Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 13. 4. 2020.

| Društvo

"Srbija je u vanrednom stanju i na polju vladavine prava, slobode medija i ljudskih prava"

Autor:FonetIzvor:Fonet
filipovic
"Ovo je savršeno vreme da se zloupotrebi sve što može da se zloupotrebi"; foto: FoNet / Aleksandar Barda

Zbog pandemije virusa korona ceo svet je u ekstremnoj situaciji, ali je Srbija u vanrednom stanju i na polju vladavine prava, slobode medija i ljudskih prava - smatra filmski reditelj i profesor na katedri Akademije umetnosti u Beogradu Stevan Filipović.

U intervjuu Kvaka 23 Filipović je rekao da se ne dešava ništa novo što se već nije dešavalo, podsećajući da zloupotrebe i preuzimanje potpune kontrole vlasti postoje godinama unazad.

Ilustrovao je to na primeru parlamenta, koji "nije radio ni u normalnim okolnostima, već je samo kreirana iluzija da to telo postoji".

Ovo je savršeno vreme da se zloupotrebi sve što može da se zloupotrebi - ukazao je Filipović.

Izvesni mehanizmi da se vlast pritisne da odstupi ipak postoje, dodao je, a to se pokazalo u slučaju uhapšene novinarke Ane Lalić.

Poziciju građana vidi kao "nezgodnu u vanrednoj situaciji, koja ne bi bila laka ni za jednu vlast".

Treba naći meru da se participira u nekim rešenjima i da se razume da su prilike vanredne, a da se istovremeno ne propusti kritika pojava i stvari koje su ključne za opstanak društva. Mera odnosa prema stvarnosti je ljudski život i zdravlje, ali ta mera je i odnos prema potpunom urušavanju insititucija, koje su ključne za društvo - obrazložio je Filipović.

Smatra da smo u problem korona krize ušli kao duboko autoritarno društvo, te da ovde nije bilo smislenog političkog dijaloga ni ranije, a da ga tek sada nema.

Kako je precizirao, s jedne strane treba participirati i razumeti mere koje država sprovodi, ali sa druge, svako iz svoje profesionalne perspektive mora oči da drži otvorenim i ukazuje na zloupotrebe koje se dešavaju sada tokom vanrednog stanja.

Mišljenja je da je u vanrednoj situaciji teško naći poluge za realizaciju nekih stavova i ideja i da je sada više pitanje kako preživeti i kako se regrupisati, a za neke ljude, ako do sada to nisu shvatili, važno je i da razumeju "u kakvoj zapravo državi žive".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja

    08:11 // 14. 4. 2020.

    Cela Srbija je u zajedničkoj borbi protiv ovog opakog i nevidljivog neprijatelja.

  • Pedja

    08:04 // 14. 4. 2020.

    Vanredno stanje je uvedeno da se stanovništvo zaštiti od epidemije covid 19 i osim onih prava koja se tiču zabrane kretanja i rada pojedinih delatnosti radi sprečavanja širenja zarade, druga prava nisu uskraćena. Tako su uradile mnoge države.

  • Novica Milanović

    03:09 // 14. 4. 2020.

    Opozicija i u ovim teškim trenucima za našu zemlju samo iznosi gluposti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: