Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:12, 27. 10. 2020.

| Društvo

Srbija izručuje Americi samo jednog programera iz Niša

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
digitalna prevara
Samo jedan osumnjičeni za digitalnu prevaru ide u Ameriku; foto: walpaperflare

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da u SAD izruči samo jednog od 11 uhapšenih programera zbog digitalne prevare. Mladić koji se izručuje je, kako piše u saopštenju Suda, sam tražio da mu se sudi u Americi, koja je tražila izručenje svih zbog sumnje da su prevarili američke državljane i tako zaradili 70 miliona dolara.

U Višem sudu kažu da će u Ameriku na suđenje uhapšeni A. S. kojeg ova država traži zbog toga što je finansijski oštetio njihove državljane.

Kako piše u saopštenju, A. S. je još 30. septembra na saslušanju rekao da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu 20.10.2020. godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama A. S. radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Severnom okrugu u Teksasu - piše u saopštenju.

Postupak će se voditi po krivičnom predmetu Sjedinjene Američke Države protiv K. K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare.

Prevara uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2 - precizirao je Sud.

U saopštenju Višeg suda se ne navodi šta će biti sa ostalih desetoro uhapšenih, među kojima je i jedna trudnica filipinskog porekla.

Njihovi advokati su na saslušanju 30. septembra osporili zamolnicu za izručenje koja je stigla iz Amerike.

Smatramo da ona ne sadrži propisanu formu, niti elemente i podatke koje svaki akt o izručenju mora da sadrži. Najpre smo se tu procesno izjasnili vezano za sam zahtev koji je stigao, a dalje smo insistirali na tome da on ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi trebalo da bude izvršeno izručenje - rekao je tada advokat Milan Petrović.

Podsetimo, grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    20:33 // 1. 11. 2020.

    Daleko će naš Niš da dogura dok niška policija bude štitila ove kriminalce za sitne pare, a našoj deci budu uzor.

  • Bata Aca

    15:28 // 28. 10. 2020.

    Voleo bih neki genetičar, psiholog, psihijatar, da utvrdi šta je sa našim ljudima, šta se desilo našim sugrađanima, pa pišu ovakve komentare. Ne znam okrivljene, ali znam da svako, bukvalno svako može da bude okrivljen i da dokazuje svoju nevinost protiv daleko moćnijeg sistema, pa ne moramo i mi sugrađani da mu stojimo na tom putu. Ako ovako nastavimo za koju godinu postaćemo hanibali

  • Pravla logika

    14:07 // 28. 10. 2020.

    Stitimo Austrijance I Filipinke koji se bave kriminalom? Zanimljivo. Postacemo Meka za krimose iz celog sveta. Smrstite se u Srbiji I pljackajte koga hocete. Srbija vas stiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: