Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 5. 7. 2018.

| Društvo

Srbija “kaska” za EU u primeni e-usluga, na jugu se postojeći sistemi loše primenjuju

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
ilustracija kompjuter
E-usluge bi umnogome olakšale kvalitet života građana; ilustracija; foto: JV

Elektronski pečat i potpis, elektronska dostava, elektronsko skladištenje podataka, uveliko se primenjuju u zemljama Evropske unije, a veliki broj građana ovih država kažu da im primena e-usluga umnogome poboljšava kvalitet života. Srbija, kažu učesnici okruglog stola „Primeri dobre prakse i budućnost elektronskog poslovanja u Srbiji“, kaska za EU, ali bi potpunim priznavanjem i upotrebom e-usluga povećala efikasnost države i privrede.

Litvanski ekspert koji je učestvovao u uvođenju elektronskog poslovanja na Baltiku Justas Urbonas osvrnuo se, prenosi NALED na istraživanje po kojem u Evropi oko trećine građana koristi elektronske usluge.

Čak 75 % korisnika smatra da digitalizacija ima pozitivan uticaj na ekonomiju. 2 od 3 građanina kaže da oseća bolji kvalitet života, dok 64% smatra da je celo duštvo profitiralo zahvaljujući digitalizaciji. Kaskanje Srbije za digitalno razvijenim zemljama može da ima i pozitivan efekat ukoliko bude učila na njihovim iskustvima i izbegavala greške koje su one pravile - navodi Urbonas.


Planovi za poboljšanje e-usluga u Srbiji

Prisutni za okruglim stolom, prenosi NALED, složili su se da je digitalizacija javne uprave prioritet Vlade i da se aktivno radi na razvoju infrastrukture i servisa koji će to omogućiti.

Srbija, navodi Urbonas, gradi temelje za digitalno društvo koje je u protekloj deceniji uvođeno kroz različite zasebne inicijative koje nisu imale zajedničku tačku i sveobuhvatan pogled na e-Upravu i digitalno okruženje.

Uspostavljena je saradnja u javnom i privatnom sektoru kroz uspešno delovanje nevladinih organizacija, kao što je NALED, što je napravilo veliki i pozitivan uticaj na implementaciju tehnoloških rešenja. Uspeh Srbije može biti značajan ako se fokusira na standarde koji su već pripremljeni od strane EU i ukoliko koristi iskustva zemalja članica za njihovo uvođenje i izbegne njihove greške - dodao je Urbonas.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je u pripremi izmena Zakona o e-Upravi, kao i megarigistra koji će sadržati podatke o registrima i evidencijama u elektronskom obliku.

U toku je izrada 12 podzakonskih akata Zakona o eUpravi, koji će smanjivanjem pravnih prepreka olakšati birokratiju i komunikaciju između državnih službi, a ove godine će privredni i javni sektor zajednički raditi na Strategiji razvoja e-Uprave. U procesu izrade je i prvog metaregistra koji će sadržati osnovne podatke o registrima i evidencijama u elektronskom obliku - rekao je Jovanović.


"U Leskovcu se sve više koriste e-usluge, ali su sistemi loši"

U Udruženju Narodni parlament iz Leskovca kažu da se među Leskovčanima primećuje porast korisnika e-usluga i to naročito među mlađom populacijom, ali dodaju da su sami e-sistemi loši.

Primera radi, dešavalo se da ljudi zakazuju kod izabranog lekara preko e-Uprave, zakažu, a onda kada odu kod lekara ispostavi se da uopšte tad ne radi. Omogućeno je Leskovčanima i da zakazuju za lične karte, pasoše i dokumenta elektronski. Ali u praksi nije tako dobro. Jer oni dođu u zakazano vreme, ali ih opet čekaju redovi - navodi predsednik Udruženja Goran Mitrović.

Međutim, Mitrović dodaje da postoje i mnoge pozitivne stvari, a one se uglavnom odnose na poslovanje privrednika.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    14:33 // 5. 7. 2018.

    Da li mislite na ono kada na cipovanu zdravstvenu knjizicu zalepe etiketu sa brojem kartona? Ili kada im treba do 30 dana da dovuku Izvod iz maticne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: