Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 26. 5. 2018.

| Društvo

Stanari napravili bilten u kome Nišlije pišu o problemima u gradu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
glas stanara
U novom broju pisali o aerodromu i (de)centralizaciji; foto: UPSS

Aktivnosti kojima se inače bavi Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), poput kritike javno-komunalnog sektora u Nišu, pretočene su u tekstove koje pišu njihovi sugrađani u biltenu Glas stanara. U novom broju su se posvetili niškom aerodromu i decentralizaciji.

Prošlog meseca su odštampali prvi broj biltena Glas stanara, a kako kaže Saša Kostić iz UPSS, na tu ideju su došli zbog "medijskog mraka" u kome živimo, koji je "krivac" što do građana ne dolaze prave informacije o situaciji u Nišu.

Pisanjem pokušavamo da dopremo do naših sugrađana na najjednostavniji način, a da im pri tom ne dosađujemo - ne zvonimo na vrata i ne dosađujemo preko društvenih mreža - kaže Kostić.

Teme kojima su se dosad bavili bile su upravo one zbog kojih je i osnovano ovo Udruženje i one koje su ih često terale na bunt - Toplana, Elektrodistribucija, kao i druga javna preduzeća. Pišu ga Nišlije koje žele da se njihov glas čuje ili oni koji su oštećeni radom nekog niškog preduzeća, priča Kostić, a dosad su svoje tekstove imali članovi UPSS-a, Inicijative "Ne damo niški aerodrom" i građani koji su ostali bez struje.

U novom biltenu su se bavili niškim aerodromom i decentralizacijom, dodaje Kostić, a o tome je pisao Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Tu je jedna uvodna priča o tome šta je sve odletelo iz Niša, tu je i priča Mladena Jovanovića o decentralizaciji u kojoj je objasnio šta se sve to “ispod žita” dešava vezano za aerodrom i izvlačenje javnih institucija iz našeg grada i odlazak menandžmenta pojedinih firmi iz našeg grada. Objasnio je i šta naš grad time gubi - priča Kostić.

"Aerodromski" broj biltena danas su besplatno podelili Nišlijama koji su prošetali Obrenovićevom ulicom, a Kostić ističe da je to bila prilika da sa članovima Inicijative "Ne damo niški aerodrom" još jednom podsete sugrađane zašto on treba da ostane u njihovom vlasništvu i ko su odbornici niške Skupštine koji će odlučivati o njegovoj sudbini.

Biltene će besplatno deliti i sledeće nedelje na niškim ulicama, a oni koji žele svoj primerak mogu da im se jave u Udruženju. Najavljuju i nove akcije za odbranu aerodroma naredne sedmice.

Podsetimo, Stanari su deo Inicijative koja je oformljena kada je gradska vlast odlučila da pokloni Aerodrom "Konstantin Veliki" Republici i dosad su organizovali nekoliko protesta i "ulične akcije" za odbranu aerodroma, a još čekaju termin sednice niške Skupštine na kojoj će se glasati o budućnosti niške vazdušne luke i tada će ponovo protestovati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • P.Govedarica

    11:09 // 28. 5. 2018.

    Mislim da ste poprilicno usamljeni,u proteste mora biti ukljuceno mnogo vise ljudi a na dan sednice skupstine grada treba blokirati grad,automobilima,kamionima,ljudima pa i zapregama.
    Od Bulatovica traziti da objasni samo jedno, zasto vlada ne moze i ne zeli da pomogne aerodromu ako nije u njenom vlasnistvu.
    Ukljuciti dijasporu u proteste,oni su glavni putnici a mogli bi da pomognu

  • Gaga

    08:18 // 28. 5. 2018.

    Bravo!

  • [email protected]

    08:21 // 27. 5. 2018.

    Fasciniraju me Nislije...Nis grad elektronike, pameti, inicijative, hrabrosti - pokazite Beogradu kako treba da se zivi. Pozdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: