Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 8. 9. 2023.

| Društvo

Srušena istorijski vredna kuća u Mačvanskoj u Nišu, investitor zida zgradu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mačvanska 4
Investitor kaže da će obnoviti fasadu; foto: JV / Tamara Radovanović

Umesto stare kuće na adresi Mačvanska 13 u Nišu nići će zgrada sa četiri sprata, visine 20 metara, pošto je investitor South Hill Studio dobio građevinsku dozvolu i već srušio veći deo objekta. Iz Zavoda za zaštitu spomenika dali su odobrenje, iako navode da kuća ima arhitektonske i istorijske vrednosti. Investitor kaže da su im lokaciju sami ponudili bivši vlasnici i da će fasada biti sačuvana i restaurirana.

Kuća je izgrađena 1927. godine, mnoge Nišlije smatraju da je jedna od lepših vila u gradu, a iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da je građena u duhu secesije, sa još uvek prisutnim elementima klasičnih stilova i da ima arhitektonske i istorijske vrednosti.

mačvanska 2 Kuća izgrađena 1927. godine; foto: "South Hill Studio"Ipak, dali su saglasnost investitoru da je ruši i zida višespratnicu, uz uslov da fasada ka Mačvanskoj, koja je pod zaštitom, bude sačuvana i uklopljena u novoizgrađeni objekat. Na terenu su sada građevinske mašine i skele.

Od stare kuće je trenutno i ostao samo prednji deo sa fasadom, za koju direktor niške firme South Hill Studio Miloš Radosavljević tvrdi da će biti sačuvana i obnovljena. Na pitanje zašto su izabrali baš tu lokaciju za zgradu, odgovaraju da su im bivši vlasnici sami ponudili.

Na ovu lokaciju smo se odlučili jer nam je bila ponuđena od strane bivših vlasnika, mi smo ponudu razmotrili i prihvatili. Razmatrana je cena predmetnih nekretnina, njihova lokacija, mogućnosti koja ona pruža itd - objašnjava Radosavljević.

mačvanska 3 Postavljene skele; foto: JV / Tamara RadovanovićNa parceli je i pomoćni objekat, za koji nadležni tvrde da je izgrađen bez odobrenja i da se u potpunosti ruši.

Prema informacijama Agencije za privredne registre, investitoru su lokacijski uslovi odobreni još novembra prošle godine, a građevinska dozvola marta 2023, dok je prijava radova u toku. Projektanti su Saša Buđevac, Biserka Jovanović i Aleksandar Kocić.


Kako će izgledati zgrada

mačvanska 1 Zgrada će imati podrum, prizemlje i četiri sprata; foto: "South Hill Studio"Prema podacima iz urbanističkog projekta i APR-a, zgrada će imati podrum, prizemlje i četiri sprata, sa 23 stana, prostorom za trafo-stanicu u prizemlju, 14 garažnih mesta u podzemnoj garaži i 9 parking mesta na parceli. Takođe, zgrada će biti visoka 20 metara.

Podrumska etaža je namenjena smeštaju stanarskih ostava (23 stanarske ostave), tehničke prostorije, prostorija za vertikalnu komunikaciju (stepenište, auto-lift i lift za putnički i robni transport) - piše u dokumentaciji.

Krov je projektovan kao ravan, na jednom delu je planiran gazivi zeleni krov, a ukupan procenat zelenila bi trebalo da bude 25,1.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    18:54 // 11. 9. 2023.

    Koliko su Sotir i pajtosi iz "bezbednosne zajednice" dobri stanova u toj novokomponovanoj udžerici ???

  • Lift

    11:27 // 11. 9. 2023.

    Baš ćete "ulepšati" grad svojim ruglom. Bolje ostavit istorijske kuće nego da pravite zgrade.

  • Lift

    11:24 // 11. 9. 2023.

    Baš glupo, samo nove zgrade itd. Za 10 godina necemo ni videti lepe istorijske kuće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: