Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 26. 11. 2022.

| Društvo

Stanari u Igmanskoj i dalje bez grejanja, investitor kaže "fale mu dva papira" da reši stvar

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Igmanska zgrada bez grejanja; foto: čitalac
Kraj je novembra, a stanari i dalje čekaju grejanje; foto: čitalac

"Bojimo se ove zime", kažu stanari nove zgrade u Igmanskoj ulici u Nišu, jer obećano grejanje još nisu dobili, iako je kraj novembra. Dok se oni smrzavaju, investitor Dušan Stanković tvrdi da čeka "još dva papira" i time završava proceduru neophodnu za upotrebnu dozvolu i obećava stanarima da će novu godinu dočekati u toplim stanovima.

Više od polovine nove zgrade u Igmanskoj je useljeno i stanari su oformili Skupštinu stanara i uglavnom tako i komuniciraju sa investitorom, koga krive što se tek krajem oktobra setio da se raspita šta je sve potrebno da bi im stanovi bili topli.

Kraj je novembra, a oni hodaju po ledenim pločicama, koje su u celom stanu zbog obećanog podnog grejanja. Novinarima su se ponovo obratili, jer kažu da je investitor prema njima postao bezobrazan i više mu ništa ne veruju. U međuvremenu su čili i da firma kojoj je bio poveren deo posla nije imala licencu, pa se plaše kako će se zagrejati ove zime.

Mi taj tehnički prijem kao jesmo prošli, uz neke naznake da treba neke stvari da se izmene. Ali ono što je glavno, majstor koji je povezivao instalacije, odnosno ta firma, nema licencu za to, tako da mi tehnički prijem zapravo nemamo overen. Još ne znamo da li smo dobili taj pečat koji je potreban - pojašnjavaju.

Svi stanovi imaju klime, pa im je to trenutno jedina opcija da se zagreju, jer grejanje koje su kupoprodajnim ugovorom praktično uslovljeni da koriste i dalje nemaju.

Nama su neke sobe zatvorene, jer nema grejanja, pa postoji mogućnost da nam se pojavi i vlaga zbog tog spoja toplo-hladno. Meni gejanje na klimu uopšte ne prija zdravstveno, a drugu opciju nemamo, niti garanciju da ćemo uopšte ove zime imati grejanje. Investitor smatra da ništa nije pogrešio što nas je ostavio na cedilu, bez grejanja i mi više ne znamo šta da radimo - napominje jedna stanarka.

Mnogi se još nisu uselili u ovu zgradu, jer ne žele da žive u stanu bez grejanja, a oni koji nisu imali druge opcije još čekaju da investitor ispuni obećanje.

U suštinu on to razvlači, deluje kao da mu nije previše stalo da to završi, jer on ne trpi nikakve posledice zbog toga, njemu nije hladno, a počeo je i da bude bezobrazan prema nama. Mi imamo stan od 88 kvadrata i jednu klimu i već sada to nije dovoljno da nam bude toplo u stanu, a kada bude minus ja se bojim kako ćemo, baš se svi pribojavamo ove zime. Komšije su počele da kupuju dodatne klime, izlaže nas dodatnom trošku, zato što on nije uradio sve što treba na vreme - ističu.


"Biće toplo za doček"

Investitor Dušan Stanković kaže da ipak stanari grejanje neće dobiti do kraja novembra, kako je prvobitno planirano, ali da očekuje da zgrada dobije upotrebnu dozvolu i da im konačno bude toplo - sredinom decembra.

Evo još jedan, dva papira treba da dobijem za tehnički prijem, čekam od izvođača i da to bude sve kompletno, da mi daju rešenje i odmah podnosim zahtev za upotrebnu dozvolu i to bi trebalo u roku od 7 dana da bude gotovo. Posle potpisujemo ugovore sa kupcima i Jugorosgas pušta grejanje, to je to. Ja se nadam za jedno dve nedelje da će to sve da bude gotovo, samo je pitanje vremena, administracija i sve te tehničke stvari su završene - objašnjava.

Priznaje da firma koja je radila tehnički prijem nije imala licencu i da upravo te papire i čeka kako bi imao svu ispravnu dokumentaciju za upotrebnu dozvolu, ali da stanari ne treba da brinu, jer će doček nove godine moći da provedu u toplim stanovima.

Jeste, nije imala licencu, ali su oni sada preko nekih drugih izvođača to odradili i sada zato čekamo od tog ko je licenciran da im da to i baš to čekamo, to je ta priča, ne postoji nikakav problem. Kontrola je završena i urađena i sad taj ko je izvršio tu proveru i ispitivanje treba da mi pošalje papire i biće to sve u redu. Rekao sam ja i kupcima da ne brinu ništa, dobiće grejanje i biće im toplo u stanovima, otprilike sredinom decembra bi trebalo 90 % da to bude sve gotovo - obećava.

Podsetimo, da investitor nije na vreme počeo da razmišlja o tome kako će se stanovi koje je prodao grejati ove zime, stanari su ukazali pre mesec dana, strahujući za hladne dane i da li će uopšte ove grejne sezone imati obećano podno grejanje na gas.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikita

    11:48 // 27. 11. 2022.

    Da ne pricamo o deponiji koju je je izvodjac radova ostavio na ivici placa koja se o vecim kisama sliva niz Igmansku ulicu.

  • Petar Lukić

    06:54 // 27. 11. 2022.

    Dušan Šampion???
    Ljudi raspitajte se kod kupaca u njegovim zgradama kako su prošli sa njim, koliko se čeka upotrebna dozvola i zašto se čeka i po osam godina. Ne poštuje projektnu dokumentaciju!!! Raspitajte se da li je ispoštovao zakon koji štiti kupce, pogotovo prilikom kupovine stana u izgradnji. Da li ste dobili parking uz kupoovinu stana koji bam po zakonu sleduje??? Samo dobar advokat treba

  • Torpedo

    18:56 // 26. 11. 2022.

    Cim je grejanje u pitanju, opuzite radnike Toplane ! Iako nemaju veze sa ovim marifetlucima,i objektom, kad je hladno i zagadjenje, krivi su radnici Toplane ! Menadzment je dobar, jer ih sns gura ! Lopovi i lihvari, djubreta selska,napuniste dzepove !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: