Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 24. 1. 2017.

| Društvo

Stanari najavljuju višednevne proteste zbog ogromnih računa za grejanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pozivaju Nišlije da izađu na ulicu i bore se za svoja prava; foto: M. S.
Stanari protest

Zbog “ogromne pljačke građana” od strane Toplane i nepoštovanja zakona, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada će u ponedeljak 30. januara početi sa protestima. Okupljanje Nišlija je u 17 sati ispred Toplane, a potom će, najavljuju, ići do Gradske kuće.

Proteste će, kažu, nastaviti i naredne nedelje, od utorka 31. januara do petka 3. februara, a počinjaće ispred Gradske kuće od 17 sati. Iz Udruženja pozivaju sve građane da izađu na ulice i pokušaju da zaštite svoja prava.

Posle nastupa gradskog većnika za energetiku na NTV-u kada je javno rekao da novinar vodi kampanju protiv Toplane nema više čekanja. Nadali smo se da će se urazumiti, pogotovo posle izjave predsednika Vlade da potrošnja mora biti veća, ali ne 100 %. Apelovali smo na razum i ukazivali da je, po svoj prilici, neko “omastio brkove” u nabavci mazuta - kažu iz UPSS-a.

S obzirom na to da, kako kažu stanari, nije bilo reakcije gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i Gradskog veća, koji su, dodaju, “visili po lokalnim televizijama i objašnjavali kako su tu zbog građana, a sada ih nigde nema” odlučili su da ponovo izađu na ulicu.

Tvrdnja gradskog većnika da nije bilo “napumpavanja” protoka, jer je sve automatizovano “na dugme” je krajnje bezobrazna! Kako to “dugme” izgleda u podstanici, kao šraf na ventilu? Automatizacija je ručno odvrtanje i zavrtanje šrafa? Nećemo da verujemo kako imamo gradskog većnika koji baš ništa ne zna o onome za šta je zadužen. Šta je onda u pitanju? Pokušaj obmane građana, zla namera? Ne vidimo treći razlog - navode iz UPSS-a.

Podsetimo, zbog enormnih decembarskih računa za grejanje, na koje se žalio veliki broj Nišlija, iz UPSS-a smatraju da su računi uvećani zbog povećanog protoka u podstanicama od strane nadležnih iz Toplane.

Smatraju da su računi “naduvani” i zbog uvećanja cene varijabilnog dela, ali i nepoštovanja Zakona o energetici i kršenja Zakona o zaštiti konkurencije i Zakona o zaštiti potrošača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    15:35 // 25. 1. 2017.

    Bilo kako bilo, u dreku smo do ušiju. Zašto, kako? Sudbina, štali već. Čini se da će nas smrad ugušiti. Nečijom krivicom, dabome. Verovarno onih, koji traže razumevanje. No u ovom galimatijasu, možda je interesantno saznati, poređenja radi i sledeće:
    - koliko stanovnika Ljubljana ima,
    - koliko iznosi grejna površina,
    - koja je cena enegenata, /ako nije poslovna tajna/,
    - broj zaposlenih...

  • Pera Mika Zika

    12:53 // 25. 1. 2017.

    Da ponesemo svi po tri jaja!

    • Mnogo je kume

      13:58 // 25. 1. 2017.

      mnogo je

  • Goca

    11:14 // 25. 1. 2017.

    Kako korisnici usluge centralnog grejanja , placaju racune prema potrosnji, na koju nikako ne mogu da uticu. Kolicinu isporucene toplotne energije odredjuje iskljucivo prodavac, Gradska Toplana, a gradjani tj. kupci ne mogu da uticu ni na kolicinu, ni na cenu, niti na uslove koriscjenja. Oni samo treba da plate. U mom stanu je vec dva meseca temperatura preko 25 stepeni.

    • Marko Dasic

      14:28 // 31. 1. 2017.

      Svaki radijator ima Ventil kojim moze da se regulise temperatura
      Ali znajuci da se sve kolektivno placa, bolje je otvoriti prozor nego zavrnuti Ventil na Radijatoru. jel tako.?

    • Marko Dasic

      14:44 // 31. 1. 2017.

      Postovana Goco, ja mislim da svako grejno telo ima svoj Ventil za zatvaranje.
      Ako ga nema ta instalacija nije strucno uradjena.
      Ako ga ima ili nema za ugradnju jednog Termostat - Ventila meni treba 1 sat vremena inkluzivno sa pripremom.
      Naime radi se o zamrzavanju cevi, ispred ulaza i posle izlaza u radijator bez ispustanja vode iz celog sistema zgrade, se moze dodatno ugraditi Termostat Ventil.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: