Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:34, 1. 8. 2014.

| Društvo

Sporan konkurs za finansiranje medija u Nišu

Autor:B.G. Izvor:Južne vesti
Gradska-kuca.jpg
Medijska koalicija traži da gradska vlast poništi konkurs (foto: Vanja Keser)

Medijska koalicija zatražila je od gradskih vlasti da ponište konkurs za finansiranje medija jer je on, kako navode, "tendenciozan" i "ukazuje na nepravilnosti". Zabrinutost iskazale međunarodne organizacije.

U koaliciji koju čine sva medijska i novinarska udruženja (NUNS, UNS, ANEM, LokalPress i NDNV) izražavaju sumnju da su konkursi koji su raspisani u poslednjih nekoliko dana prilagođeni pojedinim medijima.

- Može se postaviti pitanje da li lokalne vlasti u Nišu svesno žure da pre stupanja na snagu novih zakona, znatna budžetska sredstva usmere odabranim medijskim kućama - piše u saopštenju Koalicije.

Uslov jednog od konkursa je, na primer, da pravo učešća ima televizija sa regionalnoom frekvencijom koja pokriva Niš, što ispunjava samo "Belle Amie". Drugi propisuje da može da se prijavi dnevni štapani medij, a takav medij u Nišu su samo "Narodne novine".

Novina u odnosu na prošlogodišnji konkurs je što pravo učešća prvi put imaju i televizije bez frekvencije, koje program emituju "preko kabla", što navodi na sumnju da je on prilagođen kablovskim televizijama čiji su vlasnici bliski vladajućim partijama.

Medijska koalicija smatra da je konkurs u sutrotnosti sa Medijskom strategijom, koja između ostalog predviđa da o dodeli novca odlučuje komisija sastavljena od predstavnika novinarskih udruženja i medijskih stručnjaka, dok se u komisiji koje je sastavio gradonačelnik Niša nalaze ljudi iz njegovog kabineta i partijski funkcioneri.

- Pozivamo lokalnu upravu u Nišu da javnu nabavku uskladi sa principima projektnog finansiranja predviđenim Medijskom strategijom i utvrđenih setom novih medijskih zakona koji se upravo usvajaju i preporučujemo da se raspisana javna nabavka odmah stavi van snage - ističu u Koaliciji.

Zbog ovakvih uslova zabrinutost su izrazile i međunarodne organizacije čiji su predstavnici najavili dolazak u Niš i razgovor sa gradonačelnikom.


Javna nabavka sporna bila i prošle godine

Podsetimo, Medijska koalicija je reagovala i povodom prošlogodišnjeg konkursa za finansiranje medija.

Tada su u javnoj nabavci, kao jedini ponuđač pobedile "Narodne novine" sa cenom od 11.2 miliona dinara za 5 meseci, dok je državnoj novinskoj agenciji "Tanjug" za 375.000 dinara poveren posao distribucije video materijala do kraja 2013.

Ostali mediji su tada bojkotovali konkurs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    13:02 // 4. 8. 2014.

    I belle amie se naslađuje sudbinom NTV-a, sramota, stvara se mreža SNS medija, jer će ih, verovatno otkupiti don Vitko ili prodavac ratluka na službi u Ministarstvu odbrane.

  • dr Jakov Zlatar

    11:33 // 4. 8. 2014.

    Najveći biser je predlog jedne "novinarke" da i ambasadori imaju platu kao i zaposleni u privatnom sektoru.

  • dr Jakov Zlatar

    11:32 // 4. 8. 2014.

    Belle amie. novina poznata po likovima koji se javljaju, organizovano i iznose anticivilizacijske stavove o vešanju na Trgu, vređaju političare, uz blagoslov voditeljke, šire demagogiju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: