Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 17. 4. 2020.

| Društvo

Šta sa korišćenim rukavicama i maskama - građani da ih tretiraju kao zarazne

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
maska
Ne zagađivati prirodu; Foto: Vanja Keser

Posle rada sa pacijentima zaraženim ili sumnjivim na kovid, sav otpad u Domu zdravlja smatra se infektivnim i opasnim, pa prolazi uobičajenu proceduru, navode lekari. Građanima savetuju da iskorišćene rukavice i maske tretiraju kao zarazne i da sa ovim otpadom postupaju na higijenski način.

Navika bacanja đubreta po ulici nikada nije iskorenjena kod nekih ljudi, pa je takav slučaj i u doba pandemije koronavirusa, pa po gradu ima bačenih iskorišćenih rukavica i maski, čak i oko mesta gde se leče zaraženi kovidom 19.

U medicinskim ustanovama kažu da se u tretmanu otpada, koga sada ima više, ništa nije promenilo. dom zdravlja Sve se baca u DZ posle rada; Foto: Vanja Keser

Iz Doma zdravlja specijalista higijene doktor Miroslav Rakočević objašnjava da se sa infektivnim otpadom postupa na isti način i u redovnim i u vanrednim okolnostima - prema propisima, procedurama, jedinstvenom metodologijom, s obzirom na to da već po imenu predstavlja opasnost u bilo koje doba.

Tretman je sterilizacija u autoklavima. U glavnom objektu Doma zdravlja koji je opredeljen za rad sa pacijentima sumnjivim na prisustvo Corona virusa celokupni otpad koji je potekao bilo od pacijenata ili u toku rada zdravstvenog osoblja smatra se infektivnim i prolazi proceduru sve do tretmana sterilizacijom. To važi za i za maske, rukavice i ostalo - navode iz DZ.


A šta da rade građani?

Za otpad koji nesavesni bacaju po ulicama posle korišćenja ili koji nastaje u domaćinstvima, lekar kaže da to nije medicinski otpad u smislu odredbe čl 5. Zakona o upravljanju otpadom, pa se ne može klasifikovati ni kao infektivni otpad.

Što se građana tiče, pre svega podsećamo da je Zakonom o upravljanju otpadom medicinski otpad (u okviru čega je i infektivni) definisan kao otpad nastao iz objekata u kojima se obavlja zdravstvena zaštita ljudi ili životinja ili sa drugih mesta gde se pružaju zdravstvene usluge, a odgovarajućim pravilnikom propisana i adekvatna ambalaža za pakovanje ovog otpada i metode za tretman - navodi doktor Rakočević.

rukavica Ne bacati svuda; Foto. Vanja KeserIpak, kako savetuje lekar, građani bi trebalo da sa ovim otpadom postupaju na higijenski način u šta spada - odlaganje, često pranje ruku, redovno iznošenje otpada.

Da li su rukavice i maske zarazne ne možemo znati bez izvršene analize, što nam najčešće nije dostupno i ne radi se, ali treba da se odnosimo kao da jeste, pogotovo što u delu inkubacije osoba koja širi virus ne mora imati nikakve simptome - napominje specijalista Rakočević.

Kese sa otpadom građani će odlagati na uobičajen način, kao i do sada, ali uz dodatni oprez.

Nije loše da se u ovim uslovima pri manipulaciji sa otpadom (vađenje, prenošenje kesa i sl) koristi maska, zbog mogućeg širenja sitnih čestica u vazduhu, među kojima može biti i virusa - savetuje lekar.

Dodaje da kapaciteti zdravstvenih ustanova za tretman infektivnog otpada nisu toliki da bi mogli da prihvate i ovakav otpad od građanstva.

Ukoliko državni organi ili krizni štabovi donesu drugačije odluke, ponašaćemo se prema tome - zaključuje Rakočević.

A da prirodu ne treba zagađivati niti bacati smeće po ulicama, nije potrebna ničija naredba, već samo savest.

Ostale vesti o korona virusu na jugu Srbije možete pročitati ovde.

đubre Fotografija, čije poreklo i autor nisu potvrđeni, ukazuje na problem i širi se društvenim mrežama

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ddd

    12:51 // 17. 4. 2020.

    Pojedinci pominju svedski,nemacki model odbrane od virusa,zasto se onda ne ugledamo i u drugim stvarima nego biramo samo ono sto nama odgovara,nevezano za to sto svedska ima veci broj umrlih od nas,ovo bi moglo da se okarakterise i kao bioloski terorizam jer svesno izazivas opasnost po zdravlje i zivot ostalih...

  • Шишач снс-ОВАЦА

    12:10 // 17. 4. 2020.

    Ако је фотографија аутентична, да ли народ који је овакву депонију направио има право да се НЕ назове стоком?!

  • Roko Prch

    11:58 // 17. 4. 2020.

    Očekuje se od većine koja baca djubre sa terasa i prozora, pored kontejnera - kanti, pljuje po ulici, ne skuplja iza svojih "ljubimaca",... da maske i rukavice tretiraju kao zarazne. Mnogo je, kume.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: