Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 7. 11. 2019.

| Društvo

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu dobio novog direktora iz Rusije

Autor:J. A, A. S.Izvor:Južne vesti
srh centar
Mančenkov (desno) ubuduće na čelu Centra u Nišu; foto: J. A.

Ruska strana predstavila je Andreja Mančenkova kao novog kodirektora Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Kako je rečeno, zajednička odluka dveju strana je da se dosadašnji direktori promene, bez obrazloženja o razlogu, a takođe još nije poznato da li je srpska strana realizovala dogovor. Mančenkov je rekao da očekuje nastavak dobre saradnje.

Srpsko-ruski humanitarni centar ima dva direktora - jednog sa ruske, a jednog sa srpske strane. Ovi takozvani kodirektori zajednički upravljaju centrom kojem je primarni cilj, kako kažu, delovanje u vanrednim situacijama.

Do sada su Centrom u Nišu rukovodili Rus Viktor Guljevič i Srbin Bojan Glamočlija, ali Rusi su danas predstavili novog - Andreja Mančenkova.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije Vladimir Solovjov rekao je da je promena direktora zajednička odluka dveju strana.

Unazad neko vreme od strane kopredsednuka upravnih odbora došlo je do odluke da se promeni rukovodstvo sa obe strane i odluka o promeni kodirektora. U skladu sa tim, mi smo promenu izvršili - kaže Solovjov.

Mančenkov, koji će ubuduće upravljati Centrom, do sada je bio zamenik načelnika Nacionanog centra za upravljanje u kriznim situacijama ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Već je, kako je rekao, predstavljen u Beogradu gde je primetio da postoji pozitivno raspoloženje kada se govori o Centru.

Bilo je dosta komplimenata na sve što je urađeno do sada. Želim da se zahvalim na gostoprimstvu i da kažem da postoji uverenost u novi rad i uvođenje novih elemnata u radu - rekao je Mančenkov.

Rusku delegaciju u Gradskoj kući ugostio je zamenik gradonačenika Miloš Banđur koji je rekao da je gradsko rukovodstvo upoznalo Mančenkova tokom vežbi spasavanja pre nekoliko meseci na Bovanskom jezeru.

Potpuno smo sigurni da će izbor gospodina Mančenkova biti nov impuls u radu Srpsko-rusko humanitarnog centra. Mi smo otvoreni za svaku vrstu logističke i svake druge podrške u skladu sa našim mogućnostima - rekao je Banđur.

srh centar2 Solovjov kaže da je pitanje diplomatskog statusa za srpsku stranu; foto: J. A.Ostalo je nejasno da li je i srpska strana dobila novog direktora ili je na toj funkciji i dalje Glamočlija.

Kada je reč o sada već istorijskom pitanju diplomatskog statusa ovog Centra, Solovjov je bio diplomata, pa rekao da je to pitanje za srpsku stranu, jer je Rusija uradila sve što je potrebno.

Podsetimo, Niš je zahvaljujući Centru koji je otvoren 2012. godine, a koji je smešten u blizini niškog aerodroma i auto-puta, postao poprište geopolitičkog “obaranja ruku” Istoka i Zapada.

Srbija se godinama nalazi u (ne)diplomatskoj “unakrsnoj vatri” SAD i Rusije, ali je, bar po reakcijama zvaničnika u skorije vreme, ta tema utihnula.

Ranije su pljuštale optužbe sa Zapada da je spasilački Ruski centar samo paravan, na šta su Rusi uzvraćali da je to apsurdno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S-400

    11:34 // 9. 11. 2019.

    Bavili se efektom "staklene baste"da ne dodje do poplave.

  • Срба

    14:05 // 8. 11. 2019.

    Баш лепо делује Банђур у овом руском сендвичу.... мора да му је лепо и топло у средини...

  • Nenad

    10:14 // 8. 11. 2019.

    ja ne vidim svrhu njihovog postojanja..
    prošle godine izgore radan planina, oni ništa..
    ove godine izgore stara planina, oni ništa..
    molim pojašnjenje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: