Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 16. 9. 2020.

| Društvo

Stanari Cvijićeve traže rešenje od nadležnih - problemi sa strujom i kanalizacijom zbog prenaseljenosti

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
cvijiceva-foto-nm
Veruju da trafo nije dovoljan za ovaj broj stanovnika; foto: JV/N. M.

Zbog čestih nestanka struje, poplavljenih podruma i dvorišta nakon pljuskova, ali i toga što nemaju protivpožarni prilaz, stanari Cvijićeve 21 traže od nadležnih rešenje za ove probleme. Veruju da su postojeća trafo stanica i kanalizacija nedovoljni za broj stanovnika koji je u ovoj ulici naglo porastao proteklih godina, te da infastruktura treba da prati povećanje stanovništva.

Stanari koji su, kako kažu, ove godine često ostajali bez struje, smatraju da je razlog to što je trafo na uglu Cvijićeve i 7. jula preopterećen zbog povećanog broja ljudi koji žive u okolini jer su se na mestima gde su bile kuće sada zgrade.

Kada je pre nekoliko meseci došlo do kvara, kako kaže stanar Saša Petrović, došlo je i do požara na trafo stanici, a gašenje vatre je bilo otežano jer dvorište zgrade u kojoj živi nema protivpožarni prilaz.

Juna ili maja je došlo do detonacije i zapaljenja, pa su bili vatrogasci, a naša zgrada nema protivpožarni prilaz od kako su sve ove okolne zgrade sagrađene. Tako da kada dođe do kvara unutar dvorišta vatrogasno vozilo ne može da priđe. Čak smo pre par godina imali i jednu žrtvu požara na prvom spratu. Stan se zapalio, a protivpožarno vozilo nije moglo da priđe - kaže stanar Saša Petrović.

cvijiceva2-foto-nm foto: JV/N. M.Od nadležnih, kako kaže upravnik zgrade 21 u Cvijićevoj Peđa Dimitrijević, očekuju da se nađe rešenje koji neće dovoditi do ovakvih kvarova i problema.

Zbog toga su, dodaje Dimitrijević, pisali Opštini Medijana, EPS-u i Gradu, a odgovore i rešenja svih problema još nisu dobili.

U poslednjih desetak do petnaest godina višestruko je uvećan broj stanovnika koje pokriva ova trafo stanica. Mislimo da je u pitanju prevelika izgradnja i da je potrebno ili proširiti kapacitete ove trafo stanice ili izgraditi nove. Tek očekujemo problem u toku grejne sezone jer ova zgrada nema grejanje - kaže Dimitrijević.

Međutim,izz EPS-a kažu da trafo nije preopterećen, kao i da do sada nisu dobili zvanične pritužbe stanara iz Cvijićeve 21.

Niskonaponska trafostanica sa koje se električnom energijom napaja zgrada u Cvijićevoj 21 ima dovoljan kapacitet i nije preopterećena - kažu u EPS-u.


Ukazuju i na probleme sa kanalizacijom

Da zbog toga što sada u Cvijićevoj i okolnim ulicama živi mnogo više porodica nego pre 20 godina postoji problem i sa kanalizacionom infrastrukturom, dalje ukazuju stanari Cvijićeve.

Postoji problem i sa kanalizacijom u poslednje vreme, gde je zbog poslednjih pljuskova tokom leta bilo poplavljeno celo dvorište i podrumi ovih zgrada. Izlila se kanalizacija. Sve ove ulice u okolini su imale privatne kuće, gde je živela jedna porodica. Sad se na mestima tih kuća izgradila zgrada u kojoj živi oko 40 - 50 porodica. - kaže stanar Saša Petrović.

Zbog toga se, prema tumačenju stanara broj stanovnika u ovom delu grada višestruko povećao, pa postojeća infrastruktura ne može da prati toliki priliv stanovništva.

Ni za ovaj problem od nadležnih kojima su se obratili, kako kažu stanari, nisu dobili rešenje, kao ni odgovor.

Da nisu dobili prijave od stanara Cvijićeve 21, objašnjavaju iz JKP Naissus koje je zaduženo za održavanje kanalizacionih mreža.

Planski se održava kanalizaciona mreža u onom ritmu koji je predviđen za taj deo grada. Nemamo lociran problem za ceo taj deo grada oko Cvijićeve, funkcionisanje ide normalno što se tiče odvođenja. Moguće je da je došlo do problema u kanalizacionoj mreži oko tog objekta. Upravnik zgrade treba da se javi i da naše ekipe izađu na teren i da vide o čemu se radi, kao i da u skladu sa situacijom na terenu i odreaguju - kažu iz JKP Naissus.

Problemi na koje ukazuju stanari Cvijićeve postoje u celom kvartu u širem centru grada, ističe stanar Petrović. Objašnjava da je reč o ulici Sedmog jula, Cvijićevoj, Vojvode Stepe, Prvomajskoj, Todora Milovanovića, Jovana Skerlića, Ćirila i Metodija i Kralja Stefana Prvovenčanog.

Zato stanari Cvijićeve 21 pozivaju i druge građane da se priključe njihovoj inicijativi kako bi im nadležni rešili probleme sa nestancima struje i kanalizacijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlad

    03:12 // 17. 9. 2020.

    Ajde samo kukate i placete struja vam nestaje.jao jao.Pa u Knez selu i Matejevcu vise je nema nego sto je ima.svaki bukvalno svali dan mestaje struja,menjamo uredjaje po kucu ko carape.A ova gospoda sto im cesce malo nestaje struja se bune haha.popricajte malo sa sobom dok ste bez struje sto se gurate jedni drugima na glavu,zgrada na zgradu se zida

  • Кими

    03:12 // 17. 9. 2020.

    Видим јављају се и остали из тог дела града. Онда се уједините па покушајте нешто заједно. Немојте само стојати по страни, као да није ваш проблем.

  • aaaa

    22:32 // 16. 9. 2020.

    Ljudi, moramo zaustaviti nekako ovo pomahnitalo izdavanje gradjevinskih dozvola za stambene zgrade u širem centru grada. Menja se urbani pejsaž totalno, opterećuje se ionako prenaseljen deo grada. Nišu trebaju nove zgrade, ali u novim naseljima, ne u postojećim, da kažem, istorijskim kvartovima. Ulica Milentijeva je pre obilovala kućama sa umetničkim fasadama. Takvi kvartovi su zaštićeni u Evropi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: