Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 12. 12. 2022.

| Društvo

Šta biste prvo uradili kada biste bili gradonačelnik ili predsednik opštine - Grad Niš objavio upitnik

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 4 foto todorović
Rok za popunjavanje 13. januar; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Životna sredina, javni prevoz, parkovi, šetališta, turistička ponuda, zdravstvene ustanove, obdaništa, mogućnost za zapošljavanje i bezbednost - neke su od oblasti koje građani Niša, Svrljiga, Merošine i Gadžinog Hana mogu da ocene do 13. januara, kako bi nadležni na osnovu toga napravili Strategiju razvoja urbanog područja tih opština.

“Kada biste bili gradonačelnik, odnosno predsednik opštine, šta biste prvo uradili u području u kome živite” - jedno je od pitanja na koje građani mogu da odgovore putem onlajn upitnika.

Grad Niš, u partnerstvu sa opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han i Regionalnom razvojnom agencijom “JUG”, pristupio je izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han - navode iz Grada Niša.

Dodaju da je ideja da Strategija doprinese razvoju opština, koji bi obuhvatio, između ostalog, prelaz na čistu energiju, ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama, jačanje zapošljavanja i obrazovanja, unapređenje kulture, sporta, turizma i prirodne baštine.

Zainteresovani građani mogu dati svoj doprinos tako što će odgovoriti na upitnik i oceniti različite aspekte kvaliteta života u sredini gde žive.

Pitanja se odnose i na to gde bi odveli gosta kome treba da pokažu svoje naselje i okruženje, koja prevozna sredstva koriste, kao i na to šta rade tokom slobodnog vremena.

Građani mogu da ocene i koliko je lako kretanje pešaka, vožnja biciklom, autobusom, automobilom ili vozom, zatim koliko su zdravi zemlja, vazduh i voda, na kom su nivou socijalna i zdravstvena zaštita, kultura, sport i obrazovanje.

Ocenjuju se i dostupnost javnih prostora, turistička ponuda, komunikacija između građana i uprave, domovi za stare, vrtići, mogućnost za rad i zapošljavanje, ponuda zabavnih sadržaja, zelene površine i lična sigurnost.

Treba da se navede i pet oblasti u kojima, prema mišljenju građana, lokalna samouprava treba nešto da preduzme, ali i da se doda bilo koji dodatni komentar.

Iz Grada kažu da će podaci dobijeni kroz upitnik biti korišćeni za izradu analize postojećeg stanja, sagledavanje potencijala i izazova, kao i za definisanje potreba i da će biti predstavljeni tokom tematskih okruglih stolova.

Izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO Plus - navode iz Grada Niša.

Popunjavanje upitnika je anonimno, a on rok je 13. januar naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan B

    05:33 // 17. 12. 2022.

    Uložio bih nešto i u Čalije, L. Stena, Milka Protić, Ratko Jović...
    Pa nije Niš samo Miškovićeva Delta!

    Koruptivne političare bih priveo i konfiskovao im pokradeno.

  • Gaga

    19:59 // 14. 12. 2022.

    Izbacio bih zaprege iz grada;bez"pardona"

  • Solomon

    14:26 // 14. 12. 2022.

    Prvo što bi uradio vratio bih sve ove seljake u svoja sela da sela zažive. Drugo komunalnu miliciju bi preinačio da bude policija za životinje i treće sve ove političke mešetare i jajare bi priveo pravdi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: