Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 18. 2. 2021.

| Društvo

Sportski savez Vranje ostao bez novca od Grada za 2021. godinu, brinu da će organizacija biti ugašena

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Sportski savez Grada Vranja
Predsedniku Sportskog saveza ponuđeno da sazove sednicu Upravnog odbora na kojoj će se ugasiti organizacija; foto: Sportski savez Grada Vranja

Zato što pet meseci nisu primili platu i od početka godine nemaju zdravstveno osiguranje, kao iz zbog odluke Komisije za dodelu sredstava da se Sportskom savezu Grada Vranja ne dodeli novac, radnici ove organizacije obratili su se otvorenim pismom gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću. Dok radnici iz Saveza tvrde da iza svih problema stoji većnik za sport Nenad Đorđević i tvrde da on želi da ugasi organizaciju, Đorđević kaže da Savez još nije vratio prošlogodišnju pozajmicu od 1,5 miliona i da im novac ove godine zbog toga nije odobren.

Kako piše u otvorenom pismu Milenkoviću, rešenje za radnike Sportskog saveza nije pronađeno ni nakon nepunih mesec dana od sastanka sa njim i većnikom za sport, a umesto toga se od predsednika Saveza Bratislava Antića tražilo da sazove Upravni odbor kako bi se izglasalo da se on ugasi.

Tom prilikom ste predložili nezakonito da sve radnike koji imaju stalni radni odnos zbrinete po klubovima gde će primati honorare i da se odreknu neisplaćenih zarada (pet). A Vi ćete otvoriti novi Sportski savez (da li je to po Zakonu). Ovu Vašu nezakonitu ponudu sam odbio sa čim su saglasni svi radnici Sportskog saveza. Od tada prestaje bilo koji vid komunikacije od strane Vas i većnika. Delegacija radnika Saveza na čelu sa predsednikom sindikata na sastanku sa Vama i većnikom predočila Vam je naša prava po Zakonima o sportu i radu, ali to niste prihvatili - piše u pismu gradonačelniku.

Nastavak njihovih problema je, kako piše, odluka Komisije da se Sportskom savezu za 2021. godinu ne dodeli novac, iako je po Zakonu jedini nosilac i predlagač programa bez koga se programi klubova ne mogu realizovati.

Vi kao gradonačelnik, a po profesiji lekar, ste prekršili sve kodekse i Hipokratovu zakletvu jer ste od 1. januara 2021. godine ostavili radnike Sportskog saveza i njihove porodice bez obaveznog zdravstvenog osiguranja, što je Ustavom zagarantovano pravo svakom građaninu Republike Srbije. Građani Vranja i mi dali smo Vam mandat za bolju budućnost, ali nemate mandat da raspolažete našim životima koje ste ugrozili Vašim odlukama - piše u pismu.

Sa druge strane, većnik za sport Nenad Đorđević kaže za Južne vesti da se Sportski savez, kao i svi klubovi, finansira projektno, što znači da podnose svoj godišnji program na osnovu koga dobijaju novac od Grada, ali da oni novac nisu pravdali i zbog toga nisu ni dobili ove godine.

Suština je da su oni prošle godine dobili od Grada 8 miliona, reč je i o nekim pozajmicama, a da 1,5 miliona nije vraćeno i to se smatra kao neopravdani trošak. Mi smo podneli da se povraćaj novca izvši na osnovu projektnog finansiranja, oni se sad pozivaju na to da su imali odobrenje od mene za pozajmicu. Sve im je obećano, izgleda samo nije obećano da se rade projekti, da se menjaju navike i da se odgovorno pristupa poslu, a onda smo svi krivi - kaže Đorđević.

Kako kaže, ljudima koji rade u Sportskom savezu je ponuđeno da se prebace i rade u klubovima, kako bi se našlo neko rešenje i isplaćivale nadoknade, a da na plate nemaju pravo jer se projektno finansiraju.

Oni imaju tri izvora finansiranja - donacije, sponzorstvo i Grad. Pozivaju se na to da ih je Grad osnovao, ali oni sami imaju svoju Skupštinu, svoj Upravni odbor i sami biraju klubove - a ako ih je Grad osnovao, onda se Grad pita. Možda oni imaju to rešenje i možda sudski dobiju. Nema plate za projektno finansiranje. Dobiješ 8 miliona i možeš sve da potrošiš za 2 meseca, ali godišnji program mora da se realizuje, mora da se pravda sve do dinara.

Sportski savez jeste predlagač programa, dodaje Đorđević i kaže da je to samo jedan deo njihovog posla, a da je sasvim druga stvar to što moraju da budu odgovorni za svoj program.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    16:19 // 18. 2. 2021.

    Ovaj većnik je zalutao. Pa ko je jednom pročitao Zakon o sportu zna da ovaj g.din večnik laže i da nema pojima o čemu govori. Istina je na strani radnika.

  • Juznjak

    15:35 // 18. 2. 2021.

    Muljatori... Nasli pa zasli...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: