Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 16. 3. 2016.

| Društvo

Sporne odluke za niška preduzeća na tajnoj sednici Veća

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
25829673785-15116e8094-o
Veće zasedalo iza zatvorenih vrata i bez prisustva medija; foto: JV arhiva

Višemilionsko zaduživanje “Gorice” uz jemstvo Toplane i “Tržnice” i povećanje broja radnika u “Mediani” neke su od odluka sa poslednje sednice Gradskog veća za koju nije obavešten nijedan medij, a koje menadžmentima preduzeća mogu da stvore nove probleme.

JKP “Gorica” planira da podigne 400.676 evra za tekuću likvidnost i 15 miliona dinara za pokrivanje dozvoljenog minusa. Gradsko veće je zatražilo da žiranti “Gorici” budu JKP “Tržnica” i “Gradska toplana”.

zakljucak Zaključak Veća donet na tajnoj sednici; izvor: ni.rsI tu ne bi bilo problema da “Gorica” već duže vreme nema ogromnih finansijskih problema. U blokadi je od 18. januara na sumu od oko 70 miliona dinara. Problemi nisu prestali ni nakon reorganizacije i finansijske pomoći koje su “Gorici” davali Grad, “Mediana”, “Parking servis” i “Objedinjena naplata”.

Ova preduzeća su zbog toga, prema priznanju njihovih direktora, došla u problem sa tekućom likvidnošću, a nije bilo para za PDV, pa i plate radnika, te su neka od njih podnela zahteve za podizanje kredita.

Sada se Veće okrenulo novim preduzećima kao spasiocima “Gorice”. Direktor “Tržnice” Radovan Milojević kaže da on ne odlučuje o jemstvu i da će o tome odlučiti Nadzorni odbor preduzeća.

Oni će dati konačnu reč na tu preporuku Veća uzimajući u obzir sve posledice koje mogu da utiču na poslovanje “Tržnice” kratkoročno i dugoročno. Dužan sam da Odboru ukažem na sve moguće posledice koje bi eventuelno nevraćanje kredita od strane “Gorice” moglo da stvori “Tržnici” - kaže Milojević.

On nije želeo da komentariše odluku Veća i rekao je da će o svemu govoriti na sednici Odbora, a sličan stav imao je i direktor Toplane Slobodan Maksimović.

Mi ćemo imati sednicu Nadzornog odbora na kojem ćemo izneti predlog Gradskog veća i u nadležnosti Odbora je da donese odluku. Ja znam šta to znači za Toplanu, ali to je moj stav. Obavestiću Nadzorni odbor i ukazati na sve dobre i loše strane jemstva - rekao je Maksimović.

Oglasila su se i dva sindikata u Toplani koja negoduju i upozoravaju da usvajanjem ovakve odluke postoji opasnost da račun Toplane bude blokiran, a funkcionisanje sistema grejanja u Gradu ugroženo.


Banđur: Jemstva su običaj u komunalnom sektoru

Gradski većnik zadužen za komunalna pitanja kaže da u preporuci Veća da jedna preduzeća drugima budu žiranti nema ničeg čudnog i da se to već radilo. I da su i poslednje odluke donete kako bi se rešio problem u “Gorici”, a “ne kako bi druga preduzeća ušla u probleme”.

Vodovod je bio garant Toplani, sada Toplana i “Tržnica” garantuju “Gorici” i to je nešto što banke traže i to je nešto što preduzeća rade da međusobno pomognu jedni drugima - kaže Banđur.

25181547234-fb7101d5f8-o "Gorica" se i dalje finansira i pomaže, a stanje ništa bolje; foto: JV arhivaI pored otežanog poslovanja “Gorice”, potencijalnog nevraćanja kredita i uvlačenja drugih preduzeća u probleme, Banđur kaže “da će problem sa “Goricom” biti saniran” i da je zaduživanje deo paketa mera za rešavanje problema u ovom preduzeću.

Da nije tako mi se i ne bismo upuštali u priču oko kredita i davanja garancija. Sve to radimo imajući u vidu da će uplatom od strane Grada, koja se očekuje do kraja nedelje, stanje “Gorice” biti znatno popravljeno - kaže Banđur.

Kada 30 radnika pređe u “Medianu” što je takođe odlučeno na tajnoj sednici Veća, “Gorica” će, kako kaže Banđur, biti rasterećena i imaće ispod 150 zaposlenih što bi trebalo da stvori održivo poslovanje.


“Mediana”: Trebaju nam i pare, ne samo radnici

Javno komunalno preduzeće “Mediana” trebalo bi da dobiije novih 30 radnika, što će biti ukupno 197 koliko ih je nakon reorganizacije došlo iz JKP “Gorica”.

U ovom preduzeću kažu da više ne mogu da izdrže bez para, a sa gomilanjem obaveza.

Ako se ovako nastavi “Mediana” će biti u kolapsu. Dodaju nam 200 radnika, a plaćaju sve manje i manje. Kako će “Mediana” opstati ako je u februaru Grad uplatio samo 11 miliona dinara od predviđenih 40 miliona? - kažu u ovom preduzeću.

25184887533-9ff622d654-o Banđur: Spašavamo "Goricu" ne uništavamo druga preduzeća; foto: JV arhiva30 radnika neće opteretiti “Medianu”, kaže Banđur, i podseća da je njih tražio direktor “Mediane” koji ima ideju oživljavanja cvećara. Što se para tiče, većnik kaže da se “Grad stara da izmiri svoje obaveze u skladu sa prilivom sredstava u budžet”.

Mi smo svesni da je obaveza Grada da pojača plaćanja prema “Mediani” i Parking servisu zbog delatnosti koje su preuzete od “Gorice”, ali podsećam da je dogovoreno da se refinansira dugovanje prema “Mediani” i da ne može da se priča o velikim dugovanjima, već samo o tekućim - kaže Banđur.

On naglašava da i “Mediana” ne živi samo od poslova za Grad, već da sarađuje i sa građanima i njima fakturiše račune. Pritom je uvedena i taksa za deponovanje i to je nešto što, kaže Banđur, “Mediana” dobija dodatno i stanje u ovom preduzeću je, tvrdi većnik, podnošljivo.

Važne odluke iza zatvorenih vrata

Zbog čega nijedan medij nije pozvan na sednicu Veća na kojoj se razgovaralo o značajnim komunalnim pitanjima i dalje je nepoznanica, jer u kabinetu gradonačelnika nisu imali konkretan odgovor.

Većnik Banđur kaže da se žurilo zbog reorganizacije “Gorice” i poboljšanja poslovanja, pa je sednica održana odmah nakon kolegijuma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena

    13:25 // 17. 3. 2016.

    @ovo je urušavanje svega što u ovom gradu i malo radi.
    I moram da pitam trenutno rukovodstvo Grada ,,da li mislite da i posle vas nešto od privrede i javnih preduzeća treba da nastavi da radi? ponašate se u silu -pre nas ništa posle nas potop.
    Vi ste najobičniji skakavci!!!

  • jelena

    13:20 // 17. 3. 2016.

    Banđur: Jemstva su običaj u komunalnom sektoru
    Da gospodine ali jamstva dužniku od koga se nadate da će vratiti kredit.
    Da li vi mislite da će Gorica biti u stanju da to uradi.
    Ja mislim da ne !
    A kome onda ide dug? Žirantu!
    Da svedemo na lični nivio- Da li bi ste vi potpisali nekome menicu i bili žirant ako već unapred znate da on taj kredit neće vratiti?
    Mislim da ne bi ste a ne bih ni ja.

  • iris

    05:41 // 17. 3. 2016.

    Ima li ovom,cirkusu kraja...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: