Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 25. 4. 2017.

| Društvo

Stanari nezadovoljni izmenama Odluke o grejanju, traže javnu raspravu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
UPSS
UPSS traži povlačenje Nacrta Odluke o načinu snabdevanja toplotnom energijom; Foto: I. P.

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) koji se godinama bori za bolje daljinsko grejanje u Nišu, nije zadovoljan predloženim izmenama Odluke o načinu snabdevanja toplotnom energijom. Osim što, kako navode, nije u skladu sa nekoliko zakona, u njenom donošenju nisu učestvovali građani Niša.

Sporno je, dodaju, što se u čitavoj odluci pominje “isporučena toplotna energija”, umesto “utrošena”, pa su korisnici, objašnjavaju, dužni da plaćaju ono što nisu potrošili. Još neke od spornih stvari koje su sadržane u Odluci je što su podstanice u vlasništvu Toplane, kao i što ovo preduzeće kontroliše i meri isporučenu energiju.

Time se kupac dovodi u položaj da mora kupiti ono što mu prodavac isporuči, a ne samo ono što potroši. Pri tome i merač i regulator protoka su pod kontrolom prodavca, a kupcu ostaje samo da plati. Nije moguća naplata po potrošnji ako kupac ne može videti i regulisati svoju potrošnju - navode u obrazloženju Odluke.

Stanari dodaju i da ova odluka mora biti usklađena sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o zaštiti potrošača, Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o energetici, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, što ona nije.

Oni smatraju da se, s obzirom na to od kolikog je značaja ova odluka i da Nišlije već godinama negoduju i protestuju zbog cene i uslova daljinskog grejanja, šira javnost morala da bude uključena u njeno donošenje.

Akt koji se predlaže ne može biti predložen usvajaču bez organizovanja javne rasprave.  Javno-komunalne delatnosti i preduzeća koja su registrovana za obavljanje ovih delatnosti moraju ispuniti javni interes zbog koga i postoje, a to se ne može bez javne rasprave o pravnim aktima po kojima moraju postupati - navode.

Podsetimo, ovim izmenama konačno je Nišlijama omogućen “raskid ugovora” sa Toplanom, iako ovo preduzeće i dalje nije potpisalo ovakve dokumente sa korisnicima.

Predlog odluke koju je usvojilo Veće Niša, a koja će se naći pred odbornicima Skupštine Grada u petak 28. aprila, možete pogledati ispod teksta, zajedno sa zamerkama UPSS i obrazloženjima zbog čega ona nije u skladu sa zakonima i nepovoljna po korisnike daljinskog grejanja u Nišu.

Zahtev za odbacivanje Nacrta Odluke, stanari su, navode, uputili Gradskom veću i Skupštini Niša.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Nacrt Odluke o uslovima i načinu proizvodnje distribucije i snabdevanja toplotnom energijom  (preuzmi) - 351.50 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ing Zoran Vukov

    17:53 // 26. 4. 2017.

    Kalorimetar meri utrošenu toplotnu energiju i očitavanje se obavlja u prisustvu korisnika i unosi u OTPREMNICU očitano stanje koje pverava korisnik i radnik toplane.Na osnovu razlike mesečnih očitanih stanja x cena kwh toplana izdaje RAČUN za ceo objekat Skupštini stanara koji dele trošak i uplaćuju toplani. Podstanica je u vlasništvu korisnika ne Toplane.Grejanje se plaća sa 7 mesečnih računa

  • srba

    11:41 // 26. 4. 2017.

    zatvoriti toplanu !!!
    dajte da se toplana privatizuju i kraj !!

  • P. V.

    10:52 // 26. 4. 2017.

    Kako male Đokice zamišljaju distribuciju i naplatu utroška daljinskog grejanja. Stvarno su smešni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: