Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 9. 2. 2023.

| Društvo

Šta je "tajni gost" video u Nišu i zašto se ne slažu ocene TON-a i organizatora turističkog sajma u Ljubljani

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
centar nisa, spomenik i ambasador, foto jv ljubica jocic
Niš ima potenijale, ali mora još mnogo da radi da bi postao važna kongresna destinacija; foto: JV / Ljubica Jocić

Učešćem na sajmu posvećenom kongresnoj industriji i događajima u Ljubljani, Turistička organizacija Niša objavila je da su Niš kao kongresnu destinaciju sa izuzetnim uslovima za organizaciju događaja prepoznali turoperatori iz Poljske, Rumunije i Slovenije. Međutim, organizator sajma Gorazd Čad za Južne vesti kaže da uslovi u Nišu nisu toliko izuzetni, te da Grad mora još mnogo da radi na tome da bi postao važna kongresna destinacija.

Dok se iz TON-a hvale da je stručna komisija portala Kongres Magazine, koji je organizator sajma, prepoznala Niš kao destinaciju za organizaciju kongresa do 1.200 učesnika, Čad kaže da turističke organizacije često ne vide realnu sliku, zato u te gradove šalju “skrivene goste” koji na osnovu 75 kriterijuma, uzimaju indekse i upoređuju.

Pokazatelje indeksa trebalo bi posmatrati kao alate za unapređenje, a Niš čeka mnogo posla. Pre svega potrebna je kongresna sala. Za Beogradom i Novim Sadom zaostaje mnogo, Subotica ima fenomenalne uslove, ali tešku dostupnost, zbog čega nije atraktivna destinacija. Niš s druge strane ima avionsku dostupnost, ali to nije dovoljno - rekao je Čad.

Na osnovu izveštaja, koji je Gorazd Čadu poslao skriveni gost, Niš je dobio ukupnu ocenu 3,66.

Skriveni gost ima zadatak da oceni sve parametre grada, kako funkcioniše, kakva je infrastruktura, koji su kapaciteti dvorana i sala, koliko ima hotela sa 4 ili 5 zvezdica, nivo čistoće u gradu. Fudbalskim žargonom, ako je Beograd u Ligi šampiona, Niš je trenutno u regionalnoj ligi. Mi se ovim poslom bavimo poslednjih 13 godina, stekli smo ozbiljnu reputaciju i imamo kredibilitet, zato i organizujemo ove sajmove i dobro je što su predstavnici Niša došli kod nas da vide kako bi trebalo da rade - rekao je Gorazd Čad.

U izveštaju “Konges Magazina” pozitivne ocene Niš je dobio za prirodne i kulturne faktore, kao i turističku infrastrukturu, te ocenili da potencijalni gosti iz inostranstva koji bi se odlučili da u Nišu organizuju kongrese i konferencije mogu imati u vidu da će boravkom u Nišu imati prilike da se upoznaju sa bogatom istorijom Niša, ali i cele Srbije.

Gorazd Čad rekao je da ulaskom Hrvatske u EU, Zagreb ozbiljno postao konkurentan, do tada, neprikosnovenoj Ljubljani, jer je aerodrom u Zagrebu funkcionalniji i dostpuniji, te rekao da bi to mogao biti slučaj i sa Nišem, koji zbog izgradnji auto-puteva može preteći Skoplje koje nije uspelo da iskoristi svoje potencijale.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Popadić

    08:34 // 10. 2. 2023.

    Niš ima da ponudi što se tiče kulturno istorijskih objekata to ovo ocenjivanje ističe kao prednost. Pozicija je takođe prednsot! Problem je infrastruktura u samom gradu, Niš je grad rupa i kad padne kiša grad bara i blata! Hotela za taj nivo kongresnog turizama nema dovoljno! TON vode neposredni ljudi kao mnoge javne institucije u ovoj zemlji, te samoi sebe lažemo, kao što kažemo ekonomski tigar.

  • Gaga

    18:47 // 9. 2. 2023.

    Nisu turisti. privredu ne vode sposobni,vec podobni;zato je"Stara Srbija supermarket,a Galerija"Srbija",parfimerija...itd,
    itd...ne vredi pricati;kome?

  • pablo12

    18:38 // 9. 2. 2023.

    ne može jedan narod koji nezna cjenit svoju povijest i čuvat svoju prirodu napredovan pogotovo mahala kao niš

    • Gaga

      00:24 // 11. 2. 2023.

      Mahala je naselje,kvart,a kasaba je varos...kao Dasy town...fali nam samo Talicni Tom(Lucky Loock)!

    • Gaga

      00:26 // 11. 2. 2023.

      ...a lady Dassy Pardassy,vec imamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: