Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 10. 10. 2017.

| Društvo

Srednja škola u inostranstvu kao test samostalnosti

Autor:Jovana JovićIzvor:Južne vesti
srednja skola u inostranstvu
Lucija (u sredini) dobila nagradu za najbolje učenike na 3. godini; foto: Angela Dalton

Školovanje u inostranstvu, kažu neki od niških srednjoškolaca koji znanje stiču u nekoj drugoj zemlji, šansa je da se stekne diploma koja otvara vrata prestižnih svetskih univerziteta, ali i prilika da se steknu nova iskustva i prijatelji. U isto vreme, to je i test samostalnosti.

Učenica Gimnazije “Bora Stanković” Lucija Jakšić u Vašingtonu je pohađala “River Ridge” srednju školu i tamo završila 3. godinu. Ona je dobila FLEX stipendiju za razmenu srednjoškolaca, ranije poznatu kao "A-SMYLE".

Iako je odlazak u stranu zemlju i to tako daleko bio veliki izazov, nije joj, kako kaže, bilo teško, jer je to oduvek želela.

Kada sam dobila priliku shvatila sam da sam spremna da se upustim u tako nešto. Naravno u nekim trenucima su mi nedostajali porodica i prijatelji, ali se kroz sve to prođe, posebno u naše vreme kada imamo mogućnost da se sa njima čujemo preko interneta - kaže Lucija.

Gradivo u školi joj nije predstavljalo problem, a dnevno je imala po šest časova dnevno. Nakon dana provedenog u školi, uveče je bio običaj, kaže, da zajedno večera sa porodicom koja ju je ugostila.

Lucija ističe da škole u Americi stvarno izgledaju kao na filmovima. amerika srednja skola Lucija boravila u američkoj porodici; foto: privatna arhiva

Škole su velike, ne samo učionice, već i okolni deo. Svaka škola ima svoj teren za američki fudbal, tenis, košarku, svoj bazen i slično. Postoje razne sekcije i klubovi za različite sportove. Bilo mi je teško da se odlučim za po jedan, tako da sam bila deo više klubova i učestvovala na više sekcija – objašnjava ona.

Da su profesori tolerantniji na nove učenike tvrdi i Jelena Stojiljković, koja se preselila u Kuvajt i tamo je 10. razred “New English” škole.

Imam odličan odnos sa profesorima, uvek su spremni da pomognu koliko mogu, pa čak im nije problem da sede pored tebe ceo čas i objašnjavaju ti neke stvari dok stvarno ne shvatiš. Strogi su i zahtevaju da se više radi na času, a ne kod kuće”, kaže Jelena.

Napominje da, kada je otišla u Kuvajt, nije znala dobro engleski i arapski, ali da je uspela da stekne novo društvo i bude prihvaćena.

U školama u Americi i Kuvajtu, kažu ove dve Nišlijke, svako dete ima svoj školski tablet ili lap top. Takođe, postoje neka pravila u pojedinim školama koja moraju da se poštuju.

Nosimo uniforme, koje uvek moraju da budu čiste. Kod devojčica kosa je vezana u rep i dozvoljeno je da nose isključivo crne cipele ili baletanke. Telefone ne smemo da koristimo za vreme škole i kašnjenje je izuzetno kažnjivo - kaže Jelena.

Lucija i Jelena savetuju svoje vršnjake da, ukoliko žele da probaju školovanje u inostranstvu preko nekog programa razmene, prvo dobro razmisle. Objašnjavaju da je to veliki izazov i da treba biti spreman na prijatelje različitih vera i rasa, na drugačiji sistem školstva i učenja kao i na mnoga putovanja.

I kada mi je bilo najteže znala sam da me Srbija čeka i da ću se vratiti. Trudila sam se da iskoristim svaki dan u Americi do maksimuma. Ponovo bih otišla tamo, ali ovaj put kao turista - kaže Lucija.

FLEX stipendija za razmenu srednjoškolaca trenutno prima kandidate za novi program razmene, a oni koji žele da informišu više detalja mogu naći ovde.


Tekst je delo polaznika Letnje novinarske škole organizovane u okviru projekta “Mladi mediji“ koji zajednički sprovode DW Akademija, PU Lokal pres, Asocijacija medija i KOMS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: