Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 20. 10. 2021.

| Društvo

Stanari Ulice Vuka Karadžića u Kuršumliji peticijom žele da zaštite drveće

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ulica
Drva duž ilice koja su planirana da se poseku; Foto: Lj. M.

Nezadovoljni najavljenim radovima i uređenjem gradskog parka u centru Kuršumlije, gde je planirana i seča 8 potpuno zdravih dugogodišnjih stabala u Ulici Vuka Karadžića, stanari te ulice uputili su peticiju nadležnim kojom traže da se odustane od te, po njima, sulude ideje. Najavljuju da će drveće braniti svim dozvoljenim sredstvima, pa i svojim telima. Nadležni kažu da seča nije planirana, već obnova i zasadi stabala tamo gde ih nema.

Stanari zgrade duž te ulice i potpisnici peticije ističu da se radi o drveću koje je zasađeno pre 40-ak godina, da ih ono štiti i zimi i leti od hladnoće i sunca, sprečava prašinu i ukrašava ambijent oko zgrade.

Tvrde da će se svim zakonskim sredstvima boriti da zaštite to drveće, a prvi korak je peticija i upozorenje vlastima da odustanu od namere da poseku stabla. peticija Peticija u kojoj se traži da odustanu od namere za secu stabala; Foto: Lj. M.

Mi smo uz ovo drveće rasli, ta stabla nama puno znače jer nas štite od sunca tokom leta, ali i vetra i prašine. Smatramo da je opšti interes da to drveće ostane u postojećem stanju, imajući u vidu značaj očuvanja životne sredine, ali i ambijent čitave ulice koji bi se narušio sečom istih – tvrdi stanar Ulice Vuka Karadžića i potpisnik peticije.

Dodaje da je u interesu, ne samo stanara, već i svih građana Kuršumlije da se očuva sadašnji ambijent i da se uređenje parka kome je od pre 2 godine pridodata i ta ulica, uklopi u postojeće stanje. stabla za secu Stabla u centru Kuršumlije koja su planirana da se seku; Foto: Lj. M.

Istrajaćemo u našim zahtevima, telima ćemo braniti ova stabla duž čitave ulice od stotinak metara, a posebno nećemo dati dva koja su duž kompleksa zgrada gde mi stanujemo. Već je tokom prve faze radova i uređenja gradskog parka u Kuršumliji posečeno i uništeno dosta zdravih stabala, a adekvatne zamene nema. I ono što je nakon toga posađeno, pola je polomljeno ili se osušilo – ističu stanari.

Dodaju da je čitav postupak druge faze uređenja gradskog parka u Kuršumliji urađen netransparentno i sakriven od javnosti, te da ovaj plan nadležnih u opštini neće proći.


Čarapić: Nije planirana seča, već obnova i nova stabla tamo gde ih nema

Komentarišući peticiju građana i njihovo nezadovoljstvo navodno planiranom sečom stabala, Vojimir Čarapić, predsednik Opštine, kaže da se radi o još nezavršenom projektu koji, između ostalog, ne predviđa da se drveće seče, već da se obnovi tamo gde ga nema.

Meni je drago da se naši građani zanimaju za ekologiju i zdravu životnu sredinu. Ipak, mislim da je sve ovo preuranjeno i ne znam ko stoji iza toga, ali sam siguran da nema dobre informacije. Mi smo u projektu koji još nije završen tražili da se zamene stabla tamo gde ih nema i da čitav taj prostor na kome će se okupljati Kuršumličani dobije uređeniji i lepši izgled - prokomentarisao je Čarapić.

Dodaje i da je kao bivši direktor JPKD Toplica u Kuršumliji i sam zasadio veliki broj stabala raznog drveća i da je i njemu, kao i građanima, stalo do zaštite i očuvanja životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: