Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 23. 11. 2016.

| Društvo

Stanari ponovo na ulicama, traže jeftinije grejanje

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Protest ispred toplane
Šetali od Toplane do Gradske kuće; Foto: M. S.

Udruženi stanari Niša smatraju da je grejanje neopravdano  poskupelo jer je cena gasa promenjena poslednju put u junu. Posle nekoliko meseci oni su opet izašli na ulice zahtevajući da im se vrati takozvana “prazna stolica” u Nadzornom odboru Toplane. Predložili javne debate sa predstavnicima vlasti. 

Udruženje koje je je sada preimenovano u Pokret slobodnih stanara i dalje se, ističu, bavi komunalnim problemima u gradu. Povod za novu protestnu šetnju od Toplane do Gradske kuće je i to što se niko iz vlasti nije odazvao pozvu na tribinu na kojoj su razmatrali cenu grejanja i rad javnih preduzeća. Stanari ispred toplane Gradonačelnik kazao da će razgovarati sa stanarima; Foto: M. S.

Đokića Jovanović, član Pokreta, kaže da je bilo jasno da će grejanje ponovo poskupeti onda kada su stanari izgubili mesto u Nadzornom odboru za koje su se ranije izborili.

Razočarani smo u novu vlast koja se odazivala našim pozvima kad je tek bila formirana – kazao je Jovanović.

On dodaje da je, prema proračunima članova Pokreta, realna cena fiksnog dela grejanja 11 umesto sadašnjih 28 dinara. Srtanari se pitaju i ko je odgovoran za havariju na toplani Jug, koja je opremljena novcem od kredita nemačke razvojne banke.

Toplana nije odgovorila ni na jedno naše pitanje uz obrazloženje da nismo nadležni da postavljamo pitanja. Kome treba da odgovaraju ako ne građanima – pita se Jovanović.

U Pokretu smatraju i da je neopravdano postojanje preduzeća “Objedinjena naplata” jer njihove usluge mnogo koštaju građane. Takođe, smatraju, sporan je i ugovor koji niška Toplana ima sa dobavljačem "Jugorosgasom". 

Taj ugovor je štetan, ali on se može menjati. Ukoliko ova vlast to želi i emergično kaže tamo u Beogradu gde treba - ističe Jovanović.


Gradonačelnik: Da zahtevamo izmenu ugovora sa snabdevačem

Ispred Gradske kuće, gde je bilo krajno odredište protestne šetnje nezadovoljnih stanara, sačekao ih je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Iako stanari tvrde da su ga pozivali na tribinu i razgovor sa njima, gradonačelnik je istakao da "nikada do sada nisu seli da razgovaraju" te zbog toga nije znao za pojedine zahteve. 

Prvi put ste mi izneli problem sa snabdevačem. Hoću da dođete kod mene i da sastavimo takav zatev i da pošaljemo i nađemo rešenje koje je u većem interesu za naše građane - istakao je Bulatović. 

Članovi Pokreta slobodnih stanara tražili su i da se organizuju javne debate o problemima javnog i komunalnog sektora u gradu. 

Podsetimo da su se korisnici daljinskog grejanja prošle godine udružili kako bi se izborili za niže cene ove usluge, ali i zbog drugih komunalnih problema u gradu. Više puta su protestima tražili od gradske vlasti da ispuni njihove zahteve vezane i za poslovanje "Parking servisa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pilot

    08:27 // 24. 11. 2016.

    Шта нам све обећаше, а све урадише супротно. Толико цене свој народ?!

  • Ahm

    05:27 // 24. 11. 2016.

    Protest koji je postao snesan Ispustili ste priliku pa se osula podrska.Neprestano insistiranje da je to apoliticki skup u drzavi gde je sve politika i gde nepismeni kadrovi stranaka vedre i oblace je sramno.Ne prozvati glavnog krivca za stanje u drzavi i gradubje kukavicki.Protestna setnja davno je trebala da preraste u blokadu puteva,ili,protest u dane kada je vlada gostovala,skupa sa "vodjom".

  • Zoran

    19:24 // 23. 11. 2016.

    Ovdasnji direktori su nezainteresovani i bahati .I Kragujevac ce u proteste zbog grejanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: