Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:41, 9. 5. 2019.

| Društvo

Srbija kao rusofilski "pijani gost" u Danu pobede i Evrope

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
pesnice
Niški simbol borbe protiv fašizma; foto: Vanja Keser

9. maj je dan kada je kapitulirala nacistička Nemačka 1945, a 5 godina kasnije počelo je stvaranje Evropske unije. Stručnjaci kažu da se Srbija stidi svog najvećeg doprinosa svetskoj istoriji - partizanskoj pobedi nad fašistima, a da je danas od EU udaljenija nego pre godinu dana.

Najveći sukob u istoriji čovečanstva odneo je desetine miliona života, a svet posle toga nije bio isti. Pre 74 godine sovjetska Crvena armija i jedinice Narodnooslobodilačke vojske oslobodile su Jugoslaviju, a samim tim i Srbiju. Da su te istorijske činjenice zaboravljene u Srbiji i izuzete iz proslave Dana pobede potvrđuje i novinar Dojče Velea Nemanja Rujević.

Gledajući zvanični program, deluje da su Jugoslaviju od fašizma oslobodili neki misteriozni Rusi i možda malo Srbi, a ne jugoslovenski partizani i sovjetska Crvena armija. Jer svako sećanje na partizane neprijatno bi podsetilo na to da je jugoslovenski antifašizam neraskidiv od socijalizma, a to se ne uklapa u nacionalni kolorit - navodi Rujević.

Iako je Jugoslavija bila pobednica Drugog svetskog rata i zemlja osnivač Ujedinjenih nacija nastalih na pobedi nad fašizmom, Rujević tumači da Srbija neadekvatno obeležava Dan pobede.

Zvanične proslave Dana pobede u Srbiji su poput tipa koji slučajno bane na neku svadbu, ne zna da li je sa mladine il mladoženjine strane, nije baš ni siguran šta se slavi – ali vidi da se nešto slavi pa se besplatno oleši od alkohola - navodi Rujević.

To što se i u susednoj Hrvatskoj stide borbe protiv fašizma, Rujević kaže da nije nikakva uteha za Srbiju.


Dan Evrope - retorika vlasti i njenih medija podstiče rusofiliju

Evropska unija nastala je kao mirovni projekat na temeljima antifašizma, a Srbija je skoro dve decenije na putu evropskih integracija.

Urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer ocenjuje da se Srbija ne nalazi blizu članstva u EU i da perspektiva pristupanja do 2025. danas izgleda lošije nego pre godinu dana. Ipak, dodaje da još nije kasno da se dinamika ubrza.

Vlast je do sada vodila proevropsku politiku, ali je upitno koliko to izraz iskrenog proevropskog opredeljenja, a koliko političkog pragmatizma. Sve manje ljudi u Srbiji iskreno veruje u evropski projekat, što se delimično može objasniti politikom vlade, ali i predugim trajanjem celog procesa - navodi Burazer.

Ovog 9. maja, ali i ranijih godina, u javnosti veću pažnju izazivaju ruske vojne parade nego ujedinjenje Evrope. Burazer tumači da u Srbiji poslednjih godina paralelno jačaju evroskepticizam i naklonost Rusiji, čemu dodatno pomažu retorika vlade i njoj bliskih medija.

Ovde inače vlada jedna opšta konfuzija kada je u pitanju odnos prema antifašističkom nasleđu, koju dodatno komplikuju današnje podele na “Evropejce” i “rusofile”. Može se reći da je odnos prema prošlosti uslovljena trenutnom političkom situacijom - objašnjava Burazer.

Inače, prema istraživanju Instituta za evropske poslove, ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU, 48% ispitanika navodi da bi glasalo za, 35% ima suprotan stav, 9% ne bi izašlo na glasanje, dok 8% njih ne zna kako bi glasalo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    01:00 // 10. 5. 2019.

    Да, Русија није увек била у могућности да нас брани јер је често била и сама животно угрожена, али нас НИКАД није бомбардовала. А бранила нас је често. Али су нас наши пријатељи Немци убијали и у 1. и у 2. светском рату (сетите се убијања ђака у Крагујевцу). Такође су нас наши врли западни савезници жестоко бомбардовали крајем 2.св. рата (Београд, Лесковац...). А сви они заједно 1999.

  • Bole

    20:23 // 9. 5. 2019.

    Mislite da će ovde teći med i mleko kada uđemo u EU? Biće samo lakše za ljude da pobegnu odavde što pre

    • Tivat

      22:24 // 9. 5. 2019.

      Mislis li da ce med i mleko teci ako se okrenemo Rusiji?
      Ne gladaj Moskvu i 10ak velikih gradova,ostali zive bedno.

  • penzioner

    17:45 // 9. 5. 2019.

    Oficiri,vi koji ste skolovani iz nasih dzepova,predajte raport odzacaru.Sram vas bilo,imate li vojnicke casti?

    • ffff

      18:59 // 9. 5. 2019.

      Mašinbravar, odačar, krojač ili higijeničar, svejedno je. On je legitimno izabran na medjunarodno priznatim izborima. Nije samoproglaeni diktator pa da se vojska pobuni kao u Portugaliji 1974 godine.

    • PVL-Casni

      19:34 // 9. 5. 2019.

      Sta da radimo dragi moj "penzioneru"...Vi ste ga birali... :(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: