Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 22. 8. 2017.

| Društvo

Srpski i ruski đaci će ponovo učiti istoriju dva naroda na zajedničkim časovima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Nastavnik istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj Dejan Jovanović
Nastavnik istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj Dejan Jovanović; foto: Đ. B.

O tradiciji i običajima srpskog i kulturi ruskog naroda, na tematskim časovima istorije, učiće đaci niške Osnovne škole “Bubanjski heroji” i učenici nekoliko škola iz Rusije, najavljuje nastavnik Đorđe Bojanić. Ovo je, kako kaže, treća godina saradnje sa ruskim školama.

Teme zajedničkih časova istorije će biti, pojašnjava nastavnik, proučavanje srpske i ruske istorije i kulture, kao i srpsko-ruske društvene i kulturne veze, a planirano je da se nastava realizuje novembra ove godine i marta 2018.

Kao cilj stavili smo obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa ovim temama. Sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, uz saglasnost roditelja učenika koji budu u projektu - pojašnjava Bojanić.

Časove će spremati zajedno profesori istorije - Đorđe Bojanić iz niške škole “Bubanjski heroji” i Muravjov Aleksandar Nikolaevič iz Centra za dodatno obrazovanje “Voshoždenie” iz Rusije, uz pomoć učenika.

S obzirom na to da su teme koje su ove godine odabrali povezane sa veronaukom, Bojanić očekuje podršku đakona Dejana Jovanovića, veroučitelja u školi „Bubanjski heroji”.

Jedan deo tih časova biće sniman, realizovan u učionici, a drugi deo biće ambijentalni u crkvi, najverovatnije u Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini. U realizaciji ovih časova, kao i uvek imaćemo i ugledne goste koji će dati svoj doprinos temi koju budemo realizovali - kaže Bojanić.

Inače ovo je treća školska godina zaredom u kojoj će niška škola sarađivati sa školama iz Rusije, podseća Bojanić, a jedan od glavnih organizatora je njegov kolega Nikolaevič, ljubitelj srpske istorije koji govori naš jezik.

Podsetimo, pre 2 godine zajednički su obradili teme - Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka i ruska emigracija u Srbiji. Prošle godine su kroz video materijale govorili o ruskom knezu Vladimiru, Svetom Savi i njegovom uticaju u Rusiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: