Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 16. 10. 2017.

| Društvo

Stanovnici Šljake protestovali zbog problema sa vodom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Protest stanovnika Šljake
Protest ispred Opštine Crveni krst zbog agonije sa vodom; foto: JV/J. A.

Zbog toga što piju “pesak” umesto vode, ali i zato što se agonija oko rekonstrukcije vodovodne mreže u njihovom naselju nastavlja, stanovnici Šljake su izašli na ulicu, a najavljuju radikalnije proteste ako se njihov problem konačno ne reši. Predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović im je obećao zajednički sastanak sa predstavnicima Grada.

Poslednjih 6 godina stanovnici naselja Šljaka, koje se nalazi na teritoriji Opštine Crveni Krst, kako kažu, u 21. veku “piju zarazu”, a zbog toga imaju probleme sa bubrezima. Osim toga svaki drugi dan nemaju vodu po 5 sati, jer cevi pucaju. ljaka-protest4;-foto:-JV-J.-A

Voda potkopava kuće, vlaga se pojavila ljudima, šahte su pune, ne mogu da očitaju vodu. U naselju ima mnogo male dece i stvarno je prioritetno da se taj problem reši - navodi predstavnik građana Aleksandar Krstić.

Nišlijka koja stanuje u Sitničkoj ulici u ovom naselju dodaje da joj je kuća ugrožena, jer kada cev pukne sva voda teče u njeno dvorište. Ugroženi su i oni koji nemaju kanalizaciju, jer kako navode, gaze po fekalijama.

U ovom naselju je zbog problema sa vodom, pojašnjavaju, ugroženo oko 500 domaćinstava, odnosno preko 1.000 građana. ljaka-protest5;-foto:-JV-J.-A

Osim toga, mnogo novca je “bačeno” za svakodnevne popravke cevi koje pucaju. Prema njihovim procenama, dosad je bilo više od 500 intervencija, a svaka je plaćena 50.000 dinara. Za taj novac je, kažu, mogla da se napravi nova vodovodna mreža.

Pre 2 godine smo pisali peticiju koju su svi građani naselja Šljaka potpisali, par ulica je rekonstruisano i potpuno su zamenjene cevi, ali mi tražimo da predsednik Opštine obeća da što je pre moguće, problem reši i u ostalim ulicama, da se završi potpuna rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju kako ne bismo imali više problema - dodaje Krstić.


“Glasali smo za vas, rešite nam problem”

Predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović kaže da vrlo dobro zna za probleme koje imaju građani Šljake, ali tvrdi da on ne može da ih reši, jer su najveći problem "cevi dobijene iz donacije", koje su postavljene pre petnaestak godina. ljaka-protest2;-foto:-JV-J.-A

Te cevi uopšte ne odgovaraju kako bi to trebalo da bude, ali bile su poklon i šta sad. I mi sami znamo da ne postoji dan kada intervetne ekipe ne dolaze iz Vodovoda za popravku. Taj problem mora da reši Vodovod preko Direkcije za izgradnju - pojašnjava Milutinović.

Ove izjave predsednika Opštine izazvale su još veće nezadovoljstvo građana, jer su oni, kako kažu, "glasali za njega" i postavili ga na mesto predsednika i zato zahtevaju da im reši problem koji imaju.

Mi smo glasali i za Vas i za Bulatovića (Darko Bulatović prim. aut.) koji nam je bio predsednik Opštine, sad je gradonačelnik i on zna za naš problem, a niko nam ništa nije rešio - burno su govorili građani.

Milutinović kaže da je to problem koji mora da se reši, bez obzira na to za koga su građani glasali, ali je rekao da je Opština Crveni Krst već poslala na desetine dopisa JKP Naissus-u i Direkciji za izgradnju grada i da jedino oni mogu da reše problem. ljaka-protest3;-foto:-JV-J.-A

Sve zavisi od njih, ne znam kad bi moglo da se reši. Dobijali smo odgovore da oni nemaju para za novu mrežu. Ja vodu i mrežu ne mogu da vam napravim. Ja nisam lokalna samouprava pa da budžetom raspolažem, to Grad raspolaže - dodaje Milutinović.

Na predlog pedesetak stanovnika Šljake, koji su sa predsednikom Opštine raspravljali oko sat vremena, on je pristao da u sredu 18. oktobra održi zajednički sastanak sa njima, a obećao je da će tada doći resorni većnik, direktori Vodovoda i Direkcije za izgradnju.

Iako ne očekuju mnogo, građani kažu da će sačekati sastanak sa predstavnicima Grada, a ukoliko njihov problem ne bude rešen, krenuće u radikalnije proteste.

Podsetimo, još 2013. godine su zbog cevi koje su stare više od 20 godina u ovom naselju isključenja bila maltene svakodnevna, ali su tada u Vodovodu rekli da nema para da se vodovodna mreža promeni. I pre 2 godine su se stanovnici Šljake bunili zbog problema sa vodom, ali su tada javna preduzeća u Nišu prebacivala odgovosnost i agonija je nastavljena, pa su građani i dalje u problemu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vodovod

    19:39 // 17. 10. 2017.

    ni direkcija a ni vodovod ne mogu da resavaju problem sljake. bitno je da se u budzetu grada obezbedi novac za rekonstrukciju mreze. prema tome gradjani za resavanje svojih problema po pitanju vodosnabdevanja i kanalizacije ne treba da se obracaju vodovodu vec gradu. vodovod moze samo da resava havarije. bespravna gradnja uzima danak. jel platio neko od njih komunalije

  • mirjana

    14:22 // 17. 10. 2017.

    neverujte predsedniku opstine milutinovicu on je i nama ziteljima delnicke ulice u vrtiste ispred izbora obecao resenje vodosnabdevanja i od toga nista jos uvek deca piju vodu bunarsku koja je puna arsena i bakterija

    • prof dr CVETKO prvi

      23:57 // 17. 10. 2017.

      @mirjana :
      I dalje se nije mrdnulo sa nulte tačke !
      I posle vaših komentara , unazad 2-3 godine ?
      Užas !

  • Smuk

    10:48 // 17. 10. 2017.

    Za svu gospodu - po iljadarka !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: