Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 16. 6. 2023.

| Društvo

Šta je sve prosvetna inspekcija "našla" niškim fakultetima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
banovina
Neki nemaju profesore emerituse; ilustracija; foto: arhiva JV

Protivzakonito produžavanje radnog odnosa profesorima, ukidanje studijskih programa bez znanja Ministarstva i nedostatak spiskova izdatih diploma - neke su od nezakonitosti koje je od početka ove godine prosvetna inspekcija utvrdila na šest fakulteta u Nišu. Da su ispoštovali naložene mere i otklonili nezakonitosti, Južnim vestima potvrdili su samo sa tri fakulteta, sa jednog su se žalili ministru na rešenje inspektora, dok sa ostalih ćute.

Na spisku niških fakulteta gde je prosvetna inspekcija ove godine naišla na nezakonitosti su Medicinski, Elektronski, Ekonomski, Prirodno-matematički, Fakultet zaštite na radu i Fakultet umetnosti.

490x370-ekonomski-i-pravni-faks-nadji-info Ekonomski ispoštovao naložene mere; ilustracija; foto: nadji.infoPrema dostavljenoj dokumentaciji, Ekonomski je u roku ispoštovao mere koje su naložili inspektori, a prema odgovoru dekanata, nezakonitosti je ispravio i PMF, a dekan tvrdi i Elektronski fakultet. Sa ostalih, Južnim vestima ne odgovaraju na pitanja.

Upravo na PMF-u bilo je i najviše stavki na spisku nezakonitosti, na osnovu zapisnika iz marta ove godine.

Inspektori su utvrdili da taj Fakultet nema Pravilnik o organizaciji i radu Studentskog parlamenta, da, između ostalog, ne unosi podatke o položenim ispitima u matične knjige i da ne zaključuje evidenciju izdatih diploma na kraju školske godine.

Fakultet ne razdvaja spiskove upisanih studenata za svaku školsku godinu. Fakultet nije uneo podatke o studentima za DAS u “ljubičastu knjigu”, od broja dosijea 186 do broja 288 ona nije popunjena. Fakultet nije uneo podatke o studentima za DAS u “crvenu knjigu“, od broja dosijea 289 do broja 536 ona nije popunjena - piše u izveštaju inspekcije.

Iz te visokoškolske ustanove kažu da su ispoštovali sve preventivne i mere za otklanjanje nezakonitosti. Dostavili su zapisnik sa kontrolnog inspekcijskog nadzora koji to pokazuje.

Četiri nezakonitosti koje su inspektori našli januara ove godine na Ekonomskom fakultetu uklonjene su pošto je i ta ustanova ispoštovala mere koje su naložili inspektori. To potvrđuju dokumentacijom iz Ministarstva, a potvrđuje i dekan Tadija Đukić, koji ističe da su to bile tehničke stvari.

Medicinski fakultet Nezakonitosti i na Medicinskom; ilustracija; foto: Vanja KeserDosta nezakonitosti utvrđeno je na Medicinskom fakultetu, aprila ove godine. Tamo su ukinuli studijske programe sanitarno-ekološki inženjer i strukovni instrumentar, a da o tome nisu obavestili resorno Ministarstvo.

Takođe, u sastav Saveta Fakulteta nezakonito je izabrana jedna profesorka, s obzirom na to da je njoj bio produžen radni odnos, a da Zakon o visokom obrazovanju kaže da nastavnik kome je radni odnos produžen ne može da bude izabran za člana Saveta. Pritom, Savet Medicinskog nema članove iz reda osnivača.

Matična knjiga studenata smera sanitarni-ekološki inženjer, školske 2018/2019. godine ne sadrži podatke o broju i datumu diplome za diplomirane studente. Evidencija izdatih diploma sa dodacima diploma za smer strukovna medicinska sestra od 2010/2011, ima nepopunjene rubrike, prazne stranice, polupunjene rubrike, a studentska služba na kraju školske godine ne zaključuje spisak izdatih diploma - naveli su inspektori.

Medicinski fakultet nema profesora emeritusa, lektora, višeg lektora, niti demonstratore, navedeno je u izveštaju.

Prema izveštaju koji datira iz marta ove godine, tri nezakonitosti uočene su na Elektronskom fakultetu. Jedna od njih je to što Fakultet nije zaključio ugovor o radu na određeno vreme sa profesorom starijim od 65 godina, već sporazum o produženju radnog odnosa.

Osim toga, ta ustanova vodi jednu matičnu knjigu studenata za sve studijske programe na masteru i nema evidenciju o izdatim diplomama na određenom obrascu. Ni Elektronski nema profesore emerituse.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić tvrdi da su utvrđene nepravilnosti uklonjene odmah i da je o tome obaveštena inspekcija.

Dostavljena im je i dokumentacija iz koje je vidljivo da su utvrđene nepravilnosti otklonjene. Ne možemo Vam dostaviti navedenu dokumentaciju, iz razloga jer sadrži podatke o ličnosti studenata - navodi Mančić.

Nezakonitosti su inspektori konstatovali i na Fakultetu zaštite na radu, u maju ove godine - Studentski parlament ima 24 umesto 25 članova, koliko treba da ih bude prema Statutu ustanove, a asistentu za predmet Energetski procesi i zaštita produžen je radni odnos na tri godine.

Sa licem izabranim u zvanje asistenta zaključuje se ugovor o radu na period od tri godine, sa mogućnošću produženja za još tri godine. Ugovor iz stava 7. ovog člana zaključuje organ poslovođenja visokoškolske ustanove - piše u Zakonu o visokom obrazovanju, na koji se pozivaju inspektori.

Dekan Srđan Glišović, nekoliko dana nakon objavljivanja teksta, potvrđuje da je prilikom nadzora 24. marta bilo nepravilnosti, ali ističe da je Fakultetu dodeljeno 87 od maksimalnih 100 poena i da je to odlična ocena, odnosno nizak nivo rizika. Tvrdi da je Fakultet postupio blagovremeno po zahtevima inspekcije i o tome obavestio nadležnu inspekciju.

fakultet umetnosti Profesorki na Umetničkom bilo dozvoljeno da ne dolazi na posao; ilustracija; foto: Vanja KeserDa je Fakultet umetnosti pod lupom Prosvetne inspekcije, Južne vesti su pisale u aprilu. Bilo je utvrđeno da su dekanica Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković jednoj profesorki omogućili da obavlja nastavu onlajn i ne dolazi na posao. Na to su ukazivali zaposleni.

Uprava Fakulteta je tada te navode demantovala, ali dokumentacija koju je sada Ministarstvo dostavilo to potvrđuje.

Međutim, predsednik Saveta Fakulteta Igor Aleksić kaže da je ta ustanova podnela primedbe i žalbu na rešenje inspektora ministru prosvete, kao drugostepenom organu.

Rešenje prosvetnog inspektora time nije pravnosnažno, jer Žalba Fakulteta odlaže izvršenje Rešenja prosvetnog inspektora. Odmah po dobijanju Rešenja ministra prosvete po žalbi Fakulteta, obavestićemo Južne vesti o ishodu ovog vanrednog inspekcijskog nadzora kao i eventualnim radnjama preduzetim tim povodom, kako čitaoci Vašeg portala ne bi bili uskraćeni za blagovremene i tačne informacije u vezi sa predmetnim inspekcijskim nadzorom.

Sa Medicinskog fakulteta Južnim vestima nisu odgovorili do objavljivanja teksta.

*Tekst je dopunjen nakon odgovora dekana Fakulteta zaštite na radu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    20:15 // 26. 7. 2023.

    Na privatne fakultete ne smeju ni da udju. A tek u institute, tu je javašluk.

  • Prof

    18:56 // 19. 6. 2023.

    Zasto su ovoliko dana na tapetu drzavni fakulteti(a tako malo komentara )umesto da se povede rasprava o tome koji rang moze da ima diploma privatnog fakulteta u odnosu na drzavni fakultet.

  • Boško

    09:10 // 19. 6. 2023.

    Komentar Kaće Kostić,ako je ironičan,onda je u redu.Ali medicinski fakultet je leglo nepotizma i poznato je kako deca pojedinih lekara i profesora"polažu",bez
    znanja samo upisivanje ocena,što sam i bio prisutan.A o prebacivanju studenta koji nije položio prijemni na med.fak,već na stomatološkom,a dekanica ga ubaci na medicinski je za zatvor.Pogledajte prezimena mladih lekara,naslednici tata i mam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: