Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 16. 3. 2022.

| Društvo

"Srbija voz": Pobedničko rešenje konkursa ispunjava sve kriterijume

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
srbija voz tt
Vozovi dobijaju novi logo; foto: T. T.

Nakon što se na društvenim mrežama oglasio veliki broj autora koji tvrde da je novi logo brzih vozova plagijat, iz Srbija voza saopštili su da je među prijavama bio mnogo onih koje su sadržale isti naziv - “Soko” i da je pobednik odabran u skladu sa svim uslovima konkursa.

Prvi kriterijum za selekciju je, kažu, bilo relevatntnost, odnosno da idejno rešenje odražava karakteristike proizvoda brzih vozova Srbije.

Od ukupno 3.481 pristigle prijave brojne su sadržale iste predloge za naziv vozova koji asociraju na brzinu, od kojih su među najčešćim bili ,"soko“ (imajući u vidu da je sivi soko najbrža ptica na svetu i zaštićena vrsta u Srbiji), ”vihor“, ”košava“, ”zmaj“, ”munja“ i slični - navode iz Srbija voza.

Srbija voz Soko Na konkurs stiglo oko 3.500 prijava; foto: Srbija vozDalje navode i da organizator jeste očekivao više istih predloga, zbog čega je u uslovima konkursa kao drugi zahtev definisan i logo, da bi se prijave mogle dalje razvrstati i ocenjivati u skladu sa ostalim uslovima koji se odnose na identitetske kriterijume, estetske kvalitete i ostale kriterijume koji se odnose na vizuelni identitet.

Pobedničko rešenje konkursa autora Andrije Arsića ispunjava sve uslove konkursa. Ovo rešenje je takođe u skladu sa novim vizuelnim identitetom brzih vozova i u eventualnoj primeni sa logotipom Srbija voza čini prepoznatljivu i primenljivu celinu, što je takođe pozitivno ocenjeno - navode u saopštenju.

Kako je kritika bilo i na račun kašnjenjenja proglašenja pobednika, navode da je jedini razlog bilo vreme koje je potrebno za selekciju i razmatranje svih dostavljenih prijava, jer je većina ideja stigla tokom poslednjih nekoliko dana trajanja konkursa.

Podsećamo, saopštenju Srbija voz prethodile su brojne negativne reakcije različitih autora koji su tvrdili da su im ideje pokradene, jer pobednički logotip ima mnogo elemenata njihovih predloga.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    12:55 // 17. 3. 2022.

    Znači, po uslovima konkursa je onda bilo dozvoljeno plagiranje?
    Usvojeni logo ima identičnu geometriju, razmere i oblik linija pa čak i njihove debljine su iste kao na sličicama koje su besplatno dostupne svakome na internetu što je uostalom i pokazano na Twitteru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: