Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 10. 10. 2016.

| Društvo

Srpsko-albanski forum u Oficirskom domu, govore Vučić i Rama

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Forum će biti održan u zgradi Oficirskog doma iz 1980. godine; foto: JV

Niški Oficirski dom će u petak 14. oktobra od 8:30 biti mesto okupljanja biznismena Srbije i Albanije da bi, pod pokroviteljstvom premijera ovih država Aleksandra Vučića i Edija Rame, održali poslovni forum.

Na događaju koji organizuju Privredna komora Srbije i udruženje "Biznis Albanija", kako se najavljuje, biće predstavnika oko 200 kompanija.

Nacrtom programa su predviđene uvodne reči predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika udruženja "Biznis Albanija", posle čega slede obrtaćanja dvojice premijera, a zatim i kraća prezentacija Svetske banke.

Na forumu bi trebalo da bude ozvaničen početak rada Srpsko-albanske privredne komere čije će sedište biti u Tirani.

Svako povezivanje privrede je važno, naročito ono koje se obavlja preko specijalnih granskih udruženja kakve su privredne komore. Privredne komore, posebno one mešovite, dobro poznaju svoja tržišta i privredne potencijale i mogu da u svakom trenutku pruže pravu informaciju koja nekom preduzeću treba - kaže direktor Regionalne privredne komore Niš Dragan Kostić.

Kako dodaje, pošto je tržište Jugoslavije dostizalo skoro 25 miliona, a sadašnje tržište Srbije jedva ima 7 miliona potrošača, nužno je da naša privreda bude orijentisana ka izvozu.

Veliku pomoć u osvajanju takvih tržišta mogu da pruže mešovite privredne komore - kaže Antić.

Na poslovnom forumu će, posle panel-diskusijie „Značaj jačanja privredne saradnje Srbije i Albanije za ekonomski prosperitet regiona“, biti održani i poslovni razgovori privrednika.

Oni bi trebalo da pospeše privrednu saradnju Srbije i Albanije. Prema podacima albanskog instituta za statistiku INSTAT, vrednost izvoza robe iz Albanije u Srbiju je 8 i po puta manja od uvoza iz Srbije u tu zemlju.

Preciznije, Albanija je u Srbiju za prva tri meseca ove godine izvezla robu u vrednosti od 650 miliona leka, i to su uglavnom minerali, gorivo i energenti. S druge strane, iz Srbije je u Albaniju uvezena roba vrednosti 5,5 milijardi leka, a najtraženija roba su električna energija i pšenica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    15:25 // 11. 10. 2016.

    Sramota zašto ne održe sastanak u Beogradu i da li to pokazuje albancima da mogu u Niš i do Niša slobodno, a umesto ovog sastanka bolje bi mu bilo da vidi kako mu sva administacija ,,rad,,i u Nišu mada on sve to dobro zna nego se sprda.

  • sozontije

    07:15 // 11. 10. 2016.

    Ko ce da gi slusa?

  • Posmatrac

    21:15 // 10. 10. 2016.

    Ramo, Ramo- druze moj..... rece veliki vodja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: