Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 19. 12. 2019.

| Društvo

Srednjoškolci realizuju kreativne ideje za uređenje svojih gradova

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Srednjoškolci
Među srednjoškolcima iz 14 gradova Srbije, učestvovaće i Nišlije, Leskovčani, Vranjanci i Piroćanci sa svojim idejama; foto: Asocijacija za afirmaciju kulture

Vođeni idejom da treba da urade nešto dobro za mesto u kome žive, srednjoškolci iz 14 gradova Srbije, među kojima su i Vranjanci, Nišlije, Leskovčani i Piroćanci, osmislili su kreativne projekte iz oblasti ekologije, sporta, turizma, kulture i društvene odgovornosti, koje će realizovati u svojim gradovima.

Osim što će sa svojim idejama učestvovati na takmičenju Svetionik znanja koje je startovalo 22. novembra u Vršcu, a finalne projekte za pobedu predstaviti na Zlatiboru, svi srednjoškolci će, nakon 3 meseca, kada se program završi, svoje gotove projekte moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

Svetionik znanja, kažu organizatori, osmišljen je tako da srednjoškolci, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na pripremi projekata u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ličnog i profesionalnog usavršavanja, razvijanju potrebnih veština iz neformalnog obrazovanja, kao što su poslovna komunikacija, projektni menadžment, organizovanje timskog rada i pisanje projekata, ali i sticanje vrednih prijateljstava.

Treća generacija “Svetioničara znanja” startovala je trodnevnim seminarom u Vršcu, gde su timovi srednjoškolaca imali priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima, koordinatorima i mentorima i da steknu osnovna znanja i počnu rad na svojim idejama. Nakon tronedeljnog usavršavanja i rada, na prvoj proveri napretka, izložili su svoje već formirane ideje - kažu organizatori.

Za pobedu u idejama koje su zamislili boriće se i mladi iz Vranja, Leskovca, Niša i Pirota. Sa njima će naredna tri meseca raditi mentori koji će jednom nedeljno na seminaru pratiti kako se razvijaju ideje njihovih timova.

Srednjoškolci iz Leskovca došli su na ideju da pokrenu inicijativu za sređivanje tri staze na brdu Hisar, nedaleko od centra Leskovca, koje je i arheološki lokalitet i da nakon toga tamo organizuju mnoge aktivnosti na otvorenom.

Tim mladih Vranjaca radiće na temi iz kulture, a njihova ideja je renoviranje Pribojčićeve kuće, koja je kulturno - istorijski spomenik, kako bi opet postala mesto za održavanje kulturnih manifestacija i edukativnih tura.

Ekipa iz Niša smislila je Šetajuće pozorište za svoj grad, čiji bi glavni akteri bili deca iz domova, a plan je da se njihova ideja proširi i u drugim gradovima, dok će pirotski srednjoškolci učestvovati sa projektom Savetovališta za mlade u Pirotu. Njihova želja je da dobiju mesto gde bi psiholozi mladima pružali stručnu pomoć, a kroz promociju podigli svest ljudi o tome da nije sramota potražiti pomoć psihologa.

Svi oni će sa svojim završnim radovima izaći ispred žirija na Zlatiboru, gde će svoje realizovane ideje predstaviti ljudima iz uspešnih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje podstiču omladinski aktivizam i preduzetništvo.

Organizator Svetionika znanja je Asocijacija za afirmaciju kulture, a program finansira Ambasada SAD-a.








Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Matilda

    05:13 // 20. 12. 2019.

    Lepo ako su zaista zainteresovani

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: