Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 12. 11. 2013.

| Društvo

Šta bi car Konstantin napisao na Facebook-u

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Prezentacija-Sajt.jpg
Učenica Milijana Martinović predstavila je sadržaj sajta "Upoznajte Konstantina Velikog"

Da je car Konstantin imao Fejsbuk profil, među prijateljima bi mu verovatno bio i sveti Nikola, pretpostavljaju đaci Gimnazije "Stevan Sremac" koji su osmislili i napravili sajt "Upoznajte Konstantina Velikog".

Profil-Konstantin Zadatak učenice Jovane Milošević, iz tima od preko 40 učesnika za izradu ovog edukativnog sajta, bio je da predstavi kako bi izgledao Konstantinov profil. Za mesto rođenja bio bi naveden Naissus, verovatno bi pisalo da je oženjen, a za jezike koje govori, rimski car bi naveo latinski i grčki.

- Pokazali smo da je spoj moderne tehnologije i istorije ipak moguć. O značajnim događajima iz Konstantinovog života posetioci sajta mogu da uče iz zanimljivog ugla, kroz zanimljivosti, klipove, tekstove, a snalaženje im dodatno olakšava vremenska linija - kaže Vera Dujaković, koja u ovoj gimnaziji predaje istoriju.

Tekstovi, filmovi, mape, mnoštvo fotografija i jasne, sažete rečenice na ovom sajtu prate Konstantinov život od rođenja, preko njegovog uspona i dve verzije legende o Hristovom monogramu, govore dalje o pohodu na Rim, Milankom ediktu, Nikejskom saboru i bolesti i poslednjim danima prvog hrišćanskog cara.

U nesvakidašnjim "lekcijama" predstavljene su fotografije Konstantinovih statua i bisti koje se čuvaju u Luvru u Parizu, Vatikanskom muzeju, muzejima u Rimu, Jorkširu i Narodnom muzeju.

Posetioci mogu videti i spisak svih pretendenata na njegov presto, saznati zanimljivosti o njegovoj majci Jeleni, podsetiti se onog što već znaju i naučiti malo poznate činjenice. Nabrojani su i Konstantinovi bibliografi i korišćena literatura. Gimnazija Stevan Sremac Sajt "Upoznajte Konstantina" izradio je tim od više od 40 đaka i nastavnika (foto: constantinthegreat2.wix.com);

Da bi sadržaj uobličili za sajt, đaci su istraživali, prikupljali i obrađivali materijal oko 4 meseca, i to ne na časovima, nego u slobodno vreme.

Da bi i sami doprineli obeležavanju značajnog jubileja, ideju o sajtu predložili su gradskoj Kancelariji za Milanski edikt. Na ovaj način su za svoje vršnjake obezbedili i "pametnu tablu" koja će ostati u njihovoj gimnaziji. 

- Iako nam je trebalo mnogo truda, ovo smo radili sa zadovoljstvom jer smo mogli da izrazimo kreativnost. Ponudili smo ljudima da saznaju i ono sa čim se ranije nisu susreli, na primer, da je Vizantija, prema proročanstvu, pala 1453. godine, baš kada je njome vladao imenjak našeg Konstantina, Konstantin Paleolog čija se majka takođe zvala Jelena - priča maturantkinja Milijana Martinović.

Sadržaj sajta, koji je prevedeni na engleski jezik, nije konačan. Profesorka Dujaković i đaci pozivaju zainteresovane da pomognu u njegovoj dopuni, kao što su to do sada učinili i đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Za saradnju sa niškim gimnazijalcima i pomoć pri dopuni sadržaja ovog sajta, zainteresovali su se i profesori jedne internacionalne škole u Saudijskoj Arabiji. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suki

    17:05 // 3. 5. 2016.

    Jaoo Milijanica

    • milijana

      19:04 // 19. 8. 2018.

      jaoo hvalaa! :*

  • Sneki

    08:21 // 13. 11. 2013.

    Konstantin se sad prevrće u grobu od muke...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: