Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 20. 9. 2021.

| Društvo

Srbi sa Kosova i Metohije blokirali prelaze Brnjak i Jarinje, kosovske vlasti skidaju srpske tablice sa automobila

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
blokada
Blokada na administrativnom prelazu Brnjak; Foto: Lj. M.

Prelazi Jarinje i Brnjak na administrativnoj liniji sa Kosovo i Metohijom su od jutros blokirani u oba smera, nakon odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na tzv. Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice. Trenutno jedini mogući ulaz automobila sa srpske strane ka Kosovu i Metohiji je preko prelaza Merdare gde se takođe oduzimaju tablice sa oznakama severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plate taksu.

Na blokiranim prelazima Brnjak i Jarinje situacija je mirna, ali su tenzije vidljive, a pripadnici specijalne policijske brigade Rosu se, prema informacijama sa terena, nalaze raspoređeni kako na mestima gde su se okupili nezadovoljni Srbi, tako i širom severa Kosova i Metohije. rosu Veliki broj policajaca kosovske jedinice Rosu; Foto: Lj. M.

Sve ovo je politika zbog koje ispašta običan narod. Ne znamo u čemu je problem, ali ove mere bi dodatno osiromašile i onako siromašne Srbe sa Kosova i Metohije. Okupili smo se ovde jer se ne možemo pomiriti sa tim, nadamo se da će razum prevladati i da će se sve rešiti mirnim putem – kaže jedan od meštana severnog dela Kosovske Mitrovice.

I dok svi pozivaju na mir i rešavanje problema, brojni mediji prenose izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je tokom dana izjavio da Priština neće odustati od ovih mera sve dok građani takozvanog Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, te da se, tvrdi, samo radi o primeni mera i sporazuma koje je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom.

Mediji javljaju da oko 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi na Kosovu i Metohiji, a prema važećim zakonskim propisima, ta vozila neće moći ni da se preregistruju.

Trenutno na Jarinju sve stoji, u kolonama je mnogo vozila, a pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji jer je njima omogućen prolaz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    05:36 // 21. 9. 2021.

    Где је сада Симо Мегафон ?
    На годишњем одмору !?.

  • Ikac

    23:40 // 20. 9. 2021.

    Ako moze jos neki rat...po mogucnosti da zaratimo zbog tablica...nije nam dobro, nismo ratovali odavno!!!

  • zzzz

    22:37 // 20. 9. 2021.

    Istekao briselski ugovor 2016, rok trajanja 5g. Kriminalci sa severa kosova manipulišu sa postenim narodom koji dole gladuje dok oni prave milione

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: