Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 27. 1. 2023.

| Društvo

Šta Grad Niš planira od tendera u februaru: Azil za pse, kula na Paliluli, Rovče, vrtić u Trupalu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 4 foto todorović
Objavljena “prethodna informativna obaveštenja”; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Prihvatilište za životinje, vrtić u Trupalu, rekonstrukcija Bulevarske pijace, obnova kule na Paliluli i uređenje Rovčeta - neke su od stavki za koje iz niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj najavljuju tendere. Cene i rokovi sada nisu navedeni, ali planiraju da sa tim javnim nabavkama počnu krajem februara.

protest han 9 Protestovalo se zbog azila; foto: JV / Tamara RadovanovićPrema ranijim odlukama i najavama nadležnih, prihvatilište za nezbrinute životinje trebalo bi da bude izgrađeno u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana, na prostoru od oko 11 hektara.

To je jula prošle godine dovelo do protesta meštana, članova udruženja za zaštitu životinja i predstavnika niške opozicije ispred zgrade Opštine Gadžin Han. Ipak, iz Grada su tada odgovorili da od izgradnje azila neće odustati, a sada je i zvanično najavljen tender za izbor firme koja će ga graditi.

bulevarska pijaca Rekonstruiše se Bulevarska pijaca; foto: JV / Ljubica JocićDa će Trupale dobiti vrtić najavljeno je juna 2022, a sada je i za to objavljeno “prethodno informativno obaveštenje”, kako bi se skratio rok za prijem ponuda.

Početkom novembra na sednici Gradskog veća odlučeno je da se rekonstruiše pijaca “Krive livade” na Bulevaru Nemanjića. Većnici su tada dali saglasnost da se raspiše tender, ali i on je tek sada najavljen za kraj februara.

kula Svetolika Rankovića Palilula Konačno najavljena obnova čuvene kule na Paliluli; foto: čitalacKula u Ulici Svetolika Rankovića u Nišu, koja je Palilulcima nekada bila omiljeno mesto za okupljanje, godinama je zapuštena i ruinirana, a građani su upozoravali i da je opasnost za prolaznike.

Iz Opštine Palilula Južnim vestima su početkom decembra prošle godine rekli da nisu nadležni za to, ali da su više puta obaveštavali građevinsku inspekciju, dok iz Uprave za građevinarstvo nisu odgovorili na pitanja. Međutim, KLER je sada najavio rekonstrukciju čuvene građevine.

rovce, septembar 2022, foto jv vanja keser 4 Rovče u lošem stanju; foto: JV / Vanja KeserJoš 1957. godine u Nišu je svečano otvoren Stadion za male sportove “Omladina”, popularno Rovče. Danas je zapušten i na meti vandala, ali će uskoro biti pozvane firme koje bi mogle da ga urede, pošto je i za njega objavljeno “prethodno informativno obaveštenje”.

Nezavršen sportski centar u OŠ "Mika Antić" za opoziciju je primer nebrige aktuelne SNS vlasti o školstvu, a iz Grada su još 2019. godine najavljivali nastavak radova. Prema tadašnjim informacijama, vrednost je bila oko 88 miliona dinara, a sada je zvanično najavljen tender za radove na adaptaciji hale.

OŠ Mika Antić Opozicija pita zašto vlast nije završila izgradnju sportskog centra; foto: Stranka slobode i pravdeJedno u nizu godinama neispunjenih obećanja gradske vlasti jeste i to da će Staro groblje postati memorijalni kompleks. Ta inicijativa datira još iz 2010. godine, a tek sada na Portalu javnih nabavki objavljeno je da će se tražiti izvođač radova na sanaciji objekta u okviru groblja.

Ipak, nije precizirano o kom objektu je reč i šta će ti radovi tačno podrazumevati, pa oni koji već dugo apeluju da se reši problem srušenih i spomenika koji se često jedva vide od korova, za više informacija moraju da sačekaju kraj februara, za kada je i najavljena javna nabavka.

staro groblje tt Staro groblje još nije memorijalni kompleks; foto: JV / Tamara TodorovićIzgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji koja se u dokumentaciji zove “Ciganski ključ” trebalo je da počne do kraja 2022, ali je tender KLER-a za tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu propao pošto su sve ponude bile neprihvatljive.

Sada je najavljen javni poziv za izgradnju vodovodne mreže do lokacije “Ciganski ključ”, ali i za izgradnju trafo-stanice “Vodovod 3” na postrojenju “Medijana”. I za to postrojenje, koje je inače za tretman vode od pranja filtera i mulja, propao je tender jer su sve ponude bile ocenjene kao neprihvatljive.

bali begova džamija Najavljeni i radovi na održavanju Bali-begove džamije; foto: JV / Tamara TodorovićNajavljeni su i radovi na sanaciji osnovne škole u selu Prva Kutina, na adaptaciji Kuglane, na rekonstrukciji zadružnih domova u niškim selima, na tekućem održavanju Bali-begove džamije, kao i na izgradnji hidrantske mreže na nedavno otvorenom arheološkom nalazištu Medijana.

Za sve te rekonstrukcije i izgradnje zvanično raspisivanje tendera planira se za 28. februar, dok se javni poziv za “Krive livade” i vodovodnu mrežu do “Ciganskog ključa” očekuje za dan ranije. Za sada, to su "prethodna informativna obaveštenja", koja mogu služiti samo za informisanje o nameri, a koja su u ovom slučaju objavljena kako bi bio kraći rok za prijem ponuda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    12:15 // 29. 1. 2023.

    Ni toalet "stigli" da renoviraju! "Južne vesti" 18.10.2022.g. "Propala dva tendera za obnovu javnih toaleta u Nišu". Toliko o tome i o KLER! Što bi da nešto menjaju, ako im već dobro ide!

  • radivoje milenković

    11:51 // 28. 1. 2023.

    Konkurs je bio.1.Odkud gradu pravo dana teritoriji druge opštine bilo šta pravi? 2. Dokle ćemo da pravimo Rovče? 3,"Za našu decu" OŠ "M.Antić. 4. OŠ Prva Kutina. 5.Pozdravljam obnovu Kule! 7. Sramota za Staro groblje! 7. Nisam brojao koliko je tendera propalo a koliko je prošlo! Sve je u najavi: radovi na sanaciji, rekonstrukciji, tekućem održavanju, izgradnji, obaveštenja o namerama. A rezultati

  • Tajanstveni Alan

    07:44 // 28. 1. 2023.

    Zar je Nis, jos uvek GRAD, u svakom smislu te reci ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: