Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 19. 2. 2018.

| Društvo

Stanovnici Medoševca najavili proteste zbog izgradnje kuća za Rome

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
romi
Hoće li izgradnja kuća na odabranoj lokaciji još više "getoizirati" Rome? ; Ilustracija; foto: JV arhiva

Zbog toga što je već sasvim izvesno da će se 25 kuća za Rome, čiju će izgradnju većim delom finansirati EU, graditi na lokaciji kod Stočnog trga, u blizini Ulice Ivana Milutinovića, stanovnici Medoševca su negodovali i najavili čak i proteste. Kako su saopštili iz Saveta građana Medoševca, gradska vlast je zanemarila njihove predloge da se kuće rasporede po različitim delovima grada, umesto da budu izgrađene sve na jednom mestu.

Građani upozoravaju, kao i ranije, da bi građenje kuća u naselju u kome već pretežno žive Romi, doprinelo stvaranju geta, a ne inkluziji Roma u društvo. Oni dodaju da, i pored toga što je gradska vlast bila zainteresovana za njihove zahteve kada su prvi put negodovali, ipak ništa nije prihvaćeno. Ulica Ivana Milutinovića U Ulici Ivana Milutinovića i kod Stočnog trga učestali napadi i pljačke građana; Foto: Arhiva JV

Zato još jednom ukazuju i na to da su u tom delu grada koga nazivaju “crna tačka Niša” napadi na građane i razbojništva učestala, te da je i izostanak policijske stanice, oko čijeg je otvaranja takođe bilo pregovora, loša odluka.

Jednom rečju, gradonačelnik nije bio iskren sa nama i da nas je prevario jer ništa od obećanog nije ispunio, a između ostalog odustalo se i od postavljanja policijske stanice u MZ Đuka Dinić, što bi delovalo preventivno i sigurno sprečilo dalji nastavak fizičkog nasilja, krađa i drugih krivičnih dela - navode iz Saveta građana Medoševca.

Iako je Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) rekao da se ne radi o proširenju naselja Stočni trg, već se zapravo naselje uređuje izgradnjom novih kuća, iz Saveta građana Medoševca ističu da se će ovim zapravo romsko naselje da se “proširi i približi njihovom naselju”. Predlog građana je bio da u svakoj od 5 niških opština bude sagrađeno po 5 kuća, te da će e na taj način izbeći "getoizacija" Roma.

Mislimo da su se prevarili u toj proceni jer građani Medoševca nisu odustali od svoje namere da na svaki legalan način spreče pomenutu izgradnju, a to podrazumeva obaveštavanje svih javnih medija, organizovanje zborova i drugih vidova obaveštavanja građanstva i proteste ma u kom vidu se oni organizovali - navode.

Većnici Tijani Đorđević Ilić iz redakcije Južnih vesti poslata su pitanja o ovom problemu mejlom, po njenom ličnom zahtevu. Od nje se čeka odgovor da li će se kuće graditi na Stočnom trgu ili u Ulici Ivana Milutinovća, kako je ranije najavljivano. Osim toga, treba da odgovori na pitanje kako će gradska vlast reagovati na negodovanje i najavljene reakcije stanovnika Medoševca, čiji zahtevi nisu ispunjeni.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, 25 kuća za smeštaj 50 romskih porodica trebalo bi da bude sagrađeno u naredne 2 godine, a projekat sa milion evra finansira EU, dok Niš plaća 300.000 evra. Prema projektu koji je prošao kod Ministarstva finansija, kako je i ranije rečeno iz kabineta gradonačelnika Darka Bulatovića, zbog načina finaniranja po već odobrenom građevinskom projektu ne postoji mogućnost promene lokacije.

Inače, okolina Stočnog trga i Ulica Ivana Milutinovića je, prema rečima građana, a i po policijskim statistikama, vrlo nebezbedan deo grada zbog učestalih pljački pešaka i vozila. Prošle godine je u tom delu bila pretučena grupa maloletnika, dok su prošlog meseca napadnute čistačice i lekarka dispanzera Mašinkse industrije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Dimitrijević

    21:41 // 19. 2. 2018.

    Ne mogu se problemi romske zajednice rešavati parcijalno, time što će nekoliko ljudi da podeli novac od projekta. Ako ljudima date kuće, a ne i sredstva za život, oni će prve zime svu drvenariju iskoristiti za potpalu i dobićemo proširen geto kojim neće smeti da se prođe ni u sred dana! Rešenje mora biti usklađeno sa Centrom za socijalni rad: smeštaj paralelno sa obezbeđivanjem sredstava za život.

  • Peki

    20:30 // 19. 2. 2018.

    Ovo je nacin na koji vam se ovdasnja vlast zahvaljuje za najveci broj glasova koje ste im dali.

  • obmanuti gradjanin

    19:43 // 19. 2. 2018.

    Нико није против градње кућа угроженим. Шта ће бити са кућама оних које пресељују. Математика које нема у пројекту. 32 породице Х 5 чланова је 160 житеља. 64 родитеља треба запослити да плаћају комуналије ГДЕ. За 96 детета треба обезбедити школски простор ГДЕ.Ни Петковић ни Илић нису учествовали у изради пројекта а тумаче га.Део Земљишта за градњу је власништво Јеврејске оптштине и приватно.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: