Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 2. 9. 2020.

| Društvo

Stara planina puna turista ali i smeća - čuvari organizovali čišćenje

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
tupavica đubre
Priroda i društvo; foto: Darko Đorđević

Veliku količinu smeća sa 3 najposećenije lokacije na Staroj planini pokupili su čuvari Parka prirode Stara Planina, a kako kaže upravnik Parka Darko Đorđević, ovo je bila treća akcija čišćenja ovog leta i, usled velikog broja poseta, povećala se i količina smeća koje turisti ostavljaju. Đorđević apeluje na građane da otpad nose sa sobom sa zabačenih lokacija.

Lepote Stare planine sa jedne strane i (ne)kultura građana sa druge. Stara planina bila je ovog leta jedna od najposećenijih destinacija za odmor turista iz cele Srbije, neki su po prvi put upoznali lepote jugoistočne Srbije, a nažalost ne mali broj turista bacanjem smeća učinio je da ove lepote postanu male divlje deponije.

Vodopod Tupavica kod sela Dojkinci, vidikovac Kozji kamen sa pogledom na Zavojsko jezero i Kanjon Rosomače bile su među najposećenijim lokacijama, a upravo je na ovim atraktivnim i zabačenim destinacijama čuvarska služba Parka prirode sprovela akciju čišćenja, prilikom koje je pokupila značajnu količinu komunalnog otpada.

Da otpadu nije mesto u prirodi, kaže upravnik Parka prirode Stara planina Darko Đorđević kozji kamen Treća akcija ovog leta; foto: Darko Đorđević

Molimo vas da ubuduće povedete više računa i svoj komunalni otpad ponesete sa sobom. Ako nije bilo teško nositi ga sa sobom, ne bi trebalo da bude teže poneti ga natrag. Generalno i nije toliki problem očistiti lokacije sakupljanjem, problem je što divlje životinje tokom noći raznose otpad - poručuje Đorđević.

Iako je pirotsko Komunalno preduzeće pojačalo tokom letnje sezone čišćenje kontejnera na Staroj planini, na udaljenim i nepristupačnim lokacijama nema ingerencije, pa đubre koje turisti ostavljaju često postane meta divljih životinja. Pored štete koja se nanosi prirodi, komunalni otpad je opasan i za divlje životinje. đubre Ako je lako doneti, nije teško ni odneti đubre; foto: Darko Đorđević

Ne hranimo prirodu i životinje plastikom - poručuju iz Parka prirode.

Đorđević kaže da je ovo treća akcija tokom ove letnje sezone, kao i da situacija sa smećem nije alarmantna, ali da mora da se radi na edukaciji turista.

Kad god dođemo, životinje raznesu otpad. Tamo nema mesta smeću, lokacije su zabačene. Imali smo veliki broj poseta, prosek od 500 do 1.000 dnevno, oko Svetog Ilije i do 10.000, stavićemo edukativne table u vezi odlaganja komunalnog otpada. Situacija nije alarmanta, ali bode oči - kaže Đorđević.

Podsetimo, Zavojsko jezero je takođe bila zatrpano otpadom, a akciju čišćenja na ovoj lokaciji organizovali su ronioci iz Pirota i cele Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    13:28 // 3. 9. 2020.

    Zbog nas samih nestaje priroda o kojoj smo kao deca ucili.Niko nema prava da je unistava i zagadjuje, treba je ostaviti sledecim pokolenjima !

  • TuRb●BOT

    13:26 // 3. 9. 2020.

    Ovo stvarno vise nije normalno, pa zar je toliko tesko da se pokupi, stavi u automobil i u prvi kontejner na putu baci?Mi Srbi smo sami sebi najveci..

  • Dragan Nikolić

    16:49 // 2. 9. 2020.

    Isti slučaj sa Suvom planinom, na Bojaninim Vodama gomile plastičnih flaša i smeća. Treba uvesti naplatu i kontrolu dolaska u parkove prirode i kazne za bacanje smeća.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: