Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 1. 11. 2019.

| Društvo

Srednjoškolce iz Nevesinja i Niša spojio Nevesinjski ustanak

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
učenici Nevesinje Niš
Niški đaci predstavili i aplikaciju "Razgovori sa Borom"; foto: privatna arhiva

Uzajamne posete srednjoškolaca iz Nevesinja i Niša, tokom kojih su imali prilike da čuju predavanja, prisustvuju kulturnom programu, posete bitne kulturno-istorijske spomenike i druže se, organizovane su u okviru projekta koji se bazira na naučno-istorijskim istraživanjima na temu međunarodne podrška Nevesinjskom ustanku.

Pre godinu dana saradnja je uspostavljena između niške Gimnazije “Bora Stanković” i Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” iz Nevesinja, a nedavno su učenici dočekali i da posete ove gradove. Tokom svoje posete Nišu đaci su slušali predavanje profesorke Ružice Pavlović koja je po prvi put predstavila dokument koji, kako sama kaže, menja zvaničan stav o odnosu Srbije prema Nevesinjskom ustanku. Učenici Nevesinje Niš Ćele-kula foto privatna arhiva Srednjoškolci iz Nevesinja posetili su Ćele-kulu i Bogosloviju; foto: privatna arhiva

Predavanje na temu istorija eparhija Zahumsko-hercegovacke i Niške održano je u sali Crkve Svetog cara Konstantina. Uvodničar sam bila ja, a predavači paroh Branko Kalaba i đakon Dalibor Midić, predstavnik Eparhije niške. Takođe, ovu saradnju su upotpunili i horisti etno grupe Simonida, kao hor gimnazije iz Niša. U programu su učestvovali i glumci amateri - priča Pavlovićeva.

Učenici Niš Nevesinje Bogoslovija foto privatna arhiva Đaci bili gosti Bogoslovije; foto: privatna arhivaI niški đaci su putovali u Nevesinje, gde su obilazili galerije i značajna istorijska mesta: selo Krekovi, u kome je izbio Ustanak, Prebilovace, manastir Žitomislić i Mostar.

Na kraju posete izvršena je evaluacija i konstatovano je ogromno zadovoljstvo zbog lepog dočeka i čvrstih prijateljskih veza. Profesori su, polazeći od toga da imaju ulogu predstavnika grada, preuzeli odgovornost dalje saradnje. Učenici su stekli trajna i divna prijateljstva - završava Pavlovićeva.

Sve u svemu, utisci Nišlija o ovoj poseti bili su najlepši, zaključuje Pavlovićeva, pa planiraju da saradnju nastave i u drugim oblastima, poput privrede, turizma i sporta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A

    08:30 // 1. 11. 2019.

    Baš lepo. Za dobrobit svima. Bravo profesorka na ideji i organizaciji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: