Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 28. 1. 2013.

| Društvo

Šta se desilo na izborima? - 7. deo

Autor:D.I.Izvor:Južne vesti
glasanje3.jpg
foto: Saša Čolić

Ono što je svakako izdvojilo Niš na Izborima 2012. od drugih gradova u Srbiji bilo je ponavljanje glasanja na neuobičajeno mnogo biračkih mesta.

Glasanje za Skupštinu Grada je ponovljeno za više od 30.000 Nišlija na ukupno 17 biračkih mesta.

Podatak koji je upozoravao bio je višak glasačkih listića na čak 15 birališta.

Gradska izborna komisija proglasila je neregularnim glasanje na 5 birališta u opštini Pantelej, na po 4 u Medijani i Paliluli, 3 u Crvenom Krstu i jednom izbornom mestu u opštini Niška Banja. Poništeni su i opštinski izbori - na jednom mestu u oMedijani i na čak pet u opštini Palilula.

Upravo ovo izazvalo je brojne optužbe od strane opozicije da se "desila izborna krađa". Međutim, analiza rezultata sa birališta gde je glasanje poništeno pokazuje da je najveći broj glasova dobila upravo tada opoziciona SNS - preko 20 odsto, a da su sledile DS, SPS i URS.

Iako u samom danu za ponovljeno glasanje ne beležimo incidente, članica Biračkog odbora u Vrežini u opštini Pantelej kaže da je i tada bilo sitnih nepravilnosti. U Vrežini se ponovo glasalo 20. maja, kada se u drugom krugu birao i predsednik Republike.

- Čak desetak birača je na ponovljene izbore došlo da glasa bez lične karte, jer su kako tvrde, i prvi put glasali dokumenata. Naravno, nismo im dozvolili da glasaju dok se ne pojave sa ličnim dokumentima.

Jedna od priča koja posle glasanja 6. maja izazvala veliku pažnjujavnosti bila je i afera Džak u opštini Crveni krst. Tamo su najviše prigovora podneli  Nova Srbija i Romska stranka Jedinstvo.

Još jedna specifičnost vezana je za ponovljene izbore u toj opštini - glasači su za lokalnu Skupštinu glasali u subotu 19. maja, iako je samo dan kasnije trebalo da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora.

Medjutim, kao da nije bilo kraja ponavljanju izbora u Nišu. Na Crvenom Krstu Upravni sud poništio je rezultate glasanja na 4 biračka mesta i naložio njihovo ponavljanje.

Na 17 birališta za Skupštinu Grada i još 8 za opštinske Parlamente, gde je ponovljeno glasanje, pravo glasa imalo je skoro 10 odsto građana.


Šta je pisalo u Zapisnicima biračkih odbora?

Južne vesti eksluzivno objavljuju zapisnike biračkih odbora za Skupštine Opština u Nišu.

Gradska izborna komisija odbila je da odobri fotografisanje zapisnika za Skupštinu Grada.

- OIK Pantelej
- OIK Crveni Krst
- OIK Medijana
- OIK Niška Banja
- OIK Palilula

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: