Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 11. 9. 2019.

| Društvo

Stanovnici neuređenog niškog naselja se boje da će umesto zelenila dobiti nove zgrade

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Niško naselje u Gornjomatejevačkoj ulici, koje je počelo da se gradi pre 10 godina i u kome prema procenama stanara živi oko 10.000 stanovnika sa mnogo dece, i dalje nije uređeno. Građani nemaju prilazne ulice, ali ni obećano zelenilo i igralište. Boje se da bi i u ovom kraju mogao da se dogodi "investitorski urbanizam" i da umesto ulice i šetališta, na mestu gde je sada višnjar budu izgrađene nove zgrade.

Upravnik 7 zgrada u Gornjomatejevačkoj ulici, naselja koje se nalazi iznad Somborskog bulevara, Milorad Mikuljanac kaže da je više puta nadležnima ukazivao da se već 10 godina ništa ne preduzima da se ovaj deo Niša uredi. Gornjomatejevacka3 foto JV-J. A Ovaj višnjar mogao da bi da zauzmu nove stambene zgrade; foto: JV-J. A.

Prilaznih ulica i onih koje bi trebalo da ih poveže sa Bulevarom nema - tu su samo table.

Dva puta sam razgovarao sa predsednikom Opštine Pantelej, prošle i pre 3 godine i obećao je da će sve da preduzme kod gradonačelnika, jer to nije u nadležnosti Opštine. U martu sam se javio kad je Bulatović bio na televiziji i on je obećao da će ove godine da se uradi, ali i dalje ništa. Pored toga što nemamo ulice, čuli smo da će višnjar, umesto da bude zelena površina i šetalište, sad čujemo da će tu da budu nove zgrade, da je to neki investitor kupio - priča Mikuljanac.

Gornjomatejevacka13 foto JV-J. A Stanovnici ističu da su se više puta obraćali nadležnima; foto: JV-J. A. Stanari su se prošle nedelje okupili da govore o problemima u svom naselju, a najviše se boje "investitorskog urbanizma", koji je već viđen na Bulevaru Nemanjića. Tvrde da bi prema urbanističkim planovima umesto zasada višnje, koji se prostiru između zgrada, trebalo da bude igralište i "zeleno" šetalište. Ipak, iz više izvora su obavešteni da će umesto drveća nići zgrade.

Nalazili smo zmije u žbunju, puno je smeća, kada padne kiša blato je do guše, da li tako treba da izgleda jedno gradsko naselje? Niko ne želi već 10 godina da nam pomogne. Preživljavali smo poljoprivredne radove, prskanje pesticidima. Ovde je mlado stanovništvo, ima mnogo dece koja nisu bezbedna kada izađu iz zgrade, jer prolaze automobili, a nemaju ni igralište - ističe stanovnica naselja Marija Mitić.


Računi za vodu stižu na nepostojeću adresu

Milan Đorđević koji stanuje u ovom naselju ističe i da im računi za vodu stižu na nepostojeću adresu - Gospodsku. To je ulica koja tek treba da bude izgrađena. Table sa nazivima ulica koje su im obećane postoje, ali je umesto njih pesak i šljunak, a posle prve kiše blato. Gornjomatejevacka6 foto JV-J. A Teško prolaze i kamioni koji sakupljaju smeće; foto: JV-J. A.

Mi smo sakupili novac i napravili smo prilaz ulici, ali su komšije stavile barikade, jer im smeta da koristimo njihov parking kao ulicu, postavljali su betonske kugle da nas spreče da prolazimo. Mi kolima ne možemo da preskočimo ove zgrade - dodaje Đorđević.

Ističu i da je bezbednost dece ugrožena, jer automobili prolaze pored ulaza u zgrade, da parkinga nema, kao i da teško prilaze kamioni koji treba da pokupe smeće. Zbog svih problema na koje ukazuju još jednom mole nadležne da ih konačno reše, a ako ne prete i iseljenjem iz ovog kraja. Gornjomatejevacka11 foto JV-J. A Kada padne kiša naselje je u blatu; foto: JV-J. A.

U Direkciji za izgradnju Niša kažu da je planiranje para za izgradnju i projektovanje ulica u ovom naselju u nadležnosti Sekretarijata za investicije.

Nemamo detaljnije informacije da li su rešeni pravno-imovinski odnosi, da li je naručano projektovanje ulica i kada će Sekretarijat za investicije izdati nalog Direkciji za izgradnju grada da krene sa izgradnjom - odgovaraju.

Pitanja su prosleđena Sekretarijatu za investicije i odgovori se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kirito

    20:32 // 12. 9. 2019.

    I svi vi opet glasate za iste. Sad tražite parkove i zelenilo? I opet ćete isto, pa onda kuknjava. I vi i ovi na Bulevaru. Ajd, u zdravlje.

  • Igra

    20:26 // 12. 9. 2019.

    Bolje da deca rastu uz visnjar, pa kad se igraju ne idu da "beru" visnje, tresnje, kajsije i drugo voce preskacuci se preko kapija ulazeci u tudja dvorista, a za igru uvek ima mesta.

  • Milos Petrovic

    19:19 // 12. 9. 2019.

    Stvar se mnogo lako resava.
    Od 10000 koliko zivimo gore,izadjemo bar 7000,blokiramo saobracajnicu kod Romanse do ispunjenja zahteva.Ugledajmo se na Rome koji su blokirali put zbog neplacene struje i ETO POSLE PAR DANA SVETLO GORI U KARTONSKOM NASELJU ALI RACUN I DALJE NIJE PLACEN!
    SAMO BLOKADA!

    • Ajvar

      13:02 // 13. 9. 2019.

      Moze, al da prestanete da pravite ajvar u garaze i smrdite po celom naselju. Ja znam da je vecina dosla iz sela i da voli papriku vise od svega ali lepo je da se uklopite u gradsku sredinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: