Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 29. 1. 2013.

| Društvo

Šta se desilo na izborima? - 8. deo

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Glasanje
foto: Saša Čolić

Prvi put posle 2000. godine političke partije u Nišu nisu u izbornoj noći objavljivale prikupljene rezultate, tvrdeći da ih ne poseduju.

I pored velikog tehnološkog napretka, "pametnih telefona", MMS, mobilnog interneta i laptopova, u centralama političkih partija u Nišu navodno nisu dovoljno brzo stizali rezultati sa već zatvorenih birališta, a podatke nije objavljivala ni Gradska izborna komisija. Danijela Ivanković TV5 novinar Niš Danijela Ivanković, arhivska fotografija

Jedini podaci koji su te večeri bili na raspolaganju novinarima bili su iz izbornog štaba Liberalno demokratske partije.

Danijela Ivanković, tada novinar i urednik TV5, veče je provela u prostorijama Demokratske stranke, ali se u redakciju vratila bez i jednog jedinog podatka iz štaba "demokrata".

- Koleginica Dušica Dejić dežurala je u SNS, a ja u DS, jer su te partije smatrane favorizima. Cele večeri smo imale redovna uključenja iz izbornih štabova, ali bez podataka jer ni jedni ni drugi nisu hteli da daju ni jedan jedini rezultat. Oko 22 sata su nam ponudili rezultate o izlaznosti u 18h, što apsolutno nikog nije zanimalo - kaže Ivanković.

rezultati LDP grafikon iz izborne noćiIvanković dodaje da su novinari posmatrali aktiviste koji su se vraćali sa zatvorenih birališta i donosili u centralu partije zapisnike i komentarisali "ovde smo pobedili, ovde izgubili..", ali da novinarima niko ništa nije govorio. Ona dodaje da su svi očekivali da izborni štab sakupi podatke i u određeno vreme napravi presek i saopšti stanje, ali da je 20ak minuta pre ponoći bila prinuđena da se uključi u program i kaže da DS očigledno neće da objavi ništa, a da je isto bilo i u SNS.

- U nekom trenutku su čak postavili obezbeđenje na vrata kancelarije u koju su stizali podaci, pa nismo mogli ni da kucnemo i pitamo kako stoje stvari. Jedini izvor informacija bio je laptop jednog od kolega, pa smo tu pratili podatke koje su Južne vesti objavljivale iz LDP - kaže Ivanković.

Identična je bila i situacija u drugim partijama, tvrdi novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov, koji je "pokrivao" URS, SPS, DSS i Novu Srbiju. Aleksandar Stankov "Južne vesti" novinar Niš Aleksandar Stankov

- Prvo su pričali da se kasni pošto su neka biračka mesta radila duže jer su tamo glasači kasno došli na glasanje, pa se tu odužilo i prebrojavanje.. a, kasnije jednostavno nisu ništa hteli da pričaju. Jedino znam, pošto sam bio u tom trenutku u URS, njihov lider Bane Jovanović se pojavio i pitao novinare šta mislimo koliko URS ima u Donjem Vlasu, u selu gde je on otvorio brvno. Mi smo rekli da ne znamo, a on se pohvalio sa 52 odsto. To je bilo sve što smo saznali. Tek oko 1h iza ponoći dobili smo i deo podataka iz DS - kaže Stankov.

Danijela Ivanković kaže da je neobična situacija bila i sutradan.

- Tokom dana niko nije o tome želeo da govori. Čak i Gradska izborna komisija se nije oglašavala. Pa ni uveče, u specijalnoj emisiji posvećenoj izborima, gde su gosti bili lideri gotovo svih političkih partija u Nišu svi su tvrdili da nemaju podatke. Jedino su se navodno znali podaci o predsedničkim izborima - kaže Ivanković.

I dok su u većini gradova na jugu Srbije znali i stranke i izborne komisije sa prvim rezultatima i procenama izašli već u nedelju uveče, Gradska izborna komisija u Nišu preliminarne rezultate objavila je tek u utorak prepodne.

Međutim, ubrzo je objavljeno i da je glasanje, zbog viška listića u kutijama, poništeno na čak 17 biračkih mesta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • opet ja

    20:14 // 29. 1. 2013.

    utorak je!sta je sa vucicevim dzakovima?nisam dobio odgovor!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: