Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 6. 5. 2019.

| Društvo

Stabla u Aleksincu sekla firma koja posao nije dobila na tenderu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
seča stabala
Seča trenutno stopirana, opozicija i građani ukazuju na probleme; foto: D. O.

Iako je seča stabala deo projekta uređenja šetališta u Aleksincu i posao je firmi koje su pobedile na tenderu, nekoliko drveta je juče poseklo aleksinačko javno-komunalno preduzeće “Komunalne usluge”, kako kažu, po nalogu Opštine i pored negodovanja građana. Opozicioni odbornik Boban Ranđelović najavljuje krivične prijave.

Nedeljno jutro u Aleksincu počelo je testerisanjem. Radnici JKP Komunalne usluge su poranili i počeli da seku lipe u glavnoj ulici, a građani telima branili drveće. Ipak, nisu uspeli da sačuvaju sve i od 6 stabala ostali su samo panjevi. panjevi Od 6 stabala ostali samo panjevi; foto: D. O.

Seča stabala u pešačkoj zoni je posao za konzorcijum koji čine niške firme Angrus, Arhibet, Elektroluks i MDS Inženjering, kao i Šumadija granit iz Aranđelovca, jer su one dobile na tenderu Ministarstva privrede.

Ručna seča stabala, vađenje panjeve i korena. Iseći grane, stablo odseći u delovima, otkopati zemlju oko stabla i izvaditi panj i koren. Zatim nasuti i nabiti zemlju. Stablo, grane, panj i koren utovariti na kamion i odvesti na deponiju. Seču izvesti sa posebnom pažnjom, kako ne bi došlo do oštećenja objekata i instalacija. Obračun po komadu - piše u opisu projekta uređenja centra Aleksinca.

javna nabavka U javnoj nabavci piše da je seča stabala posao za konzorcijum firmi; foto: printskrin Međutim, umesto radnika firmi koje su taj posao dobile, sa testerama su bili radnici aleksinačkog preduzeća Komunalne usluge.

Na to ukazuje opozicioni odbornik Boban Ranđelović koji sumnja i na finansijske malverzacije i piše krivične prijave.

Oni za tu seču stabala prvo nisu deo konzorcijuma, meni direktor usmeno govori da su oni podizvođač toj firmi, što je krivično delo, jer u tom postupku je bilo potrebno da se sve firme koje će da izvode radove jave kao grupa ponuđača i kao takvi učestvuju na tenderu. Bilo kakav dodatni podizvođač ne može da učestvuje jer onda već ulaze u krivično delo. Postoji mogućnost finansijske malverzacije, jer se ne zna ko će da naplati te usluge - pojašnjava Ranđelović.

Pitanje je i ko im je naložio da radove počnu u nedelju, za šta će Aleksinčani morati da plate duple dnevnice, dodaje odbornik, a ukazuje i na to što su radnici juče krenuli u seču stabala kao da orezuju sopstveno dvorište. seča stabala Aleksinčani uspeli da spasu većinu lipa, ali su radnici ipak nekoliko već posekli; foto: D. O.

Nisu nosili HTZ opremu, nije bilo ograđeno gradilište, nije bila postavljena tabla izvođača radova i najbitnija stvar u celoj priči jeste što su oni počeli radove, i to je ta bespravna seča o kojoj pričam, bez toga da se izvođač radova uvede u posao - pojašnjava Ranđelović.

Seča je trenutno stopirana i Ranđelović kaže da su svi koji su uključeni upali u ozbiljan problem i da ne znaju šta da rade dalje.


Opština izdala dozvolu i tvrde da je reč o pripremnim radovima

Iako su redakciji Južnih vesti pojedini zaposleni u Opštini Aleksinac rekli da pored svih pomenutih problema, radnici koji su juče sekli lipe nisu imali dozvolu za to, što potvrđuje i odbornik Ranđelović, iz Opštine to negiraju. panj Radnici usred nedelje počeli da testerišu; foto: D. O.

Nalog JKP Komunalne usluge Aleksinac za seču stabala izdalo je Odeljenje za komunalne i građevinske poslove opštine Aleksinac po rešenju III/07 Br:352-34/2019 od 3. maja 2019. godine - odgovaraju iz Opštine.

Rešenje nije objavljeno i nema odgovora ko je potpisao. Direktor preduzeća Budimir Marković kaže da su njegovi radnici juče radili po nalogu Opštine, a na pitanje da li je reč o radovima u okviru projekta uređenja kaže da ne zna i tvrdi je reč o tekućem održavanju.

Ja ne znam ni kako izgleda projekat, to nije moja nadležnost da gledam projekat niti bilo šta. To je tekuće održavanje, to nije gradilište. Mi nismo ograđivali, mi ogradimo drvo po drvo, kao kad smo ga orezivali. Mi samo na tom mestu gde radimo obezbedimo da nekog ne povredimo i to je to, to nije gradilište. Normalno kad krenu građevinski radovi taj ko je dobio na tenderu mora da ogradi gradilište, da postavi tablu - priča Marković.

Na pitanje kako je moguće da radove izvodi preduzeće kome to nije posao, jer nije deo konzorcijuma firmi koje su dobile na tenderu, u Opštini kratko odgovaraju da je seča stabala deo pripremnih radova na uređenju šetališta. izgled novog šetališta Ovako bi novo šetalište trebalo da izgleda; foto: JV

Zasad se ne zna kada će drveće nastaviti da seku, a Marković kaže da su ih građani juče ometali i da su zato morali da prekinu.

Nastavićemo sigurno u toku nedelje ili iduće nedelje, nama to sve zavisi i od slobodnih ljudi. Rok je 15 dana da posečemo. Građani su juče ometali, stali su ispred drveta, mi nemamo nameru da se sa njima ni svađamo ni bijemo, obustavili smo radove i povukli se. Moramo da nastavimo, imamo nalog - pojašnjava Marković.

Podsetimo, stabla lipe bi trebalo da budu zamenjena mladim sadnicama javora nakon rekonstrukcije šetališta koje košta oko 171 milion dinara, a glavna aleksinačka ulica bi trebalo da dobije i novu kanalizaciju i rasvetu, fontanu i biće popločana granitom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Radojković Jovanović

    09:08 // 7. 5. 2019.

    Još jedno ZAŠTO

    Volela bih da znam, ko je došao na ideju za drveće staro nekoliko decenija staro,poseče do korena?Da li taj neko zna koliko vremena je potrebno da jedno drvo izraste?Da li je potrebno "pluća centra grada" seći kao da su teško oboleli bolesnici,ili ih treba pustiti da mirno ostare i podare nam svoje blage mirise?Zašto svaka nova vlast misli da istorija počinje od nje?

  • Tanja

    08:47 // 7. 5. 2019.

    Posečem drveće, novi posao, nova "ugradnja" ja tebi, ti meni. Ovo je suludo. Da li mora sve da se uništi?

  • Student Nis

    08:42 // 7. 5. 2019.

    Ovo ceka i Nis, one tri visoke i lepe jelke su na listi za odstrel kada krene rekonstrukcija trga i mosta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: