Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 5. 10. 2016.

| Društvo

EPS: "Nema novog reprograma duga za naselje Crvena zvezda"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Protest deca
Procena je da u naselju živi oko 600 ljudi; Foto: JV

Rešenje problema stanovnika Crvene zvezde se ne nazire. Oni i dalje nemaju struju dok iz EPS-a kažu da nema ni zakonskih mogućnosti za novi reprogram.

U ovom preduzeću nisu precizirali koliko ukupno duguje naselje koje je već mesec i po dana bez struje. Oni su, međutim, kazali da su višemilionski dugovi zbog kojih je isključena struja u Crvenoj zvezdi nastali poslednje 3 godine. Za to vreme su stanovnici, dodaju, nekoliko puta potpisivali ugovor o reprogramu, ali ga nisu poštovali.

U nekoliko navrata tokom poslednje tri godine ogranak „Snabdevanje“ je uz razumevanje materijalne i socijalne situacije, izlazio u susret žiteljima ovog naselja i omogućavano im je snabdevanje strujom. Nažalost, nijedan dogovor o plaćanju potrošene električne energije žitelja ovog naselja nije ispunjen, svi su „padali“ u vodu i nije bilo poštovanja plaćanja dugovanja. Naprotiv dug je samo rastao – saopštili su u EPS-u.

U skladu sa poslovnom politikom i zakonima, dodaju, „Elektroprivreda Srbije“ primenjuje jednake propise i uslove za sve kupce i to se odnosi i na žitelje Crvene zvezde.

U ranijim reprogramima stanovnicima je bilo omogućeno plaćanje dugova kroz reprogram čak uz značajan otpis duga ili na maksimalnih 120 rata. Sada nema zakonskih mogućnosti za reprogram – dodaju.


Cele noći bili na ulici

Stanovnici naselja protestovali su u Ulici Dušana Popovića skoro 24 sata. Međutim, nakon što su celu prethodnu noć proveli na ulici, odblokirali su saobraćajnicu.

Cele noći smo bili na ulici i smrzli smo se. Nismo našli zajednički jezik sa nadležnima jer nam sada traže da plaćamo 600.000 dinara mesečno, a mi taj novac nemamo. Više od 90 odsto stanovnika su socijalni slučajevi – kaže Stojan Stojanović.

Podsetimo da Crvena zvezda, naselje u kom ima oko 100 domaćinstava, 2014. godine nije imalo struju skoro 6 meseci. Tadašnje rukovodstvo niške elektrodistribucije obezbedilo je veći broj kontrolnih brojeva, jer je do tada bilo svega nekoliko za celo naselje. Protest Ulica bila blokirana za saobraćaj cele noći; Foto: JV

Međutim, stanovnici ovog naselja i dalje ne znaju koliko ko troši, a kako tvrde, do sada su plaćali mesečni paušal za struju od oko 100.000 dinara. Dodatni problem je, kažu, što velika potrošnja koja se očitava na svega 17 brojila ulazi u „crvenu zonu“ pa su računi mnogo veći nego što bi bili da svaka kuća ima svoj strujomer.

Za mesec u kome nismo imali struju stigao nam je račun od 70.000 dinara. Ne znam odakle ta potrošnja - dodaje Stojanović.

Stanovici Crvene zvezde kažu da će nastaviti borbu da sebi obezbede normalne uslove za život. Novi protest još nisu zakazali, ali kako kažu, moguće je da će ga održati ponovo ispred Gradske kuće ili ispred niške elektrodistribucije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A, BE

    15:02 // 7. 10. 2016.

    Idite u distribuciju i pitajte šta vam treba da bi ptiključili struju na neki vaš objekat... Biće vam onda sve jasno...

  • A, BE...

    09:23 // 7. 10. 2016.

    Nikad se niko nije pozabavio problemom nehigijenskih naselja osim NVO koje su kroz nekakve projekte provukle sebi koji evro... Nije problem struja, problem je sve vezano za ova naselja. Može se naći rešenje samo ako neko to stvarno hoće. Romi su deo našeg grada i našeg društva treba ih samo organizovati u pravom smeru... EPS i distribucija su posebna priča...

  • Ricardo

    08:53 // 7. 10. 2016.

    Sobzirom da su svi prikljuceni na isti strujomer sva potrosnja je u crvenoj zoni. To znaci 4 puta je skuplja struja. Smanjiti im racun za struju ALI DA PLATE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: