Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 13. 1. 2016.

| Društvo

“Sramno da vlast u Nišu dozvoljava da drugi uređuje doček”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti

Nikola Božilović u emisiji "15 minuta"

"Niš je dobio paket aranžman koji se zove Ceca plus svetiljke ili skalamerije koje nam dolaze iz Beograda, da bismo okitili grad, a posle sve to strpali u neku kesu i vratili nazad", rekao je sociolog kulture Nikola Božilović u emisiji “15 minuta”.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, koji ističe da nije ni "cecofil", ni "cecofob", kaže da je problem u prestonici koja se prema Nišu postavlja kao tutor i “Cecu i paket aranžman šalje k'o poklon”, ali i u niškoj vlasti koja to dozvoljava.

Ne znam kako gradonačelnik, ali i gradska vlast dozvoljavaju da nam neko drugi uređuje kulturne priredbe. I sada smo svi mi hteli ili ne hteli da se ponašamo po direktivi onih odozgo. Mislim da je dosta sramno za nas da prihvatamo neke sadržaje i način na koji ćemo se mi veseliti ili dočekivati nove godine - ocenjuje Božilović.

Napominje da Ceca nastupa na Trgu u Nišu, koji je sa “jednom rashodovanom robnom kućom i kineskom robnom kućom preko puta zaista nereprezentativan”, kao i da ovakvim koncertima vlast zapravo prikriva stvari poput velike nezaposlenosti i niskih plata i penzija.

Na konstataciju da se vlast često koristi floskulom “to je ono što narod voli” Božilović odgovara da je to jedna od najpogrdnijih mantri.

Objašnjava da, iako država i lokalna samouprava treba da promovišu prave vrednosti i ukažu na značajne umetnike, to ne čine zbog neznanja.

Kako će vlast promovisati sadržaje koje sama ne razume? Vi ne možete očekivati od vlasti da ponudi sadržaje koje nikada nije čula ili one koja ona ne razume ili ih ne želi - objašnjava sociolog kulture.

Profesor Božilović napominje da je politika estradizovana, a estrada politizovana, te da među njima "vlada odnos u kome jedno hrani drugo".

Tu zaista imate jednu idilu, ja bih rekao i sve što se pojavi, a što je van tog konteksta, njima je neprijateljsko. Sama vlast ne shvata da bi i njoj bilo bolje i društvu uopšte kada bi dopustila i drugačije mišljenje - ističe Božilović.

Kakvu poruku vlast šalje o kvalitetu kulture koju želi da promoviše koncertima poput Cecinog za doček srpske, koliko umetnost u Srbiji kritikuje i da li se vlast koristi metodom “hleba i igara” pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    15:52 // 14. 1. 2016.

    U Beogradu je 13.januara, samo vatromet! U provinciji najpoznatije zvezde! Da se prikrije pravo stanje u drzavi. Honorari im nisu isplaceni, to je istina, ali su svi oslobodjeni poreskih dazbina, na imovinu zaradu! A nisu one male. Hleba i igara!!!! Vlada tako odlucila.

  • Nikola Petkovic

    10:55 // 14. 1. 2016.

    Ne BE trebali su da pozovu Kandu, Kodzu i Nebojsu pa da naprave zurku za pamcenje... Gluposti vise, samo neka prepiranja i uvek svi nezadovoljni. Videlo se sta narod voli. Sigurno 40000 ljudi je izaslo na trg iz dosade... Strasno vise oko cega se zamarate

  • shaft

    23:40 // 13. 1. 2016.

    @misko-Nisi uspeo da pokvaris sustinu komentara.Potrudi se,imas na Juznim vestima,ko je ko u Nisu,ne postaje se lako Nislija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: