Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:27, 12. 3. 2020.

| Društvo

Srbija uvodi “Amber alarm” za brže pronalaženje nestale dece - radna grupa sprema zakon

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
AA_Full_color_outlines
"Amber alarm u mnogim zemljama Evrope i sveta; foto: AA Netherlands

Kako bi celokupna javnost odmah i brzo reagovala, Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje “Amber alarma” - sistema za obaveštavanje u slučaju nestanka dece i njihovo efikasnije i brže pronalaženje.

Ministarstvo pravde je pre nekoliko dana formiralo mešovitu radnu grupu, koju pored predstavnika tog ministarstva čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a biće proširena i na Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tokom izrade teksta zakona biće konsultovani i u sam proces uključeni predstavnici medija, kao jedan od najbitnijih faktora za uspešno funkcionisanje tog alarma - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Radna grupa Ministarstva pravde sastala se i sa predstavnicima Fondacije “Tijana Jurić” koja je prošle godine i pokrenula inicijativu za uvođenje “Amber alarma” u Srbiji.

amber Poruke obaveštenja stižu svima; foto: flickr.com/TonyWebsterOsnivač Fondacije Igor Jurić ranije je za N1 objasnio da sistem “Amber alarm” podrazumeva da svi mediji kad se desi nestanak deteta, prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo.

Da svi operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da na auto-putevima umesto 'Vozite pažljivo' stoje obaveštenja o otmici, ako postoji podatak o automobilu da se i on prikaže, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, da bankomati prikazuju fotografije otetog deteta - pojasnio je Jurić.

Podsetimo, krajem prošle godine u Nišu je nestala 12-godišnja devojčica, koja je pronađena tek nakon deset dana, a Uprava za vanredne situacije se u njenu potragu uključila tek posle trećeg dana nestanka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:56 // 12. 3. 2020.

    Dobro se setiste ...

  • gari

    16:10 // 12. 3. 2020.

    Ako su morali neku boju da stave, nisu morali da iskopiraju amere... Doduše, mi i nemamo naše reči za boju, farbu, kolor...

    • Miloš

      18:46 // 12. 3. 2020.

      Amber je bila nestala devojčica u SAD-u.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: