Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 25. 12. 2015.

| Društvo

Šta kad se komšije oglušuju o kućni red? (video)

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti

Institucije u službi građana - Poštovanje kućnog reda

Na šta kao stanar u zgradi imate pravo, ali i obavezu informacija je koju, sudeći prema čestim nesuglasicama među komšijama, ne znaju svi.

Iako svako ima svoje navike i potrebe, one ne smeju da ugrožavaju mir komšija, odnosno krše kućni red, a većina Nišlija žali se na buku, koja prema gradskoj Odluci o kućnom redu mora da bude do sobne jačine zvuka.

Svaka buka koja se čuje izvan stana već predstavlja kršenje kućnog reda, a njime je određeno tačno vreme za odmor, radnim danima od 15 do 18 sati, noću od 22 do 6 izjutra - kaže Miroslav Stamenković iz Komunalne policije.

Zajedničke prostorije, odnosno podrumi, potkrovlja, stepeništa, liftovi i hodnici moraju ostati čisti i u njima nije dozvoljeno ostavljati nameštaj, bicikle ili kese sa smećem, a ako se to mora zbog, na primer krečenja, neophodno je obavestiti komšije.

Prema Odluci o kućnom redu stanarima je zabranjeno i sušenje veša na terasama okrenutim prema ulici, i to u zoni unapređenog poslovanja, centralnoj i ekstra zoni u Nišu, iako je to pravilo koje će se teško poštovati budući da mnogi nemaju uslove da ga ispoštuju.

Inspektori i komunalni policajci kažu da nakon što dobiju prijavu i utvrde da je prekršen kućni red najčešće ne kažnjavaju odmah, već prvo upozore.

To su upozorenja sa rokom. Prva i osnovna stvar je da se omogući da se ukloni to što smeta i da date rok, na primer od 24 časa. Ako je to kesa za smeće, onda se traži da se to uradi istog momenta - kaže načelnik opštinske uprave Medijane Saša Markišić, 

Prema novoj odluci komunalni policajci su ovlašćeni da na licu mesta pišu prekršajne naloge. U tom slučaju kazna za građane je 5.000 dinara, za preduzetnike 10.000 dinara, a za pravna lica od 10 do 50 hiljada dinara.

Koje još novine donosi Odluka o kućnom redu, kome se možete obratiti ako se komšije ne ponašaju domaćinski možete pogledati u video-uputstvu novinarke "Južnih vesti" Jelene Canić. 

​Video-prilog urađen je u sklopu projekta "Institucije u službi građana Niša" koji je podržao Grad Niš putem konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    03:34 // 30. 5. 2021.

    Molim vas da mi pomognete savetom
    doselili su se ljudi ispod mene i stalno već mesecima pomeraju nameštaj i stolove lupaju od jedan do tri noći da ne mogu da se odmorim noću ni danju otac mi leži stariji je čovek
    oni dovode društvo smeju se toliko kao da su drogirani satima
    drugi dan se histeričnao svadjaju. ...sve da podnesem ali noću od jedan ne razumem TV osvrnu da odjekuje ko namerno

  • Marija Veselinovic

    12:57 // 1. 6. 2017.

    Sta ako komsija opere svoju terasu u letnjem periodu jednom nedeljno koja je zatvorenog tipa, i kroz otvor koji je tako na terasi predvidjen izlazi voda, da li komsija ispod ima pravo na prituzbu, koji pritom ima istu terasu?

  • Pera

    11:51 // 24. 6. 2016.

    Šta kad komšija napravi igralište iza zgrade i svakodnevno deca lupaju loptom u zid, prozore i lopte vam uleću na terasu i razbijaju sitne stvari (piksla, vaza saksija). Kad kažete komšiji da opomene dete lupanje postaje jače.
    Na kraju vas on prijavi policiji da vičete na decu iako to niste radili već molili decu da ne lupaju loptom. Komunalci ne izlaze jer nemaju lice za rad sa decom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: