Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 7. 4. 2017.

| Društvo

Stanari podsetili na brojne probleme Toplane

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
toplana
UPPS ukazuje na probleme Toplane; foto: JV

Nemogućnost da se korisnici isključe sa centralnog grejanje bez obavezne mesečne nadoknade, to što Toplana poseduje ključeve podstanica u zgradama, ali i to što se računi plaćaju preko "Objedinjene naplate", samo su neke od stvari koje, prema mišljenju Udruženog pokreta slobodnih stanara, moraju da se promene.

Iako su Stanari bili najglasniji u vezi sa problemima koje Nišlije imaju sa JKP “Gradska toplana”, zbog čega su čak i svakodnevno održavali proteste, njih nema u radnoj grupi koja se bavi načinom poslovanja i pružanja usluga ovog preduzeća.

Ipak, kažu, to ih ne sprečava da i dalje ukazuju na brojne nepravilnosti i kršenje Zakona rukovodstva ovog preduzeća.

Milosav Jukić iz UPSS-a, ističe kako je veoma bitno da korisnici grejanja mogu kada god požele da se isključe sa grejanja i da za to ne moraju da plaćaju svakog meseca trećinu fiksnog dela mesečnog računa, kakva je trenutna praksa.

Mi nismo za isključenje sa grejanja. Naprotiv. Međutim, pravo kupca na “neću” je jedina stvar koja može da određuje cenu. Kupac mora da zna - ili mu je skupo ili mu nije skupo. Bitno je da kupac može da se isključi i da na taj način i preduzeće može da formira adekvatnu cenu. Mi smo imali objašnjenja direktora Toplane da nas komšije greju, da cevi prolaze, a to ne može tako - kazao je Jukić.

On navodi i da kupac, prema Zakonu, može da otkaže ugovor ako Toplana promeni cenu, ali i da je Toplana dužna da najmanje 30 dana pre promene cene, o tome obavesti potrošače.

Pored toga, jedan od ključnih problema je, ističe Jukić je i to što ključeve za podstanice u stambenim zgradama poseduje Toplana.

Bilo šta Toplana da traži u zgradi, to je ulazak u privatni prostor.  To je imovina zgrade. Uzimanje ključeva pod pretnjom da u slučaju havarije posledice snose stanari, jer ne mogu da uđu u podstanicu je veliki problem. Onda bi to značilo da moramo ključeve da damo i EPS-u i Vodovodu i tako dalje - kazao je Jukić.

Uzimanjem ključeva, navodi Jukić, Toplana je preuzela kontrolu nad imovinom stanara.


UPSS: Toplana da naplaćuje grejanje, a ne "Objedinjena naplata"

Upps UPPS ponovo o problemima Toplane; foto: JVPrema Zakonu, kaže Jukić, snabdevač toplotnom energijom, dužan je da očita, dostavi račun i naplati i ne može nikome da ustupi to pravo uz neku naknadu na štetu potrošača.

Mi time dolazimo do toga da je fiksni deo računa u "Objedinjenoj naplati" protivzakonit deo računa. Jer ON, shodno zakonu, mora da ponudi ugovor kupcu, da u ime Toplane naplaćuje račune. Ne može Toplana sa ON da sklopi ugovor da kupci plaćaju neku uslugu - kazao je Jukić

Ova usluga, ističe Jukić, trenutno mnogo košta potrošače.

Stanari podsećaju i da je Toplana trebalo, po zakonu, do kraja prošle godine da sklopi ugovor sa svakim korisnikom pojedinačno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ing Zoran Vukov

    12:20 // 8. 4. 2017.

    Tačno je da je Objedinjena naplata uvedena da bi korisnici izgubili kontrolu nad iznosima obaveze za potrošnju vode, zajedničke električne energije i grejanja i da se ne izdavanjem računa skupštini stanara koja je i jedino dužna da ukupni iznos troškova podeli na pojedinačne korisnike u zgradi, koji će nalogom za plaćanje uplatiti svoju obavezu. Sadašnjim načinom naplate korisnik nema ove podatke.

  • Vrana

    10:36 // 8. 4. 2017.

    Nis zna da je Objedinjena naplata =Objedinjena pljacka! Klasicno preduzece za udomljavanje stranackih vojnika poslusnika! Zar vodovod, Mediana, toplana nemaju kadar za stampanje racuna nego to radi Objedinjena naplata i naravno za tu uslugu uzima procenat od gradjana !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: