Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 16. 10. 2018.

| Društvo

Stanovnici pojedinih niških sela dobijaju svoje vodomere, redovno snabdevanje i naplatu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
slavina
Mnoga sela još ne mogu da se povežu na gradski vodovod; Ilustracija, Foto: A.K.

U Sečanici, Mramoru, Čamurliji, Knez Selu, Gornjem Matejevcu, Krušcu i Humu trebalo bi da svi stanovnici ubuduće imaju svoje vodomere, umesto dosadšnjih zajedničkih. To je stvaralo puno problema u naplati računa i velike dugove, a kako kažu u niškom Javnom komunalnom preduzeću Naissus, oni će brinuti i o mreži što će omogućiti i kvalitetnije vodosnabdevanje.

Kako kaže Zoran Ignjatović iz Vodovoda, domaćinstva u ovim selima su već uključena u gradski vodovod ili su u fazi priključenja. Radi se o selima koja su već godinama priključena na gradsku mrežu, ali preko zajedničkog vodomera. Sada se domaćinstva odvajaju i potpisuju pojedinačne ugovore sa Vodovodom. Oni će, kako je rečeno, na pojedinačnim računima dobijati i dodatnu sumu kako bi isplatili stara dugovanja, koja su za pojedina sela iznosila i više desetina miliona dinara.

Da bi bili potpuno izjednačeni sa svojim sugrađanima u gradu po kvalitetu usluge Vodovoda, potrebno je da se za ova sela izgradi rezervoar i rekonstruišu stare vodovodne mreže.

U fazi potpisivanja su. Više od 50 % je potpisalo u Gornjem Matejevcu i Krušce je ostalo za sledeću godinu. Ostalo je nešto malo i u Humu, ali je pre svega tu problem u tome što je neophodno dograditi još jedan rezervoar. To je obaveza Grada, mislim da je trenutno raspisan tender za izgradnju tog rezervoara. Znači, dogradnja mreže, i onda su sva ta sela prema skupštinskoj odluci negde od polovine sledeće godine već deo niškog vodovodnog sistema - rekao je Ignjatović.

Za priključenja ovih sela na gradski vodovod, objašnjava, postoji skupštinska odluka iz 2014. godine, dok za ostala sela koja imaju problema sa snabdevanjem, naročito tokom leta, i dalje nema rešenja. Sve zavisi, dodaje, od para i Grada.

Što se ostalih sela tiče moramo da pratimo dinamiku i odluke Grada i pare koje će Grad opredeliti za priključenje ostalih sela, svi imaju svoju mrežu. Ali moramo da razmišljamo o bezbednosti i sigurnosti postojećeg sistema sa praćenjem osnovnog minimuma tehničke pravilnosti vodovodne mreže koje imaju ta sela - objašnjava Ignjatović.


U Sečanici 120 priključaka

Računi Sečanica Stanovnici posle mnogo godina dobili pojedinačne račune za mesečnu potrošnju vode; Foto: ni.rsInače, u Sečanici je postavljeno 120 priključaka, a kako se navodi na gradskom sajtu, stanovnicima će mesečni računi biti uvećani za po 500 dinara, da bi isplatili staro dugovanje. Piše i da je dogovoreno da 19 miliona dinara duga, od ukupno 50, plate stanovnici na 36 rata, a da ostatak preuzme Grad kroz ulaganja u rekonstrukciju mreže. Dosad je više od 240 domaćinstava, od ukupno 300, potpisalo ugovore s Naisusom, a očekuju da će narednih nedelja to uraditi i ostali.

Očekujem da do Nove godine svi potpišu ugovore, izgrade šahte, i, na taj način, omoguće da u naredne dve godine investiramo 54 miliona u komplektnu rekonstrukciju mreže unutar sela, i potpuno eliminišemo gubitke i rešimo problem sa vodosnabdevanjem za narednih nekoliko decenija - rekao je direktor Vodovoda Igor Vučić.

Sečanica je, kako navode na sajtu Grada, takođe imala mnogo problema sa vodom, česte kvarove i nestašice, ali i jedan vodomer za čitavo selo, što je i dovelo do gomilanja dugovanja.


Zasad bez nade za Malčance

Stanovnici Mlače, koji često imaju probema sa snabdevanjem, i česte restrikcije vode tokom leta, objašnjavaju iz Naisusa, "ne ispunjavaju uslove" da se povežu na gradsku mrežu, jer imaju vrlo lošu lokalnu mrežu.

Mlača ima izveden priključak na magistralnom prstenu koji se nalazi na ulazu u selo, ali imaju veoma lošu mrežu, i oni zasad nisu stekli uslov da uđu u priču jer ih i nema na spisku sela, a da li će zavisi i od Grada i novca i tako dalje. Ima tu dosta sela gde ima puno zainteresovanih, ali je situacija takva da mi moramo da pratimo jer sve što se tiče vodovodne mreže na teritoriji grada, sve je vlasništvo Grada, koji je taj koji određuje šta će i na koji način u skladu sa budžetom da diktira i dinamiku ulaganja u to, nama se samo predaje na upravljanje - dodaje.

Podsetimo, da se povežu na gradsku mrežu, zbog lošeg lokalnog vodovoda, žele i stanovnici Vukmanova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    18:27 // 10. 12. 2018.

    Zorane Ignjatoviću ne petljaj se u ono u šta se elementarno ne razumeš. Treba pitka i zdrava voda svima ali kroz tehnički ispravne sisteme definisane standardima, a ne puuštaj vodu da prikupimo glasove a posle sledi rekonstrukcija mreže, naopako pa da te podsetim koliko samo neznanje i lopovluk na Vrelu koštaju grad godišnje. Ne rade menagerske kupljene diplome nego znanje koje ste projurili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: