Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 21. 11. 2018.

| Društvo

"Srbiji potrebna transparentnija policija, bliža građanima"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
tribina o bezbednosti
Treba li nam transparentnost u policiji?; Foto: JV

Javni konkursi za radna mesta u policiji, kako bi se znalo ko nosi uniformu i ko rukovodi čuvarima reda, ali i veća transparentnost u radu policije, potrebno je da bi građani imali više poverenja u ovu instituciju, zaključci su tribine o bezbednosti u Nišu. Građani juga Srbije ne veruju da se do posla u policiji dolazi “pošteno”.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCPB) naveo je da je zakon o policiji iz 2016. doneo transparentnost u zapošljavanju i napredovanju, ali da su ih ovogodišnje izmene i dopune smanjile. Đorđević kaže da se sada (tajnom) sistematizacijom mogu predvideti radna mesta, a zatim se mogu i popuniti bez konkursa.

Građani juga Srbije, na osnovu istraživanja koje je radio BCBP, ne veruju da se do posla u policiji dolazi “pošteno”. Tako 47% ispitanih veruju da se do posla dolazi političkim vezama, 35% prijateljskim i rodbinskim vezama, a samo 15% veruje u javne konkurse.

Milan Stefanović iz "Protekte" navodi da “3D postpetooktobarska cilja” - decentralizacija, depolitizacija i demokratizacija, nisu ispunjeni.

Neuporedivo je nego devedesetih, ali daleko od toga da je policija okrenuta u potpunosti građanima. Policija je jedna od najcentralizovanijih organizacija, načelnici se postavljaju iz Beograda, a decentralizacija nije ni počela - naveo je Stefanović.

Ipak, bivši načelnik niške policije Ninoslav Mitić objašnjava da je policija uvek bila centralizovana i hijerarhijska organizacija i da takvi sistemi nisu tako transparentni. Naglasio je da u policiji rade profesionalci, a da su konkursi za više rukovodioce interni.

Nisu to javni konkursi, potpuno je interna stvar MUP-a, nema to veze sa građanima. Niti oni znaju ko će biti načelnik Kriminalističke policije u Nišu, niti to treba da ih zanima. Treba da ih zanima da budu bezbedni i da policija obavlja svoj posao ažurno i revnosno - rekao je Mitić.

Đorđević iz BCBP ipak tvrdi da konkursi moraju da budu javni kako bi se znale kvalifikacije izabranih. tribina o bezbednosti Da li je bezbedan Niš?; Foto: JV


Između paljenja kola i nijednog ubistva u 2018 - koliko je Niš bezbedan grad?

Novinar Aleksandar Stankov doveo je u pitanje transparentnost rada policije, edukaciju portparola policije, kao i same ocene o bezbednosti Niša, podsećajući na talas paljenja automobila političarima i policajcima u Nišu, gde je poslednja žrtva auto zamenika načelnika BIA prošlog četvrtka.

Ne mogu da kažem da živim u bezbednom gradu kad to imam na umu. Posebno što nijedan od tih slučajeva faktički nije rešen. Ni kao novinar ni kao građanin, nemam informaciju šta se s tim desilo - rekao je Stankov.

Dodao je i da među građanima postoji sumnja o policijsko-kriminalnim vezama koje su u pozadini serije paljenja automobila.

Bivši načelnik Mitić koji je i smenjen zbog nerešenih slučajeva izgorelih automobila navodi da postoje pravci i indicije istrage, ali da je teško doći do dokaza jer oni plamenom budu uništeni.

Mitić je naveo da je ne vidi zašto bi građani bili nebezbedni uz podatak da ove godine nije bilo u ubistava u Nišu i da je stopa kriminala manja nego u drugim gradovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza niš

    08:32 // 22. 11. 2018.

    imali smo transparentnu miliciju za vreme SFRJ
    posle 24,00h maloletnom prvo šamar pa ga pita ko je i odakle je
    isto tako svakom malo sumnjivom tipu prvo šamar pa onda lična karta ne daj bože da je nemaš
    i bilo je bolje ,mirnije,bezbednije
    pozornik u svakom kraju uvek znao šta se dešava
    po načinu krađe odmah znao ko je, ode do njegove kuće i kaže mu da se javi u SUP

  • Dr

    00:20 // 22. 11. 2018.

    Gospodine Mitiću, da nam je više takvih kao što ste vi, koji misle SVOJOM GLAVOM...

  • Oliver Ivanovic

    00:00 // 22. 11. 2018.

    Ma oni jos ne smeju da kazu ko je iz njihovih redova pucao na Mene, u sred Srpske Kosovske Mitrovice! A pozivaju se na cast i dostojanstvo, sramota ziva!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: