Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 13. 2. 2021.

| Društvo

Stabla u centru Niša i dalje cela, ali Dveri sumnjaju da će ih poseći tajno pred državni praznik

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dveri stabla centar
Dveri sumnjaju da se od seče nije odustalo i da će ova hitna odluka doneta u tajnosti biti sprovedena tokom vikenda

Jedan od simbola centra Niša, tri jelke na Trgu kralja Milana i dalje su cele, kao i dve breze ispred "Ambasadora", jedno stablo kod Gradske kuće i još dva platana kraj hotela "Park", a u pokušaju da ovo zelenilo sačuvaju predstavnici niških Dveri su se danas okupili i poručili da i dalje stoji hitan nalog za njihovu seču. Sumnjaju da će i ova dugogodišnja stabla iz centra grada nestati hitno i u tajnosti, pred državni praznik i usred pandemije.

Da će jelke u samom centru Niša biti posečene potvrdila je pre nekoliko meseci gradska urbanistkinja Tanja Obradović, uz napomenu da ona neće dozvoliti seču drvoreda kod hotela "Park" zbog ulaza u garažu.

Iz Dveri su saopštili da su juče dobili pozive zabrinutih građana sa obaveštenjem da je Direkcija za izgradnju pred kraj radnog vremena "Zelenilu" JKP Mediana hitan nalog za seču svog drveća sa centralnog niškog Trga i zato su se okupili danas tamo da ponovo na to upozore.

Ovaj nalog za egzekuciju zdravog drveća sa Trga kralja Milana podrazumeva da se poseku tri jelke, dve breze ispred hotela "Ambasador" , stablo "katalpe" kraj boka Gradske kuće i još dva platana iz drvoreda sa javne površine kraj hotela "Park", a radi ulaza u garažu privatnog invenstitora, vlasnika hotela. Ukupno osam stabala, od kojih je svako staro preko pedeset godina - napominju.

Stabla su i dalje cela, ali Dveri sumnjaju da se od seče nije odustalo i da će ova hitna odluka doneta u tajnosti biti sprovedena tokom vikenda, uoči državnog praznika i usred pandemije koronavirusa.

Ovaj "blickrig" i brzinska seča drveća za cilj imaju kontrolu štete po rejting gradske vlasti, kako bi što manji broj građana to mogao da sazna i pobuni se, jer se guše u Gradu sa najzagađenijim vazduhom, u kome se drveće seče nemilosrdno - navode u saopštenju.

Takve sumnje imaju, jer je slično učinjeno u aprilu prošle godine, kada su usred vanrednog stanja, u nedelju, tokom policijskog časa, posečeni stoletni "solunski" kedrovi.

Potom je nekoliko meseci kasnije u zoru testerama posečen drvored od 13 kedrova sa javne površine na Bulevaru Nemanjića, na šta su takođe upozoravali.

Ovakav podmukli način ubistva drveća, koje ima ne samo ogromnu ekološku vrednost, već i neprocenjivu emotivnu vrednost za Nišlije, predstavlja i urbicid – ubistvo Grada. Javni interes građana Niša je za nišku vlast „Alaj-begova slama“. Interesi privatnih investitora, trgovaca ili hotelijera, naređenja „šefova“ iz Beograda su za udvoričke niške vlasti uvek iznad zakona, iznad pravde i iznad interesa građana čijim novcem upravljaju i raspolažu.

Zaključuju da umesto da hitno krene sa rešavanjem zagađenja vazduha u Nišu, da otkrije dimnjake koji noćima truju Grad, da se bavi ugradnjom filtera, gasifikacijom, sprečavanjem izlivanja otrovnih i otpadnih voda u Nišavu, saniranjem deponije koja je tempirana ekološka bomba ili očisti stotine divljih deponije - niška vlast seče drveće na centralnom gradskom Trgu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A

    12:03 // 15. 2. 2021.

    Zveri bi vlast! Novac bez motike! Kakvi jadnici ko onaj njihov Boško što štrajkovi dva sata pojevsi gurmansku pre štrajka. Smešan lik! Na silu hteo na vlast,gurajući mlade u vatru, zamislite ga na vlasti tek!

    • Razbibriga

      17:40 // 15. 2. 2021.

      I, da je takav, a nije, od vas je bolji,posteniji , ne proizvodi drogu i stvara kriminalce !

  • Smuk

    21:28 // 14. 2. 2021.

    Te "tri jelke", nisu simbol grada Niša i ne mogu biti , kako je to pogrešno shvaćeno od strane mnogih komentatora.One će biti simbol grada Niša - tek kada ih poseku... kao što su "posekli" ceo Niš i celokupnu mladost i stvarnost Niša...da ne nabrajam ! Uradiće to samo iz jednog razloga : da nam još jednom pokažu da ne vredimo pišljiva boba ili crvljive šljive!
    I uspeće im to !

  • Aleksa

    18:27 // 14. 2. 2021.

    Tako je to kad SNS hotelijer traži od grada da mu se ispuni želja i uklone 2 drveta. Kad je već volšebno stekao hotel Park što ne bi posekao drveće..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: