo da odlučuju o kulturnim manifestacijama; Foto: Vanja Keser

Za gradsku vlast, trogodišnje radno iskustvo na fiskalnoj kasi ili diploma Visoke prehrambeno-poljoprivredne škole i pokazana želja za mestom u Upravi za poljoprivredu jesu dovoljna ,,iskustva u kulturi’’ za izbor u savet kulturne manifestacije. Na sednici Skupštine grada, vladajuća većina imenovala je nove članove saveta gradskih kulturnih manifestacija čije su biografije sporne za funkcije za koje su predloženi.

Iako u obrazloženju odluke stoji da su izabrani iz redova "stručnih i javnih radnika i poznavalaca iz oblasti kulture" mnogi od njih nemaju, profesionalno, dodirnih tačaka sa kulturom.

"Reference u radu, interesovanja i iskustva u određenoj oblasti” jesu zvanični kriterijumi za izbor novih članova saveta Nišvila, Nisomnije, Filmskih susreta, Horskih svečanosti, ali je, u pojedinim slučajevima, ispunjena samo trećina uslova. Tačnije, kandidati su, izgleda, imali samo interesovanja za muziku, film i kulturu. Sednica Skupštine Grada Imenovani u petak na sednici Skupštine Grada; Foto: JV

O tradicionalno problematičnoj organizaciji Nisomnije brinuće tri studenta i jedan stukovni inženjer poljoprivrede za stočarstvo. Vladimir Mitić, koji je završio Visoku poljoprivredno-prehrambenu školu u Prokuplju, u bografiji je naveo "ličnu zainteresovanost za neko od ponuđenih mesta u Upravi za poljoprivredu iz razloga stručnosti i realizovanih postavljenih programskih ciljeva u Srpskoj naprednoj stranci".

Izabran je i Milan Nešić, student prve godine Fakulteta za biofarming u Bačkoj Topoli koji je u okviru Univerziteta Džon Nezbit (bivši Megatrend). Marija Jovanović, u biografiji od tri rečenice, navela je da je student biologije na niškom PMF-u i da je "druželjubiva, komunikativna i da voli da upoznaje ljude".

Zoran Pavlović, predsednik nadzornog odbora Toplane, novi je član Saveta Majske pesme, festivala dečje muzike. Aleksandra Božanić, savetnica za zapošljavanje u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, izabrana je u Savet Filmskih susreta, a Aleksandra Tepšić, koja je u biografiji navela tri godine radnog iskustva na fiskalnoj kasi, postala je član Saveta Internacionalnih horskih svečanosti. U isti Savet postavljen je i Boban Simonović, preduzetnik koji se bavi servisiranjem računa, koji je smatrao da je bitno da u zvaničnoj biografiji naglasi da je bio "učesnik rata 1999.godine kao pripadnik PVO".

U Savetu Nišvila, između ostalih, nalaze se i Milica Andrić, diplomirani turizmolog sa radnim iskustvom hostese i promoterke i Zlatko Šemić, vojni penzioner.


Opozicioni odbornici oštro kritikovali ovakav izbor

Dejan Petković iz Pokreta "Dosta je bilo", smatra da od predloženih kandidata "vredi samo jedna trećina, a da su ostalo nestučni ljudi, verovatno birani po partijskom ključu i da ćemo, sledećeg puta, imati još gore kandidate".

Sličnog je stava i lider niškog NPS Branislav Jovanović.

Imamo takvu situaciju u Savetu Nisomnije da je član saveta serviser rashladnih uređaja. Za Nišvil džez festival izabraće se devojka kojoj je preofesionalni poziv-hostesa. U Savetu Horskih svečanosti biće radnica STR Kum, a policijski inspektor u savetu Filmskih susreta. Da nije tužno, bilo bi smešno - rekao je Jovanović za skupštinskom govornicom.

Članovi saveta imaju dvogodišnji mandat, ne dobijaju naknadu za ovo angažovanje, ali odlučuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    14:37 // 14. 6. 2017.

    Zašto jedino Zoran Pavlović nema iscrpniju biografiju??

  • horista

    13:10 // 14. 6. 2017.

    Horske svecanosti su unistene od kada se umesala politika...strasno je koliko su unistili nivo festivala

  • Kum

    19:16 // 13. 6. 2017.

    Ova dva studenta sto su izabrani za Nisomniu da se potrude da dovedu Acu Lukasa ili Seku Aleksic na pomenuti muzicki festival, da bar bude puno i opravdano postojanje pomenutog muzickog festivala!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: