Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 7. 10. 2018.

| Društvo

"Sporazum Srba i Albanaca nemoguć bez garancije velikih sila"

Autor:FoNetIzvor:FoNet
grubješić
Grubješić ocenjuje i da EU treba da "preuzme konce u svoje ruke" i nešto uradi, ako ne to će učiniti neko drugi; foto: Fonet/Aleksandar Levajković

"Svaki sporazum Srba, Albanaca, Beograda, Prištine, Kosova, Srbije, kako god da to zovemo, neće moći da se realizuje bez garancija velikih sila, SAD, EU, Rusije i Kine", tvrdi nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije i bivša ministarka za EU integracije Suzana Grubješić, u emisiji "Kvaka 23".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji dodaje i da su lokalni lideri Srbije i Kosova dobili šansu da se dogovore, jer je sve stalo i dijalog je u prekidu, ali kaže da više nije moguća projekcija Evropske unije da bi dogovor mogao da se postigne do kraja godine, a da se sledeće godine radi na njegovom definisanju.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima EU, među kojima je i briselski dijalog, Grubješić se ne slaže da je to izgubljena bitka Unije, ali priznaje da se ona tu nije snašla.

Briselski dijalog, koji se odvija šest godina, suštinski nije ispunjen, naročito njegov najvažniji deo koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština (ZSO) - dodaje Grubješić.

Odgovornost za neuspeh je, kako kaže, "na albanskoj strani, ali i na EU, koja nije pronašla mehanizme da sprovede dogovor".

Na pitanje zbog čega se to dogodilo, Grubješić odgovara da su uticali mnogi faktori, ali da je reč o "konfuziji, sporom i neadekvatnom reagovanju EU na neke krizne situacije koje su postojale i koje postoje".

I zato ne treba svi da se čude što se traga i za nekim drugim rešenjem, jer nešto što su obe strane potpisale davnog aprila 2013. godine do danas ne može da se sprovede - napomenula je Grubješić.

Upitana o smislu Briselskog dijaloga u dosadašnjem formatu, s obzirom na paralelne dogovore Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, ona je odgovorila da EU mora što pre da organizuje naredni sastanak, "na kojem može doći do nekih koraka napred".

Grubješić kaže i da ako želi da zadrži ulogu moderatora, na EU je da "preuzme konce u svoje ruke i nešto uradi, jer ako EU to ne uradi, uradiće neko drugi".

O čemu je još novinarka Danica Vučenić razgovarala u Fonetovoj emisiji "Kvaka 23" sa Suzanom Grubješić možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bestidnica

    22:15 // 7. 10. 2018.

    Ova se ne stidi da se pojavljuje na TV. U musiju rupu da se nabije bruka jedna. Ni srama ni stisa.

  • abc

    19:03 // 7. 10. 2018.

    Još jedan G17 kadar u službi SNS

    • Ibi

      23:16 // 7. 10. 2018.

      Ma nije valjda?! Nije noguće bez podrške vekikih sila? A ja mislio...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: