Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 31. 5. 2020.

| Društvo

Srpski studenti zarobljeni u Rusiji već mesec dana, nadležni bez rešenja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti, N1
aerodrom-prviletposlekorone-foto-aerodromnis
Studenti već mesec dana čekaju humanitarni let, nadležni kažu da on zavisi od odluke avio-kompanije i nadležnih u Rusiji; foto: FB strana Aerodrom "Konstantin Veliki"

Oko 200 studenata iz Srbije, među kojima i dvojica Vranjanaca i drugih mesta juga, zarobljeni su u Rusiji koja je trenutno jedno od najvećih žarišta virusa korona u svetu, jer je Srbija ukinula humanitarne letove sredinom maja, a avio-saobraćaj je ograničen. Oni su, kažu, već mesec dana u kontaktu sa Ambasadom u Rusiji i našim Ministarstvom spoljnih poslova, ali rešenja nema. U Ministarstvu kažu da s obzirom na epidemiološku situaciju tamo, organizovanje leta zavisi od ruskih nadležnih organa.

Neki od studenata kažu da ne mogu da podignu novac i priušte život u Rusiji ili eventualni povratak komercijalnim letom, mnogi žive u domovima gde su higijenski uslovi loši i u koje je ušla korona, stipendije su smanjene, bliži se kraj godine pa i ne znaju da li mogu da ostanu u studentskim domovima.

Oni, priča jedan od studenata koji su se javili Južnim vestima, nisu smeli da rizikuju da krenu jednim od tri humanitarna leta koje je država organizovala, jer nisu imali informacije o polaganju ispita. Kada je Ministarstvo obrazovanja donelo odluku o onlajn polaganju nije bilo novih organizovanih letova.

To je bilo pre oko mesec dana, tada je i počela da se pogoršava situacija u Rusiji. Od tada smo pokrenuli pitanje sledećeg aviona jer nas više ništa ne zadržava ovde, ali konkretne odgovore i smernice nismo dobili. I eto, već mesec dana nas ambasada Srbije u Moskvi usmerava na Vladu Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova, a ovi obrnuto - priča jedan od studenata.

Osim nedefinisane situacije oko polaganja ispita, postojala je mogućnost, kaže, da izgube stipendiju ako odu.

Rusija je sa pandemijom u odnosu na Evropu “zakasnila”. Dok je bila loša situacija u Srbiji obećavali su sve, samo da se strpimo dok se ne srede. Sada kada je Srbija manje-više rešila problem, a ovde se situacija pogoršala i znamo da možemo i moramo da se evakuišemo odavde - ne odgovaraju. Stvar je u tome što ne znamo šta će biti za nedelju ili mesec dana i svima nam je cilj da se vratimo kući- kaže student.


Ministarstvo: Sugerisali smo avio kompaniji "Er Srbija" da organizuje let

S obzirom na to da je Srbija prestala da šalje humanitarne letove sredinom maja, let zavisi od odluke avio-kompanije, a zbog epidemiološke situacije u Rusiji i od nadležnih tamo, piše N1.

Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je avio kompaniji Er Srbija da organizuje čarter let na relaciji Beograd-Moskva-Beograd. O mogućnosti realizacije takvog leta, pored odluke avio kompanije, potrebno je odobrenje ruskih nadležnih organa, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Ruskoj Federaciji, te u vezi sa tim restriktivni režim avio saobraćaja - navelo je Ministarstvo za N1.

Avio-saobraćaj u Srbiji krenuo je 18. maja, nakon dva meseca prekida, a odluka Vlade i Kriznog štaba je da za ulazak u Srbiju više nije potreban negativan test na virus korona, niti samoizolacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    18:03 // 31. 5. 2020.

    Baš me ra da dođu

  • Dejan Jovanovic

    10:28 // 31. 5. 2020.

    Imamo u Nisu Rusku stranku, sada ce oni da rese...

  • Vlada

    09:52 // 31. 5. 2020.

    Bilo je letova, šta su čekali?

    • Citalac

      11:04 // 31. 5. 2020.

      Ti si jedan od onih koji čuta samo naslove i daje sebi za pravo da komentariše.

    • Sablja 2

      16:56 // 1. 6. 2020.

      Pitanje - komentar ti je malo manje gluplji od marinog !
      Jel bi ga postavljao da je tvoje dete ili sestra u takvoj poziciji ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: